Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη με λιτότητα

Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου, 2014

Η επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν μπορεί να επιτευχθεί με περισσότερα προγράμματα λιτότητας, αλλά με στοχευμένες επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνεται σε άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», ο αρθρογράφος του οποίου αναδεικνύει τη σημασία αναπροσανατολισμού της εκπαίδευσης, ώστε να ανταποκρίνεται στις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες και να ανακοπεί η φυγή των νέων και μορφωμένων Ελλήνων στο εξωτερικό.
«Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα γίνει το πτωχοκομείο και το γηροκομείο της Ευρώπης» καταλήγει.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «στην πραγματικότητα σε καμία περίπτωση η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, ακόμα κι αν τα περισσότερα διαγράμματα δείχνουν (ότι τα πράγματα κινούνται) προς τη σωστή κατεύθυνση» παραθέτοντας τους τομείς, όπου έχει σημειωθεί πρόοδος, όπως τα δημοσιονομικά, η ανταγωνιστικότητα και ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης.
«Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται και η χώρα σύντομα θα μπορεί να χρηματοδοτείται με υποφερτούς όρους από την αγορά, ενώ και ο (σσ. Γερμανός) υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με το βλέμμα στην Ελλάδα, κάνει λόγο για "ιστορία επιτυχίας"» συνεχίζει ο συντάκτης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι Έλληνες πληρώνουν μεγάλο τίμημα γι αυτό που ο κ. Σόιμπλε ονομάζει «σημαντική πρόοδο» και παραθέτοντας στοιχεία του ΟΟΣΑ σχετικά με την απώλεια θέσεων εργασίας και με την απώλεια μεγάλου μέρους του εισοδήματος των νοικοκυριών.
«Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέσσερις στους δέκα ανθρώπους στην Ελλάδα απειλούνται με φτωχοποίηση» λέει ο αρθρογράφος και υποστηρίζει ότι αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα, καθώς όπως διευκρινίζει «το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας δεν είναι σε καμία περίπτωση το χρέος, παρόλο που είναι υψηλό. Ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων είναι τόσο μακρύς και τα επιτόκια τόσο χαμηλά που το βάρος του χρέους είναι βιώσιμο. Πολύ πιο ανησυχητικές είναι οι κοινωνικές αναταράξεις».
Αναφέρεται ειδικά στο υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους, σε δυσμενείς προοπτικές για τα ασφαλιστικά ταμεία και στην μετανάστευση 150.000 επιστημόνων στο εξωτερικό, εξηγώντας πως το φθηνό χρήμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν έρχεται στην Ελλάδα.
«Οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, διότι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σωρό από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πώς μπορεί η χώρα υπό αυτές τις δυσμενείς προϋποθέσεις να επιστρέψει σε μία βιώσιμη ανάπτυξη;» διερωτάται ο αρθρογράφος και απαντά:
«Σε καμία περίπτωση με νέα προγράμματα λιτότητας. Αντ΄αυτού πρέπει η ΕΕ να βοηθήσει για να προωθηθούν με δάνεια με ευνοϊκούς όρους οικονομικές δραστηριότητες που είναι προσανατολισμένες στο μέλλον», όπως ο τουρισμός, τα logistics, η φαρμακοβιομηχανία, η τεχνολογία περιβάλλοντος και ο κλάδος της πληροφορικής.
«Ταυτοχρόνως οι Έλληνες πρέπει να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα το δρόμο των μεταρρυθμίσεων» υπογραμμίζει.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου