Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Κεντροαριστερό τετ α τετ στο Βατικανό

Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου, 2014
Είκοσι λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου Α', με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ποντίφικας αναφέρθηκε σε «κρίση αξιών», είπε ότι είναι αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι, ενώ συζητήθηκε εκτενώς και το μεταναστευτικό, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μέσα στην ατζέντα, με αναφορά στην ανάγκη να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν άλλοι θάνατοι στη Μεσόγειο.
Φωτογραφία από το left.grΦωτογραφία από το left.gr
“Με τον Πάπα Φραγκίσκο, επονομαζόμενο και ως “Πάπα των φτωχών”, είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για την οικονομική κρίση, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κρίση αξιών. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ανάγκη η πολιτική να ξαναεμπνεύσει τους ανθρώπους με συλλογικά οράματα που θα επαναφέρουν πνευματικές πανανθρώπινες αξίες απέναντι στις κυρίαρχες σήμερα υλικές αξίες του καταναλωτισμού και του κέρδους.
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το μεγάλο ζήτημα των πολεμικών επεμβάσεων στη Μ. Ανατολή, στην Ουκρανία και την ανάγκη να οικοδομήσουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο. Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για τις δομικές αιτίες που γεννούν τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες, που είναι η άνιση διανομή του εισοδήματος και η αυτονομία, η ασυδοσία των χρηματοπιστωτικών αγορών”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση.
Όπως είπε ζήτησε από τον Πάπα Φραγκίσκο την ανάληψη πρωτοβουλίας σε διεθνές επίπεδο για τον τερματισμό του πολέμου και για την ειρήνη ενώ συζήτησαν  για το μεταναστευτικό και τις τραγικές επιπτώσεις, όπως τόνισε, “μιας πολιτικής ευρωπαϊκής που χρήζει άμεσης αναθεώρησης.”
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ακόμα ότι μετέφερε στον Πάπα την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα . Όπως είπε είχα την ευκαιρία “να του πω ότι, μετά από τέσσερα χρόνια αδιέξοδων και άδικων πολιτικών λιτότητας, ο ελληνικός λαός πληρώνει στην πλειοψηφία του την στιγμή που οι τράπεζες σώζονται και κάποιοι βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και απειλούν και από πάνω. Του είπα ότι αυτή η μεγάλη αδικία πρέπει να αποκατασταθεί κι ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία.”
Τέλος, όπως ανέφερε, συμφώνησαν “στην ανάγκη να υπάρξει συνέχεια στο διάλογο της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της χριστιανικής Εκκλησίας” σημειώνοντας πως “είναι ανάγκη να δημιουργηθεί μια οικουμενική συμμαχία απέναντι στη φτώχεια, στις ανισότητες, απέναντι στη λογική ότι οι αγορές είναι πάνω από τα κέρδη, να οικοδομηθεί μια συμμαχία πάνω στις κοινές τομές των παράλληλων δρόμων μας.”
Είναι η πρώτη φορά που Ευρωπαίος ηγέτης της Αριστεράς συναντιέται με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τονίζει άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ περιγράφοντας τη συνάντηση ως ιστορική.
Σε σχετικό non paper μάλιστα, η συνάντηση της Ρώμης παρουσιάζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ σαν απάντηση στα διάφορα τρομολαγνικά σενάρια που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ανασύρουν με στόχο να συγκρατηθεί η δυναμική της Αριστεράς, σημαντικό μέρος της οποίας αποδίδεται και στη διεθνή παρουσία του Αλέξη Τσίπρα τους τελευταίους μήνες.

«Μετά και την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά αναγνωρίζονται πλέον ως ισότιμοι συνομιλητές στα διεθνή φόρα, προβάλλοντας τη διαφορετική στρατηγική για την πορεία της Ευρώπης και την έξοδο από την κρίση. Σε αντίθεση με μια κυβέρνηση που αναμασά την καταστροφική συνταγή της κ. Μέρκελ, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σημείο αναφοράς σε όλη την Ευρώπη, εκπροσωπώντας τους ευρωπαϊκούς λαούς ενάντια στους κερδοσκόπους και τους τραπεζίτες. Ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος από την πρώτη μέρα ανάρρησής του στον παπικό θρόνο έδωσε ένα διαφορετικό μήνυμα υπεράσπισης των φτωχών, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι θέσεις του για το περιβάλλον, αλλά και για το μεταναστευτικό ζήτημα, όπως και οι συναντήσεις του με αντιπροσωπείες απολυμένων εργαζομένων στην Ιταλία, τον καθιστούν μια ξεχωριστή προσωπικότητα, που διαφέρει πολύ από τους προηγούμενους προκαθήμενους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας».
Πηγή:Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου