Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Ετσι μας αποχαιρέτησε πρόωρα ο Αντώνης Βαρδής

Δύο μήνες πάλευε για τη ζωή του ο δημοφιλής μουσικοσυνθέτης και ερμηνευτής Αντώνης Βαρδής, αλλά τελικά, τα ξημερώματα της Τρίτης, σύμφωνα με ακοινωθέν του «Υγεία», έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Μια μάχη που έδινε από πέρυσι -αν και οι πρώτες περιπέτειες της υγείας του ξεκίνησαν πριν από 23 χρόνια...
Αγαπητός στο ευρύ κοινό, ο Αντώνης Βαρδής υπήρξε παραγωγικότατος: συνέθεσε πάνω από 1.000 τραγούδια ενώ στο ενεργητικό του είχε δεκάδες δίσκους. Η μουσική του ήταν εμπορική αλλά ουδέποτε ευτέλισε τη δουλειά του. «Αμα δεις τα παιδιά (πες ένα γεια)» (που τραγούδησε ο γιος του Γιάννης), «Θα 'θελα να ήσουν εδώ», «Δεν θα με ξεχάσεις», «Οι μεγάλες οι αγάπες» είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια του που αγαπήθηκαν.
Στην είδηση του θανάτου του οι προσωπικές του σελίδες στα social media βομβαρδίστηκαν με μηνύματα από φίλους, θαυμαστές και συνεργάτες αλλά και αναρτήσεις με τα πιο αγαπημένα τραγούδια του όπως το «Φεύγω»... Ξεχωρίζει ένα ποστάρισμα του γιου τού συνθέτη στις 23 Αυγούστου, με το οποίο εξοργισμένος διέψευδε τις φήμες που ήθελαν από τότε τον πατέρα του νεκρό... Η φωτογραφία του ζωντανού τότε Βαρδή έκανε το γύρο του Διαδικτύου.
Ο Αντώνης Βαρδής γεννήθηκε το 1948 στο Μοσχάτο. Σε ηλικία 6 ετών γνώρισε τον Τσιτσάνη, τον Παπαϊωάνου, τον Ζαμπέτα και τη Ρένα Ντάλια στο «Φαληρικό», όπου και τραγούδησε για πρώτη φορά. Για βιοποριστικούς λόγους το 1954 δούλεψε δίπλα στον συνθέτη και δεξιοτέχνη στο μπουζούκι Μανώλη Χιώτη, στη «Γωνιά της Αθήνας» στην Πλάκα. Εργάστηκε σε ψιλικατζίδικο, χρωματοπωλείο, βενζινάδικο, σε οικοδομή ως βοηθός υδραυλικού και ως ναυτικός.
Στα τέλη του 1965 σε ηλικία 17 ετών μαζί με φίλους του δημιούργησε το συγκρότημα «Vickings». Το Catherine ήταν δική του αγγλόφωνη σύνθεση, ένα slow κομμάτι που υπήρξε μεγάλη επιτυχία για την μπάντα του αυτή που η παρέα είχε φτιάξει στα πρότυπα των ιταλικών pop συγκροτημάτων της εποχής. Αργότερα επιδόθηκε στο λαϊκό τραγούδι.
Το διάστημα 1969-1981 δούλεψε σε μπουάτ της Πλάκας ως μουσικός δίπλα σε πασίγνωστους συνθέτες και τραγουδιστές όπως τους Χρήστο Νικολόπουλο, Θανάση Πολυκανδριώτη, Δήμο Μούτση, Γιάννη Σπανό, Λουκιανό Κηλαηδώνη, Μάνο Λοΐζο, Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννη Πάριο, Μανώλη Μητσιά, Βίκυ Μοσχολιού, Δήμητρα Γαλάνη, Αντώνη Καλογιάννη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Αννα Βίσση, Δημήτρη Ψαριανό, Νίκο Ξυλούρη, Μαρίζα Κοχ, Μαρία Δημητριάδη, Τάνια Τσανακλίδου κ.ά.
Σημαντική υπήρξε η συνεργασία του με τη Χαρούλα Αλεξίου, με την οποία υπήρξαν και ζευγάρι για ένα φεγγάρι. Το «Φεύγω» του 1980, ρυθμική μπαλάντα με στίχους που έγραψαν από κοινού, αγαπήθηκε πολύ και το τραγούδι τους «Ξημερώνει». Μια ακόμα αξιοσημείωτη συνεργασία του ήταν με τους Κατσιμιχαίους «Στην Ελλάς του 2000», με τη συμμετοχή του Στέλιου Καζαντζίδη.
Το 1976 συνέθεσε και ερμήνευσε το άλμπουμ με τίτλο «Οραματίζομαι» σε στίχους του Γιάννη Αθανασιάδη ενώ στην πλούσια μουσική του διαδρομή ο Αντώνης Βαρδής συνεργάστηκε με πολλά ακόμα ονόματα του τραγουδιού: Στέλιο Καζαντζίδη, Γιάννη Πουλόπουλο, Λίτσα Διαμάντη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Αννα Βίσση, Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Αντώνη Ρέμο, Νίκο Βέρτη, Σταμάτη Γονίδη, Μανώλη Λιδάκη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Μανώλη Αγγελόπουλο, Ελένη Δήμου, Γλυκερία, Μελίνα Ασλανίδου, Ελένη Βιτάλη, Σάκη Ρουβά, Πασχάλη Τερζή, Νατάσα Θεοδωρίδου, Σταμάτη Γονίδη.
Σε ηλικία 25 ετών (1973), πήρε μέρος σε διαγωνισμό και κέρδισε το δεύτερο βραβείο σύνθεσης. Το τραγούδι του εκείνο ερμήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας. Λέγεται μάλιστα πως ο μουσικοσυνθέτης είχε τέτοιο πάθος με τον Νταλάρα που στις αρχές του 1970, ενώ δούλευε στην Πλάκα με τον Μητσιά και τη Γαλάνη, ξόδευε όλο του το μεροκάματο στο «Στορκ», όπου τραγουδούσαν Νταλάρας και Μαρινέλλα.
Για το θάνατο του φίλου και συνεργάτη του ο Γ. Νταλάρας δήλωσε: «Ο Αντώνης! Ενα λαϊκό παιδί με σπάνιο ταλέντο, που δεν του χαρίστηκε ποτέ τίποτα. Ολα τα κέρδισε με σκληρή δουλειά, προσωπικό κόπο, ακόμα και τη ζωή του. Εκλεισε το μάτι στον κίνδυνο κι άλλες φορές. Αγάπησε τον Τσιτσάνη, τον Καλδάρα, τον Καζαντζίδη και από την άλλη λάτρεψε τον Θεοδωράκη και τον Μούτση. Βιάστηκες βρε Αντώνη!».
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του καλλιτέχνη, στους πιο πρόσφατους δίσκους του συγκαταλέγονται «Τα όνειρά μας» με 12 τραγούδια σε δικές του μελωδίες και στίχους του στενού συνεργάτη του Βασίλη Γιαννόπουλου, αλλά και το «Σ' αγαπώ» με ερμηνεύτρια τη Νατάσα Θεοδωρίδου. Οπως μάλιστα μαθαίνουμε, ο συνθέτης μπήκε στο στούντιο για να ολοκληρώσει το δίσκο αυτό έπειτα από χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη από Γερμανούς ειδικούς στο Ανόβερο πριν από έναν χρόνο...
Ο συνθέτης είχε δύο παιδιά, τον Γιάννη και την Καλλιστώ. Στο ενεργητικό του είχε δύο γάμους (ο δεύτερος με την τραγουδίστρια Χριστίνα Μαραγκόζη). Η σύντροφός του, Φιλοθέη, στάθηκε στο πλευρό του μέχρι τέλους.
Πηγή― Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου