Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

«Βουλιάζουν» τα ακίνητα σε Ελλάδα και Κύπρο

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ KNIGHT FRANK ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΕ 54 ΧΩΡΕΣ
«Βουλιάζουν» τα ακίνητα σε Ελλάδα και Κύπρο
Τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των ακινήτων μέσα σε ένα τρίμηνο, κατέγραψε η ελληνική κτηματαγορά, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank σε 58 χώρες. Τα σπίτια στην Ελλάδα υποχώρησαν το δεύτερο τρίμηνο κατά 7,9% σε ετήσια βάση και μόνο η Κύπρος έχει χειρότερς επιδόσεις, ήτοι υποχώρηση 9,2%.
Πρόκειται τις δύο χώρες που βρίσκονται ακόμη σε καθεστώς μνημονίου και η οικονομική κρίση δεν έχει περάσει ώστε να δοθεί «ανάσα» και στην αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τους τελευταίους έξι μήνες, οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα σημείωσαν πτώση 3,1% (πρόκειται για την τρίτη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως, μετά το -4,8% της Σλοβενίας και το -4,6% της Κύπρου). Το τελευταίο τρίμηνο, καταγράφηκε μείωση 1,4%.
Αξιοσημείωτη είναι η πρόοδος της Ιρλανδίας, η οποία εμφανίζει ρυθμούς αύξησης των τιμών των ακινήτων κατά 12,5%.
Δια χειρός ΜάριοΣύμφωνα με τους αναλυτές της Knight Frank, εάν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, προχωρούσε στην υλοποίηση ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αυτό θα βοηθούσε τις πιο αδύναμες αγορές της Ευρώπης, και κατ΄ επέκταση και την ελληνική. Όμως, όπως σπεύδει να ξεκαθαρίσει η εταιρεία συμβούλων ακινήτων, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στο πρόγραμμα.
Σε αντίθετη περίπτωση, δεν αποκλείεται η Ευρώπη να βυθιστεί σε μία «χαμένη δεκαετία», σαν αυτή που βίωσε η Ιαπωνία, με αποτέλεσμα οι αγορές κατοικιών της να παραμείνουν στις τελευταίες θέσεις της διεθνούς κατάταξης, αναφέρει η έκθεση.
Η ελληνική κτηματαγορά σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις, αλλά και στις εκτιμήσεις της ΤτΕ εμφανίζει μεγάλη πτώση στις τιμές, που πολλές φορές ξεπερνά το 50% - 60%. Το σκηνικό της κατάρρευσης, σε συνδυασμό με το τεράστιο απόθεμα απούλητων κατοικιών (ξεπερνά τις 200-250 χιλιάδες) που δεν μπορεί να απορροφηθεί από την εγχώρια ζήτηση, προκαλούν και τη μεγάλη μείωση τιμών. Εκτιμάται ότι μόνο με την παροχή κινήτρων, αύξηση των στεγαστικών δανείων και μείωση της υπέρμετρης φορολόγησης, θα αναστραφεί το κλίμα στην κτηματαγορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνα της Knight Frank, πρώτη σε αύξηση τιμών με 24% είναι η αγορά του Ντουμπάι και ακολουθεί η Τουρκία με 14%, ωστόσο αυξάνονται οι φωνές που μιλούν για «φούσκα».
Πηγή: Ημερήσια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου