Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Δουκάκης: Τα μέτρα λιτότητας δεν θα βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση

Του Θεόδωρου Καλμούκου

  • Ο Μιχάλης Δουκάκης
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μιχάλης Δουκάκης πρώην κυβερνήτης της πολιτείας της Μασαχουσέτης και επίσης πρώην υποψήφιος για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών το 1988, σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» διατύπωσε την κάθετη αμφιβολία του, ότι τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα δεν θα την βγάλουν από την οικονομική κρίση. Είπε χαρακτηριστικά πως «τα μέτρα λιτότητας δεν λειτούργησαν εδώ το 1929 και δεν πρόκειται να λειτουργήσουν και τώρα το 2014» και συμπλήρωσε πως «δεν βγαίνεις από την οικονομική ύφεση με λιτότητα».
Σχολιάζοντας τις προκριματικές εκλογές της περασμένης Τρίτης 9 Σεπτεμβρίου, είπε «ανησυχώ διότι εάν οι Δημοκρατικοί χάσουν τη Γερουσία τότε θα είναι πάρα πολύ δύσκολα τα δύο τελευταία χρόνια για τον πρόεδρο Ομπάμα και το αδιέξοδο θα συνεχιστεί, και ποιος χρειάζεται κάτι τέτοιο».
Ο κ. Δουκάκης, ο οποίος σήμερα διδάσκει Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο «Νορθίστερν» της Βοστώνης, είπε για τις τοπικές εκλογές στη Μασαχουσέτη πως «θα είναι δύσκολη η μάχη για τη θέση του κυβερνήτη, δεν νομίζω να έχομε πρόβλημα για τη Γερουσία με τον Μόκεϊ». Μιλώντας για τη γειτονική πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ και την άνοδο του Ρεπουμπλικανού Σκοτ Μπράουν για τη Γερουσία, είπε, πως «έχω δυσκολία να πιστέψω ότι ο κ. Μπράουν θα κερδίσει την έδρα εκεί» και επανέλαβε πως «εδώ στη Μασαχουσέτη βασικά διακυβεύεται η θέση του κυβερνήτη».
Στην ερώτηση πώς πηγαίνει η Αμερική οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, είπε πως «οικονομικά πηγαίνουμε πολύ καλά, δεν ξέρω γιατί οι άνθρωποι δεν του δίνουν κάποια πίστωση γι’ αυτό. Εάν κοιτάξουμε πίσω και δούμε πού ήμασταν οικονομικά είναι σαν νύχτα με μέρα. Εάν είχαμε κάνει αυτό που πρότειναν οι Ρεπουμπλικανοί θα είμαστε σήμερα σαν την Ευρώπη». Πρόσθεσε πως «οφείλουμε να κάνουμε καλύτερη εργασία και να εξηγήσουμε στο λαό για να καταλάβει τη διαφορά που υπάρχει σήμερα από πριν στον οικονομικό τομέα και επίσης το γεγονός ότι η οικονομία γίνεται αναμφίβολα όλο και πιο ισχυρή μέρα με τη μέρα». Τόνισε ακόμα, πως «μιλώ με ανθρώπους οι οποίοι μου λένε ότι δεν μπορούν να βρουν υπαλλήλους εδώ στη Μασαχουσέτη, διότι η αγορά εργασίας γίνεται όλο και πιο σφιχτή. Υπάρχει μεγάλη εργασιακή ανάπτυξη και πρέπει να δώσουμε πίστωση στον κ. Ομπάμα γι’ αυτό» και συμπλήρωσε «μπορούμε να πείσουμε αυτό το Κογκρέσο πως οφείλουμε να επενδύσουμε στο δημόσιο συμφέρον; Θα δούμε».
Στην ερώτηση «τι βλέπετε μελλοντικά για την Προεδρία και τους υποψηφίους;», ο κ. Δουκάκης θεωρεί σίγουρο ότι η Χίλαρι Κλίντον θα είναι υποψήφια. Είπε ότι «έχομε εκλογές το 2016 οι οποίες θα είναι πολύ σπουδαίες και ενδιαφέρουσες. Νομίζω ότι η Χίλαρι Κλίντον θα είναι υποψήφια και θα κερδίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα».
Ο κ. Δουκάκης δεν αισθάνεται άνετα με τις παρεμβάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών παντού. Είπε ότι «θα πρέπει να ξανασκεφθούμε κι αυτό κάνει ο πρόεδρος Ομπάμα αυτή την πολιτική των παρεμβάσεων παντού στον κόσμο διότι δεν δουλεύει αλλά απλώς δημιουργεί περισσότερα προβλήματα». Τόνισε ότι «εάν δεν είχαμε κάνει κατάληψη στο Ιράκ αυτή η ομάδα των ISIS δεν θα υπήρχε. Δεν μπορούμε να τρέχουμε γύρω και να παρεμβαίνουμε εδώ κι εκεί και παντού. Εάν υπήρχε ένα μέρος που δεν έπρεπε να παρέμβουμε ήταν η Συρία. Διερωτώμαι άραγε δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι έξυπνοι άνθρωποι (της Ουάσιγκτον) τι θα συμβεί εάν αρχίσουμε και μπερδευόμαστε εκεί γύρω;». Πρόσθεσε ότι «η Μέση Ανατολή θα εξακολουθήσει αν είναι μία δύσκολη περιοχή για πολλά χρόνια. Ο Ντέιβιντ Γκρίνγουελ ο οποίος όπως ξέρετε ήταν επί πολλά χρόνια ανταποκριτής για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ‘Boston Globe’ και ο οποίος είναι ένας πολύ στοχαστικός άνθρωπος μόλις έγραψε ένα βιβλίο για τις πολύχρονες εμπειρίες του και ανάμεσα στα άλλα που λέγει είναι και το εξής: ‘Να αποφεύγετε να αναμειγνύεστε σε άλλων λαών τους εμφυλίους πολέμους μέχρι που να είναι οι ίδιοι έτοιμοι να τους τερματίσουν’. Δεν νομίζετε πως είναι πολύ καλή συμβουλή;».
Ο κ. Δουκάκης ο οποίος έχει συσσωρευμένη σοφία και πείρα πολλών δεκαετιών, τόνισε πως «ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν λάθος, τρομερό λάθος και σήμερα πληρώνομε το τίμημα όχι μόνο εμείς οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και η Γαλλία, και η Τουρκία και τα Ηνωμένα Εμιράτα και όλοι εκεί γύρω».
Στην ερώτηση τι επιλογές είχε ο πρόεδρος Ομπάμα εν προκειμένω, ο κ. Δουκάκης είπε, ότι «το έχομε συζητήσει αυτό το θέμα μαζί και στο παρελθόν, είμαι ένας πολύ αφοσιωμένος διεθνιστής διότι δεν μπορείς να είσαι γιος Ελλήνων μεταναστών και να είσαι απομονωτιστής, νομίζω ότι η αμερικανική πολιτική πρέπει να δημιουργήσει ένα σώμα διεθνών νόμων και θεσμών, οι οποίοι θα διασφαλίζουν την ειρήνη και εκεί να επικεντρωθούμε κι όχι να εξοπλίζουμε την Ιαπωνία και να πετούμε κατασκοπευτικά αεροπλάνα στα παράλια της Κίνας» και συμπλήρωσε «δεν ξέρω γιατί τα κάνουμε όλα αυτά, τι πράγματα είναι αυτά;».
Τόνισε ότι «οι σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας είναι πολύ σπουδαίες, οπότε γιατί πετούμε κατασκοπευτικά αεροσκάφη στα σύνορα της Κίνας. Εάν οι Κινέζοι το έκαναν αυτό σ’ εμάς θα είχαμε εκραγεί, ειλικρινά δεν τα καταλαβαίνω αυτά» και διερωτήθηκε «μα τι πράγματα είναι αυτά, καινούργιος ψυχρός πόλεμος;»
Στην ερώτηση «με τι άλλο ασχολείστε εκτός από την καθηγεσία στο πανεπιστήμιο;», είπε ότι «προεδρεύω σε κάτι που λέγεται Boston Global Forum (Παγκόσμιο Φόρουμ Βοστώνης) κι αυτό που κάνει είναι να εντοπίζει και συνεργάζεται με πολλούς ειδήμονες από εδώ την περιοχή της Βοστώνης και επίσης με ανθρώπους από όλον τον κόσμο και κάνουμε διεθνείς συσκέψεις μέσω του Ιντερνετ για ένα συγκεκριμένο θέμα κάθε χρόνο. Φέτος το θέμα μας είναι η οικοδομή πλαισίου για ειρήνη και ασφάλεια στον Ειρηνικό, προκειμένου να καθιερώσουμε κανόνες ώστε όταν δύο χώρες ερίζουν για την κυριότητα κάποιου νησιού τις λέμε να καταφεύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο».
Οταν τον ρωτήσαμε για την Ουκρανία είπε «δεν κατάλαβα ποτέ γιατί θέλουμε να επεκτείνουμε το ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας διότι νομίζω ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολιτικές και απρόβλεπτες. Καθώς ξέρετε το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε για να σταματήσει τους Ρώσους να μην εισβάλλουν στη Δυτική Ευρώπη, πράγμα που το πέτυχε» και συμπλήρωσε «αλλά νομίζω ότι θα λυθεί το θέμα εκεί». Πρόσθεσε πως «θα ήθελα τις Ηνωμένες Πολιτείες αν επικεντρωθούν εντατικά στη δομή του διεθνούς πλαισίου για το οποίο μιλούμε εδώ αντί να τρέχουμε παντού και να επεμβαίνουμε εδώ κι εκεί και παραπέρα και παντού. Σκεφθείτε σε ποιες επεμβάσεις η Αμερική πέτυχε εκτός από την Ελλάδα, την Κορέα και το Κουβέιτ, πού αλλού;».
Για το θέμα της τρομοκρατικής ομάδας ISIS είπε «νομίζω ότι συγκεντρώνεις τη Διεθνή Κοινότητα, κι αυτό νομίζω ότι κάνει ο Ομπάμα και προσπαθείς να κάνεις τους ISIS να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Η Χριστιανική Κοινότητα στη Συρία εξαφανίζεται. Ηλθε αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον να ενημερώσει τη Γερουσία και ο Μακέιν έφυγε από τη συνεδρίαση».
Για τα γενόμενα στη Γάζα είπε ότι «είμαι πολύ αποκαρδιωμένος» και συμπλήρωσε «είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να διαπραγματευθεί τη λύση των δύο κρατών. Η αρπαγή περισσότερου εδάφους από τη Δυτική Οχθη δεν βοηθά καθόλου. Δεν ξέρω γιατί ο Νετανιάχου αποφάσισε να αρπάξει πιο πολύ έδαφος»
Πηγή― Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου