Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Τάδε έφη Βενιζ-ελος

Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2014
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ

Βενιζέλος: Θα το πληρώσει αυτός που θα προκαλέσει εκλογές

Εξαιρετικά κρίσιμους χαρακτήρισε τους επόμενους μήνες, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, και απευθυνόμενος στους πολίτες έθεσε το δίλημμα για την πορεία της χώρας προς το μέλλον και την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση.

Οπως είπε, "το πραγματικό δίλημμα είναι αν θα ολοκληρώσουμε την προσπάθεια με ασφάλεια, εάν θα κεφαλαιοποιήσουμε τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, εάν όλα αυτά που κάναμε θα πιάσουν πράγματι τόπο και θα δούμε απτά αποτελέσματα, ή αν θα τα θέσουμε όλα αυτά υπό διακινδύνευση με κίνδυνο να οδηγηθούμε όχι πίσω στο μηδέν, αλλά πολύ κάτω από το μηδέν. Και είναι πραγματικά κρίμα μετά από πέντε χρόνια τέτοιας εθνικής προσπάθειας, αυτό να μην το αξιοποιήσουμε και να μην το προστατεύσουμε. Το πραγματικό ερώτημα είναι: εάν θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή μέσα από την σκληρή καθημερινή διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας, αξιοποιώντας όλα τα περιθώρια των ευρωπαϊκών και διεθνών συσχετισμών, ή αν θα κινηθούμε μόνοι μας με ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας ή «λεβεντιάς» με κίνδυνο να βρεθούμε αντιμέτωποι με όλο τον ευρωπαϊκό και διεθνή συσχετισμό και να οδηγηθούμε ταπεινωμένοι ξανά στην αρχή αυτής της περιπέτειας".
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε κατά την επίσκεψη του στην 79η ΔΕΘ ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τη δική του πρόταση για την οριστική έξοδο από την κρίση, η οποία στηρίζεται σε πέντε άξονες που είναι:
1. Η απαλλαγή από το Μνημόνιο, η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης χωρίς Μνημόνια και τρόικα, αλλά μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με τις δικές μας εθνικές επιλογές οι οποίες βέβαια είναι εναρμονισμένες με την ευρωπαϊκή πολιτική και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.
Αυτά όλα συνδέονται με την αλλαγή του τρόπου επαφής με την τρόικα και ήδη ξεκινήσαμε με το Παρίσι. Με την οριστική απόφαση σε σχέση με τις σχέσεις μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους αλλά όπως θα πούμε στη συζήτηση για να επιβεβαιώσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους πρέπει εμείς οι ίδιοι να καταλάβουμε ότι έχουμε βιώσιμο χρέος και να αποδεχτούμε εμείς οι ίδιοι εδώ στην Ελλάδα ότι το έχουμε κουρέψει και το έχουμε αναδιαρθρώσει με μοναδικό τρόπο.
Γιατί δεν το κάνουμε αυτό; Δυστυχώς επειδή αυτό είναι πρωτίστως έργο του ΠΑΣΟΚ και κανείς δεν θέλει να το πει και βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας και δεν αξιοποιούμε τα επιχειρήματα τα οποία μας δίνει η ίδια η Ευρωζώνη, το ίδιο το EFSF γύρω από το θέμα αυτό. Δεν καταλάβαμε τη διαφορά της Ελλάδας με την Αργεντινή ακόμη και τι είναι αυτό που καταφέραμε στις αρχές του 2012 και βέβαια όλα αυτά συνδέονται με τα φορολογικά μέτρα, με το δημοσιονομικό πλαίσιο, με τις διαρθρωτικές αλλαγές στοχεύοντας σε ένα κανονικό κράτος, ένα ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται τον πολίτη και υπηρετεί την ανάπτυξη.
2. Η πολιτική και θεσμική σταθερότητα. Και αυτό ξεκινάει από την προστασία των θεσμών, από την εκλογή του Προέδρου, από την αναγκαία συναίνεση, από την εθνική ενότητα πέρα από ψευτοπολώσεις και ψευτοδιλήμματα. Πρέπει να ξαναενώσουμε το έθνος και να διαπραγματευτούμε μαζί, όλοι οι Έλληνες τα μεγάλα θέματα, να διαμορφώσουμε όλοι μαζί την εθνική στρατηγική.
3. Η συσπείρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας γύρω από το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, που είναι σχέδιο απασχόλησης. Το βασικό κριτήριο είναι η απασχόληση, η δημιουργία θέσεων εργασίας. Τα είπαμε εδώ το Μάιο στη Θεσσαλονίκη στην εκδήλωση που είχαμε οργανώσει για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτά που είπαμε, ήταν πιο προσεκτικά και πιο μετριοπαθή, από αυτά που λένε οι Διευθύνσεις Μελετών των ελληνικών Τραπεζών. Η Διεύθυνση Μελετών της Εθνικής Τράπεζας έχει παρουσιάσει μια ανάλυση για το πώς μπορούν να δημιουργηθούν 720.000 θέσεις εργασίας τα επόμενα έξι χρόνια, εμείς είχαμε μιλήσει για 640.000 θέσεις εργασίας και χαίρομαι γιατί έρχεται η επιστημονική τεκμηρίωση να ξεπεράσει αυτό που λέμε εμείς πολιτικά, για να μη νομίσει κανείς ότι κάνουμε μια μικροκομματική ή δημαγωγική προσέγγιση.
Αλλά για να πετύχουμε αυτή την εθνική αναπτυξιακή συμφωνία, πρέπει να μπουν όλοι μέσα, όλες οι παραγωγικές δυνάμεις, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι που πρέπει να είναι παράγοντας της ανάπτυξης, οι αγρότες, τα Επιμελητήρια, οι Τράπεζες. Μόνο έτσι θα δώσουμε λύση σε όλα τα μεγάλα θέματα: κόκκινα δάνεια, αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, επενδυτικές ευκαιρίες, νεανική επιχειρηματικότητα, καινοτομία, ελληνική γεωργία, εξαγωγικός προσανατολισμός, τουρισμός, ενέργεια, υποδομές.
Και εδώ υπάρχει τεράστιο περιθώριο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε σχέση με το ΕΣΠΑ, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, για τις ιδιωτικοποιήσεις με κριτήριο πάντα τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
4. Η στήριξη των ευπαθών ομάδων, η κοινωνική συνοχή, το κοινωνικό κράτος, η προστασία των αναπήρων, των ανέργων, η προστασία των συνταξιούχων, το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης, το κράτος πρόνοιας.
5. Η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο, χωρίς ψέματα χωρίς ψευδαισθήσεις. Ζούμε σε ένα κόσμο επισφαλή και ανασφαλή, δείτε τι γίνεται γύρω μας σε νότο και ανατολή. Η Ελλάδα μετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετέχει στο ΝΑΤΟ, έχει θώρακες προστασίας ό,τι κάνουμε για όλα τα μεγάλα θέματα από τη Μέση Ανατολή, τη Συρία, το Λίβανο, το Ιράκ μέχρι την Ουκρανία αντανακλούν στα εθνικά μας συμφέροντα, στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό, στα δυτικά Βαλκάνια σε αυτά που μας ενδιαφέρουν. Κερδίζουμε ή χάνουμε πόντους σε αυτά τα θέματα που είναι θέματα εθνικής υπόστασης και κερδίζουμε πόντους στα θέματα αυτά σε μια διαπραγμάτευση σε ένα συσχετισμό δυνάμεων που είναι πάντα ανοιχτός.
Αυτά πρέπει να τα προωθήσουμε ταυτόχρονα παράλληλα για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η επάνοδος της Ελλάδας σε μια ουσιαστική αυτοδυναμία. Να γίνει η Ελλάδα μια χώρα με δικαίωμα ουσιαστικού λόγου μέσα στην Ευρώπη, να μην είναι η παρίας, ο φτωχός συγγενής, να μην είναι αυτός που μόνο ζητάει.
Σε μια Ευρώπη η οποία ξεχνάει τα μηνύματα των ευρωεκλογών, είναι μια Ευρώπη συντηρητική, μια Ευρώπη η οποία σκέφτεται με νεοφιλελεύθερα στερεότυπα και από την άλλη μεριά μια Ευρώπη ευρωσκεπτικιστική, που αναδεικνύει την ακροδεξιά, άρα στην πραγματικότητα είμαστε αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα και με φαινόμενα βίαια και πρέπει να κινηθούμε πάρα πολύ προσεκτικά για να διαμορφώσουμε αυτή την στρατηγική σταθερότητα, που για μας θέλουμε να είναι μια προοδευτική σταθερότητα.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ
Ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και παρέπεμψε στην ομιλία του στο Ζάππειο την Τετάρτη, αλλά αναφέρθηκε στην προσφορά του κόμματος, τις ευθύνες του και τον Γιώργο Παπανδρέου.
"Είμαι Πρόεδρος ενός ΠΑΣΟΚ που τα χρόνια της μεταπολίτευσης προσέφερε πολλά στη χώρα, έκανε όμως και πολλά λάθη. Έχουμε αναλάβει την ευθύνη των λαθών μας, έχουμε αναλάβει και την ευθύνη των λαθών που έκαναν άνθρωποι του χώρου έχοντας τραυματίσει και στιγματίσει το χώρο", είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: "Τίποτα από αυτά όμως δεν μπορεί να κρύψει το κεκτημένο της μεταπολίτευσης, τη μεγάλη ιστορική εισφορά του ΠΑΣΟΚ, τη μεγάλη ιστορική εισφορά των Κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν μπορεί να μηδενίσει τη δεκαετία του ΄80, τη δεκαετία του ΄90, τη δεκαετία του 2000. Τώρα δεχόμαστε τα τελευταία χρόνια για τις επιλογές που κάναμε, επιλογές δύσκολες, εμπτυσμούς, κολαφισμούς και ραπίσματα και νοιώθουμε πάρα πολύ άσχημα, πολύ μεγάλη πίκρα, πολύ μεγάλη λύπη, αλλά ξέρετε, θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει την επιλογή της καταστροφής της χώρας. Θα μπορούσαμε το 2009-2010 να πούμε «φταίγανε οι προηγούμενοι, κατέστρεψαν τη χώρα, παραλάβαμε καμένη γη, δείτε η χώρα πτωχεύει, βγαίνει από το ευρώ, γυρίζει στη δραχμή, οι Έλληνες χάνουν τα πάντα, γυρίζουμε στη δεκαετία του ΄70, εμείς δε φταίμε σε τίποτα, κρεμάστε τους στην πλατεία Συντάγματος». Δεν κάναμε την επιλογή αυτή, δεν οδηγήσαμε τη χώρα στο διχασμό, στον εμφύλιο πόλεμο, σηκώσαμε το βάρος μόνοι, για ένα μεγάλο διάστημα. Κακώς το σηκώσαμε μόνοι, έπρεπε από την αρχή να έχουμε καλέσει όλους να αναλάβουν την ευθύνη. Δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίζει αυτά τα μεγάλα προβλήματα και να με ρωτάτε «υπάρχει ή δεν υπάρχει» και η Νέα Δημοκρατία να είναι κόμμα εξουσίας και να μετέχει στον τεχνητό διπολισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, πως δικαιολογείται αυτό ιστορικά; Πώς είναι δυνατόν το ένα μεγάλο κόμμα της μεταπολίτευσης που δεν είχε την ευθύνη της περιόδου 2004-2009 όπου έγινε η έκρηξη των προβλημάτων, να είναι ταπεινωμένο στη γωνία και το άλλο είναι κόμμα εξουσίας, πως; Το ΠΑΣΟΚ είναι σε αυτή την κατάσταση και το ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την εξουσία εμφανιζόμενο ως άγουρο ΠΑΣΟΚ του 1974, ως μετεμψύχωση του Ανδρέα Παπανδρέου να μαζεύει τους τυχοδιώκτες ή τους δημαγωγούς, νομίζοντας ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Αλλά δυστυχώς την αλήθεια θέλουν να την ακούν όλοι, αλλά θέλουν να ψηφίζουν το ψέμα.
Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα Κόμμα εκρηκτικό, συναισθηματικό, με έντονο θυμικό που προσφέρει και πολύ έντονο θέαμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άλλα Κόμματα έχουν λιγότερα προβλήματα ενότητας, ότι είναι περισσότερο συμπαγή. Είναι λιγότερο θεαματικά και αυτό δείχνει τους στενούς δεσμούς που έχει το ΠΑΣΟΚ με την ελληνική κοινωνία γιατί λίγο - πολύ οι μισοί και παραπάνω Έλληνες έχουν περάσει με κάποιο τρόπο από το ΠΑΣΟΚ.
Δεν νομίζω ότι έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα από άλλα Κόμματα και νέα Κόμματα. Νέα Κόμματα, που έχουν ζωή ελάχιστη.
Σε ερώτηση αν έχει θέση ο Γιώργος Παπανδρέου και αν νιώθει ότι κινδυνεύει από αυτόν ο κ. Βενιζέλος απάντησε: "Δεν αισθάνομαι καμία απειλή από κανέναν και για τίποτα. Διότι έχω μια άλλη θεώρηση των πραγμάτων. Για να νιώσεις ότι απειλείσαι, πρέπει να θεωρείς ότι κάτι έχεις να χάσεις. Υπάρχει χώρος για όλους, προφανώς για τους πάντες. Ένα όρο έθεσα: να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ στο παραβάν. Δεν υπονοώ ότι υπάρχει κάποιος που δεν ψηφίζει, αλλά λέμε το αυτονόητο. Όπως έχει πει ο Γκράμσι το αυτονόητο είναι επαναστατικό".
Σχετικά με δημοσίευμα που τον φέρει να έχει πει σε συνεργάτες του ότι δεν θέλει τον Γ. Παπανδρέου στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, απάντησε: "Ισχύουν όσα λέω εγώ. Αλίμονο εάν καθόμασταν να σχολιάζουμε οποιοδήποτε σχόλιο και δημοσίευμα".
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους εκείνους που θεωρούν ότι ανήκουν στο χώρο. Το Ποτάμι θα αποφασίσει ποια είναι η ταυτότητά του. Προς το παρόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο επίπεδο του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετέχει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Στην ομάδα των Ευρωπαίων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών. Μια αντίστοιχη δήλωση δεν την έχει κάνει εσωτερικά.
Υπάρχει κάποια αναντιστοιχία. Αλλά εμείς απευθυνόμαστε σε όλους χωρίς κανέναν αποκλεισμό, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο. Και πάμε σε ένα συνέδριο που δεν είναι συνέδριο οργανωτικό, συνέδριο συσχετισμών, πάμε σε ένα συνέδριο κινητοποίησης της κοινωνίας, της κοινωνικής βάσης. Σε ένα προγραμματικό συνέδριο, σε ένα πολιτικό συνέδριο.
Και η ηγεσία, δεν είναι οργανωτικού χαρακτήρα. Οι ηγέτες δεν γίνονται μέσα από μηχανισμούς και από διαδικασίες. Προκύπτουν μέσα από το καμίνι της ιστορίας. Δεν με βλέπετε στα μάτια όταν το λέω αυτό. Ήταν πολύ ποιητικό. Προκύπτουν μέσα από το καμίνι της ιστορίας. Και εάν τους μουντζουρώνει το καμίνι καμιά φορά, δεν πειράζει, καθαρίζονται. Το θέμα είναι να μπορείς να αντέξεις τις υψηλές θερμοκρασίες.
ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά παράλληλα σημείωσε πως δεν είναι "αφελής" και προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο να μην εκλεγεί, προειδοποιώντας προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα το πληρώσει ακριβά αυτός που θα προκαλέσει εκλογές, αν δεν εκλεγεί πρόεδρος.
"Δεν υπάρχει Βουλευτής που ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ που να μην είναι έτοιμος να ψηφίσει για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι; Το θέμα αυτό θα κριθεί μέσα από τη συνταγματική διαδικασία και καλούμε τα κόμματα και τους Βουλευτές με θεσμική συνείδηση να ενεργήσουν υπεύθυνα", επισήμανε και πρόσθεσε:
Η χώρα χρειάζεται έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος να ανταποκρίνεται στα θεσμικά του καθήκοντα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τι είναι στην Ελλάδα; Στο ελληνικό κοινοβουλευτικό σύστημα; Είναι το σύμβολο της ενότητας του έθνους, ο ρυθμιστής του πολιτεύματος με πολύ συγκεκριμένες περιορισμένες αρμοδιότητες και πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια και ικανότητα τη χώρα, τον ελληνισμό, που μιλάει κατευναστικά, συμφιλιωτικά, προτρεπτικά, πατριωτικά και που κινητοποιεί τα αισθήματα του τόπου.
Ευτυχώς η χώρα διαθέτει πολλούς ανθρώπους άνδρες και γυναίκες με την ικανότητα αυτή και δεν ενδιαφέρει εάν είναι κεντροαριστερός, κεντροδεξιός. Να είναι δημοκράτης, αξιοπρεπής άνθρωπος. Δεν έχει σημασία η κομματική ή η παραταξιακή ταυτότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Φυσικά θα προτιμούσα μια προσωπικότητα η οποία έχει και μια προοδευτική παράδοση και διαδρομή. Αλλά και τι έγινε; Και αυτοί που είχαν συντηρητική διαδρομή, δεν ήταν εξαιρετικοί Πρόεδροι;
Ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος δεν ήταν ένας εξαιρετικός Πρόεδρος;
Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει η αναγκαία πλειοψηφία των 180 βουλευτών και η χώρα να συνεχίσει σταθερά για να ολοκληρωθεί η έξοδος από την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει; Ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και θα τις κερδίσει; Θα είναι δηλαδή πρώτο κόμμα επειδή ήταν πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές.
Τι βεβαιότητα υπάρχει ότι εάν οδηγήσει εκβιαστικά τη χώρα σε εκλογές και σε μια οικονομική και κοινωνική περιπέτεια, θα είναι και πάλι πρώτο κόμμα; Και γιατί να μη σπάσει αυτός ο στείρος τεχνητός μικρός διπολισμός Νέα Δημοκρατία - ΣΥΡΙΖΑ; Και γιατί αγνοούν τόσο πολύ και τόσο προσβλητικά τον τρίτο πόλο και την κεντροαριστερά; Και γιατί υποτιμούν τον κόσμο ο οποίος νομίζουν ότι ψηφίζει αυτοματοποιημένα, αταβιστικά;
Πού το έχουν δέσει ότι εάν οδηγήσουν τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια θα τους βγει σε καλό εκλογικά; Εν πάση περιπτώσει αφελείς δεν είμαστε. Ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Αλλά σπαταλάμε δυνάμεις γι' αυτό, αντί να ενώσουμε τις εθνικές μας δυνάμεις και να κάνουμε ένα ντου να οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από την κρίση;
Ας κοιτάξουν το λαό στα μάτια και ας του πούνε ακριβώς τι λένε. Με το ζόρι δεν γίνεται σε τελευταία ανάλυση. Εάν η επιλογή της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών είναι να οδηγηθούμε στην περιπέτεια, στο αδιέξοδο, να γυρίσουμε πίσω, όχι στο 2009, αλλά πίσω στην ένταξη της χώρας, στην ΟΝΕ, στο 2000 ή πιο πίσω ακόμη, στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η επιλογή αυτή θα γίνει σεβαστή.
Πράγματι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Αλλά μια πιθανή επιλογή δημοκρατική είναι η απόλυτη καταστροφή.
Εγώ πιστεύω ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γιατί ο Θεός της Ελλάδος είναι πιο ισχυρός από τον τυχοδιωκτισμό και την ανοησία. Πιο ισχυρός. Γιατί όταν έχεις να παλέψεις ταυτόχρονα με δυο τόσο μεγάλους αντιπάλους και τον τυχοδιωκτισμό και την ανοησία, πρέπει να έχεις και το Θεό μαζί σου. Θέλει και τύχη. Θέλει πάντως μια μεταφυσική ενίσχυση, γιατί δεν παλεύεται εύκολα αυτό το σκηνικό.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΫ ΣΤΗ ΔΕΘ
Όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός χθες είχαν συζητηθεί μαζί μου και συμφωνηθεί με το ΠΑΣΟΚ στη λεπτομέρεια τους. Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνεργασίας, υπάρχει προγραμματικό πλαίσιο. Η δύσκολη διαπραγμάτευση δεν είναι η εσωτερική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης. Η δύσκολη διαπραγμάτευση είναι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές. Ποιος δεν θέλει φοροελαφρύνσεις; Ποιος δεν θέλει παροχές; Ποιος δεν θέλει ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων; Πάντως εμείς σίγουρα θέλουμε, γιατί είμαστε η προοδευτική πλευρά της κυβέρνησης. Έτσι δεν είναι; Αυτή που εκφράζει μια παράδοση μακρά δημοκρατική.
Αυτά που ανακοινώθηκαν, είναι αυτά τα οποία είναι αμέσως εφικτά. Δηλαδή, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι άμεσα εφικτή, αποφασισμένη, ανεξαρτήτως του τι θα πει η τρόικα, γιατί είδαμε ότι δεν απέδωσε το μέτρο. Στράφηκαν οι πολίτες, τα νοικοκυριά σε άλλες λύσεις, οι οποίες είναι λύσεις προβληματικές. Μπορεί να έχουμε ενεργειακά προβλήματα παγκόσμια. 'Αρα πρέπει να ξαναφέρουμε τον κόσμο στο πετρέλαιο και να του δώσουμε την ευκαιρία και με το επίδομα θέρμανσης να κάνει τους λογαριασμούς του όσο γίνεται πιο φιλικά.
Και βεβαίως το ίδιο ισχύει και με άλλα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν ολοκληρωμένα και οριστικά με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού που θα γίνει την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου με το άνοιγμα της Βουλής, με την έναρξη της Γ' Συνόδου της Βουλής.
Για παράδειγμα, προφανώς και θα υπάρχει αισθητή, όσο γίνεται μεγαλύτερη μείωση της έκτακτης εισφοράς που είναι μεγάλη μείωση σε σχέση με πέρσι, πρόπερσι κλπ. προφανώς και θα υπάρξει περαιτέρω μείωση για τα μη ηλεκτροδοτούμενα, ανοίκιαστα ακίνητα.
Αλλά φαντάζομαι ότι έχετε καταλάβει όλοι τώρα τι ήταν ο ΕΤΗΔΕ και ελπίζω κάποιοι να το θυμούνται με νοσταλγία τον ΕΤΗΔΕ. Γιατί πολλά ακούσαμε όταν σώσαμε την πατρίδα. Γιατί με μια επιβάρυνση πολύ μικρή, για τον κόσμο μεγάλη, για τη χώρα επιβάρυνση πολύ μικρή, 1,8 δις, πήραμε το δεύτερο πρόγραμμα. Πήραμε ένα πρόσθετο δάνειο το οποίο ήταν τεράστιο, κολοσσιαίο. Πήραμε άλλα 130 δισεκατομμύρια. Πήραμε το κούρεμα του χρέους. Πήραμε την αναδιάρθρωση του χρέους και όλα αυτά μέσα σε λίγες μέρες. Δηλαδή η ρήξη με την τρόικα έγινε στο γραφείο μου ξημερώματα 1ης Σεπτεμβρίου και 27 Οκτωβρίου είχε συμφωνηθεί όλο το πακέτο. Μετά άρχισε η εξειδίκευση. Για να καταλάβετε πόσο γρήγοροι ήταν οι ρυθμοί.
'Αρα θα υπάρξουν και άλλες φοροελαφρύνσεις. Σαφέστατα.
Και σας δίνω δυο χαρακτηριστικά που είπαμε προηγουμένως. Δηλαδή αισθητή μεγάλη μείωση της έκτακτης εισφοράς και καλή μείωση σε σχέση με τα μη ηλεκτροδοτούμενα ανοίκιαστα ακίνητα. Αλλά συζητάμε βέβαια ένα άλλο φορολογικό σύστημα με μείωση των συντελεστών. Θέλουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά πρέπει να διαφυλάξουμε το δημοσιονομικό κεκτημένο και το πρωτογενές πλεόνασμα. Θα γίνει αυτό.
Και βεβαίως θέλουμε πολλές δόσεις. Ει δυνατόν 100 δόσεις για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις και τις φορολογικές υποχρεώσεις. Και όλο το πακέτο που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ και το έχει επεξεργαστεί η Κ.Ο. όλο προχωράει και όλο είναι κυβερνητικό πια, είναι υιοθετημένο από την κυβέρνηση.
Θέμα ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα δεν υπάρχει, γιατί δεν υπάρχει στην πράξη και γιατί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο όπου υπάρχει πρόβλημα, όπως για παράδειγμα υπήρξε σε μια χαλυβουργική επιχείρηση, δίνει λύση. 'Αρα λοιπόν δεν πρόκειται να ανοίξουν αυτά τα θέματα.
Ως προς το ασφαλιστικό. Ως προς το ασφαλιστικό, το επείγον ζήτημα για τα ταμεία, είναι να μπορούν να μαζέψουν λεφτά. Και για να μαζέψουν λεφτά πρέπει να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να πληρώσουν. Θέλουν. 'Αρα πρέπει να τους δώσουμε τις πολλές δόσεις και την ευελιξία. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ και το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ
Με τον κ. Σαμαρά έχουμε μια έντιμη και όσο γίνεται πιο αποτελεσματική συνεργασία. Γιατί είμαστε στρατευμένοι σε μια υπόθεση η οποία είναι εθνική. Αλλά ανήκουμε σε δυο διαφορετικούς χώρους, είμαστε αρχηγοί δύο κομμάτων που ανήκουν σε δυο διαφορετικές οικογένειες. Θέλαμε να συνεργαζόμασταν και με τη ΔΗΜΑΡ και με το ΣΥΡΙΖΑ και θέλουμε επίσης να συνεργαστούμε ει δυνατό με όλους γιατί η χώρα για να αποκτήσει ξανά τη δυναμική της και το ρυθμό της, θέλει συστράτευση. Δεν θέλει πόλωση.
Και εν πάση περιπτώσει δεν έχουμε καμία επιθυμία να είμαστε πάντα στην κυβέρνηση, μπορούμε να είμαστε και εκτός κυβέρνησης, αν υπάρχουν πρόθυμοι να αναλάβουν την ευθύνη. Αρκεί να μην οδηγήσουν τη χώρα στον τοίχο βέβαια. Γιατί αν πρόκειται να πάρουν το αυτοκινητάκι και να το ρίξουν στα συγκρουόμενα, εντάξει δεν το θέλουμε αυτό.
.....................
Πηγή― ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου