Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Χαλαρώνει ξαφνικά ο νόμος για τα ανασφάλιστα ΙΧ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Τη δυνατότητα επιστροφής του διπλώματος οδήγησης, της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων οχήματος το οποίο εντοπίστηκε να κυκλοφορεί ανασφάλιστο, πριν από την παρέλευση των έξι μηνών της ποινής, δίνει στους ιδιοκτήτες των οχημάτων τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Υπολογίζεται ότι 800.000 οχήματα κυκλοφορούν ανασφάλιστα
Υπολογίζεται ότι 800.000 οχήματα κυκλοφορούν ανασφάλιστα
Προϋπόθεση είναι ο κάτοχός του να έχει πληρώσει το διοικητικό πρόστιμο που του αναλογεί και να προσκομίσει ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.
Βάσει του ισχύοντος νόμου, για όσους συλλαμβάνονται να κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα προβλεπόταν πρόστιμο 500 ευρώ, αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για έξι μήνες, αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων για έξι μήνες και σε περίπτωση εμπλοκής του σε ατύχημα για δύο χρόνια και υποτροπής για τρία χρόνια.
Επιστροφή της άδειας
Πλέον ο οδηγός θα μπορεί να παίρνει πίσω άδειες, πινακίδες και δίπλωμα πριν από την παρέλευση του εξαμήνου ή της διετίας, εφόσον έχει πληρώσει το πρόστιμο και έχει κάνει συμβόλαιο ασφάλισης.
Επιπλέον καταργείται η ξεχωριστή ποινή της τριετούς αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας σε περίπτωση υποτροπής σε ατύχημα και στο εξής στοιχεία θα αφαιρούνται για δύο χρόνια και σ΄αυτήν την περίπτωση. Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους κατόχους και τους οδηγούς των ανασφάλιστων οχημάτων είναι:
  • 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης.
  • 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης.
  • 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
Σε περίπτωση που ο οδηγός του οχήματος είναι και ιδιοκτήτης του, διευκρινίζεται ότι θα επιβάλλεται μόνο ένα πρόστιμο, ενώ οι λεπτομέρειες που θα αφορούν στην εφαρμογή της νέας διάταξης θα ρυθμιστούν με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών. Υπολογίζεται ότι σήμερα στην Ελλάδα ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στον δρόμο ξεπερνάει τα 800.000.
Η δυνατότητα επιστροφής διπλώματος, πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας δόθηκε με την τροπολογία εξαιτίας των παραπόνων και των ενστάσεων από επαγγελματίες οδηγούς, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για υπέρμετρη επιβάρυνση της οικονομικής τους κατάστασης, δεδομένων και των δυσμενών δημοσιονομικών συνθηκών.
Πηγή― ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου