Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Τουρισμός δύο ταχυτήτων στην Ηλεία

Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2014

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κυμάνθηκε ο τουριστικός τομέας φέτος στην Ηλεία και κυρίως στην περίοδο του Αυγούστου όπου η πληρότητα στα τουριστικά καταλύματα κυμάνθηκε από 75 έως 100%. Βέβαια, τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού στις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες δεν παρατηρήθηκε η «έκρηξη» του Αυγούστου, αφού οι πληρότητες δεν ξεπέρασαν το 50%.
Από τα όσα τόνισαν στo patrisnews.com οι ασχολούμενοι με τον κλάδο, εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης εφόσον βελτιωθεί η ασκούμενη τουριστική πολιτική.
Επεσήμαναν όμως ότι ο τζίρος που έγινε δεν αντιστοιχεί στον αριθμό των τουριστών και διανυκτερεύσεων (ο μέσος όρος των οποίων παραμένει χαμηλός) λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι υπήρξαν περιπτώσεις που οι τιμές ανά διανυκτέρευση μόλις και μετά βίας ξεπέρασαν το κόστος λειτουργίας (επιμεριζόμενο φυσικά) της ξενοδοχειακής μονάδας.
Κι αυτό έγινε για να μη χαθούν οι πελάτες. Ουσιαστικά, ο νομός Ηλείας αν και θεωρείται από τους καλούς τουριστικούς προορισμούς δεν είχε το ανάλογο μερίδιο από την φετινή προσέλευση τουριστών στη χώρα μας (με εξαίρεση τον Αύγουστο) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ.
Τα πιο πάνω αφορούν τις μικρομεσαίες μονάδες καθώς στα μεγάλα συγκροτήματα η εικόνα ήταν πολύ βελτιωμένη και βέβαια η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών καλύτερη.

Τα στοιχεία του ΣΕΠΕ
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σχετικά με τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, συνεχίστηκε η εντυπωσιακή αύξηση και κατά τη διάρκεια του Αυγούστου καταγράφοντας +13,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013. Σε επίπεδο οκταμήνου, η αύξηση αγγίζει το +15,8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.   
Με βάση τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, ο ΣΕΤΕ προχωρά στην αναθεώρηση των στόχων για το 2014 σε 19,5 εκατ. διεθνών αφίξεων (προηγούμενη εκτίμηση, 19 εκατ.), συνολικά 21,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας και σε 13,5 δισ. ευρώ άμεσων εσόδων (προηγούμενη εκτίμηση, 13 δισ. ευρώ) συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, αντίστοιχα. 
Ιδιαίτερα σημαντική εκτιμάται ότι θα είναι η συνεισφορά του τουρισμού στην ενίσχυση άλλων τομέων της οικονομίας, όπως η γεωργική παραγωγή, η μεταποίηση και το εμπόριο, αλλά και στην απασχόληση, με τη δημιουργία 80.000 έως 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με την παράλληλη υποστήριξη των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της μείωσης των εσόδων που έχει προκύψει από άλλους τομείς της οικονομίας. Σημειώνεται, πως οι στόχοι θα επιτευχθούν, παρά τις απώλειες τουριστικών εσόδων για το τρέχον έτος, λόγω της κρίσης σε Ρωσία και Ουκρανία, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.  


Παύλος Ντάκουρης
Διευθυντής Olympian Village στη Σκαφιδιά     
«Ήταν μια καλή χρονιά σε σύγκριση με πέρυσι και αυτό μας κάνει πιο αισιόδοξους για τη νέα τουριστική σεζόν. Βέβαια εμείς φέτος είχαμε και τα επιπλέον 120 δωμάτια που γεμίσαμε αυτή την σεζόν και αυτό προστίθενται στον συνολικό αριθμό της αύξησης». 

Μιχάλης Μηναδάκης
Γενικός Διευθυντής Olympia Riviera Resort στα Λουτρά Κυλλήνης 
«Κινηθήκαμε φέτος σε θετικά πλαίσια και αυτό δείχνει μια τάση ότι οι τουρίστες και επισκέπτες στη χώρα μας  προτιμούν το ποιοτικό τουριστικό προϊόν. Ελπίζω να συνεχιστεί αυτή η θετική εικόνα, διότι το έχει ανάγκη η περιοχή μας…».   

Αντώνης Μαυρόπουλος
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Δυτικής Ηλείας
«Ο Αύγουστος ήταν πολύ καλός για αρκετές επιχειρήσεις της Ένωσής μας. Βέβαια, ένας Αύγουστος, ένας μήνας δηλαδή μόνο, δεν είναι αρκετός για τη συντήρηση και την επιβίωση όλων των μονάδων. Η τουριστική περίοδος χρειάζεται επέκταση και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Στόχος μας είναι μια τουριστική περίοδος που θα ξεκινά τον Απρίλιο και θα τελειώνει τον Οκτώβριο.
Σε ό,τι αφορά τώρα το προφίλ των επισκεπτών μας, εκτός από τις μεγάλες μονάδες της περιοχής μας που φιλοξενούν έναν αριθμό Ρώσων, είναι γερμανόφωνο. Αυτοί ήταν οι πελάτες μας, αυτοί παραμένουν και αυτοί θα συνεχίσουν να είναι, ενώ όλες οι κινήσεις προβολής του τόπου μας προσανατολίζονται σε αυτές τις χώρες. 
Τέλος, για να βάζουμε και τα πράγματα στη θέση τους, το πρόβλημά μας δεν είναι το αεροδρόμιο, αλλά η αύξηση των πτήσεων. Δεν κερδίζουμε τίποτα με το να φέρουμε το αεροδρόμιο 30 χιλιόμετρα πιο εδώ. Αν αυξηθούν οι πτήσεις θα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Από την άλλη, πάρα πολύ κόσμο εξυπηρετεί και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Είχαμε αρκετό κόσμο εδώ που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας».

Βασίλης Τυλιγάδας
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ολυμπίας
   «Η φετινή τουριστική σεζόν, μέχρι στιγμής, μπορεί να χαρακτηριστεί «καλή» σε σύγκριση με τις προηγούμενες, από άποψη πληρότητας. «Δουλέψαμε» με τους παραδοσιακούς επισκέπτες - πελάτες της Ολυμπίας, δηλαδή Γάλλους, Γερμανούς και Ολλανδούς και τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο είχαμε πληρότητα που ξεπέρασε το 70% , ενώ αυξήθηκε ακόμα περισσότερο κατά το μήνα Αύγουστου. Παρόλα αυτά, κι ενώ η τουριστική σεζόν συνεχίζεται με τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη να θεωρούνται επίσης «καλοί» μήνες, η πληρότητα δεν είναι ανάλογη του τζίρου. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα, έχει τις πιο οικονομικές τιμές στις κρατήσεις όλων των κατηγοριών, σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Δηλαδή, τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα αλλά τα έξοδα δεν καλύπτονται επί της ουσίας. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο και ελπίζουμε ότι η επόμενη χρονιά -όπως όλα δείχνουν- θα είναι πολύ καλύτερη. Αρκεί να μην υπάρχουν δυσάρεστα γεγονότα γιατί, ο τουρισμός θέλει…ησυχία».
Πηγή― ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου