Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Με κλάδο ελαίας στο Βατικανό

45 ΛΕΠΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ (δηλαδή, ένα ημίχρονο... ποδοσφαίρου)
Αλήθεια μήπως ρώτησε ο Αλέξης "τι περιουσία έχει το Βατικανό";

Κοινά σημεία και συμπλεύσεις στα μεγάλα ζητήματα της εποχής, με σημείο αναφοράς την οικονομική κρίση, αναζήτησαν ο Πάπας Φραγκίσκος Α΄ και ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Ποντίφικα να χαρακτηρίζει αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι.

Με κλάδο ελαίας στο ΒατικανόΤο τετ α τετ μεταξύ του Πάπα και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ διήρκεσε τελικά διπλάσια ώρα από την καθορισμένη, κάτι παραπάνω από 45 λεπτά, και όπως ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου, ο Ποντίφικας αναφέρθηκε σε όλα τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον πλανήτη ? όπως την κρίση αξιών, τον ρόλο των αγορών, τους πολέμους κ.ά.
Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ποντίφικας χαρακτήρισε την οικονομική κρίση ως κρίση αξιών επισημαίνοντας ότι η κυριαρχία των κερδοσκοπικών αγορών και του καταναλωτισμού γεννούν τις ανισότητες και τη φτώχεια. Αναφερόμενος στην Ευρώπη ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε ότι οι αγορές επιβλήθηκαν της πολιτικής, ότι έφυγε από το επίκεντρο ο άνθρωπος και μπήκαν στο επίκεντρο οι τράπεζες και τα κέρδη.
Επίσης, ο Ποντίφικας είπε ότι είναι αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι, είναι «απαράδεκτο να κινδυνεύουμε από τους πολέμους», ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο το να θεωρούνται κάποιοι άνθρωποι «λαθραίοι» και να πνίγονται στη θάλασσα.
Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε χαρακτηριστικά: «Εσείς, οι νέοι πολιτικοί μιλάτε μια διαφορετική γλώσσα, που μοιάζει με μια μελωδία ελπίδας», ενώ υπήρξαν αναφορές του Ποντίφικα και για την κατάσταση στην Ελλάδα καθώς επισήμανε ότι είναι άδικο αυτό που συμβαίνει, αλλά και ότι ο ίδιος ένιωσε την κρίση στην Αργεντινή, η οποία βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο των κερδοσκοπικών αγορών.
Ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δήλωσε ότι «η Αριστερά και η χριστιανική Εκκλησία εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά τέμνουν σε ίδιες βασικές αξίες: την αλληλεγγύη, την αγάπη για τον συνάνθρωπο, την κοινωνική δικαιοσύνη και την επιθυμία μας για παγκόσμια ειρήνη». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ακόμη ότι συζήτησαν τις πολεμικές επεμβάσεις στη Μ. Ανατολή και την Ουκρανία και την ανάγκη να οικοδομηθεί ένας πιο δίκαιος κόσμος, αλλά και δομικές αιτίες που γεννούν τη φτώχεια, όπως την άνιση διανομή του εισοδήματος και την ασυδοσία των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε την εικόνα της Ελλάδας ? μίλησε για τέσσερα χρόνια αδιέξοδων και άδικων πολιτικών λιτότητας και είπε ότι «ο ελληνικός λαός πληρώνει στην πλειοψηφία του, τη στιγμή που οι τράπεζες σώζονται και κάποιοι βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό».
«Χρειαζόμαστε τη στήριξη ευρύτερων δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη, για να βάλουμε ένα τέρμα σ' αυτή την πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας τη πεποίθησή του ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να αποκατασταθεί η αδικία.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Πάπα να αναλάβει πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο για τον τερματισμό του πολέμου, ενώ συμφώνησαν ότι χρήζει άμεσης αναθεώρησης η ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό.
«Εκκινούμε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, τεμνόμαστε όμως σε πανανθρώπινες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η ανάγκη για τον συνάνθρωπο και την κοινωνική δικαιοσύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Ο Πάπας Φραγκίσκος Α΄ αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψή του στο Φανάρι. Ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε δώρο από τον Ποντίφικα το παπικό μετάλλιο, καθώς και το έργο του «Η Χαρά του Ευαγγελίου», ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δώρισε στον Ποντίφικα ένα στεφάνι ελιάς, σύμβολο της ειρήνης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη και τον συντονιστή του ευρωπαϊκού δικτύου οργανισμών αριστερού θεωρητικού προσανατολισμού Transform! Βάλτερ Μπάγιερ.
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
Ο μεταφραστής
Χρέη επίσημου μεταφραστή έκανε ο καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Κρήτης, Πέτρος Στεφάνου.
Στο Τwitter
«Εκκινούμε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, τεμνόμαστε όμως σε πανανθρώπινες αξίες...», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter ο Αλέξης Τσίπρας.
Τα δώρα
Ο Πάπας δώρισε στον Αλέξη Τσίπρα το παπικό μετάλλιο, καθώς και το έργο του «Η Χαρά του Ευαγγελίου». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δώρισε στον Ποντίφικα ένα στεφάνι ελιάς, σύμβολο της ειρήνης.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου