Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ MARKET BASKET

Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ οι εργάτες και οι πελάτες άλλαξαν την ιδιοκτησία

Πράγματι δεν έχει προηγούμενο αυτό που έγινε με τα πολυκαταστήματα τροφίμων Market Basket/Demoulas. Οι οικονομολόγοι του καπιταλισμού έπεσαν έξω με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Οι καθηγητές του Harvard, MIT, Bentley, Boston College, Boston University και όχι μόνο διακινδύνευσαν τους τίτλους τους, αφού τα συγγράμματα τους και τα βιβλία που έχουν γράψει δεν λέει πουθενά και σε κανένα κεφάλαιο ότι μία αρκετά μεγάλη εταιρεία (25,000 προσωπικό) με πελάτες πάνω από 2 εκατομμύρια θα γονάτιζε κυριολεκτικά τους ιδιοκτήτες που είχαν 50,5% των μετοχών σε σημείο να τις πουλήσουν στους συνέταιρους που είχαν 49,5%!
Επί 8 εβδομάδες οι υπάλληλοι της εταιρείας με θητεία από μερικούς μήνες έως 76 χρόνια παρακαλώ (περίπτωση του Δημήτρη Μαϊάμη (James Miamis) έκαναν αποχή από την εργασία τους και βγήκαν έξω από τα 71 καταστήματα της αλυσίδας Market Basket/Demoulas και με αυτοσχέδια πλακάτ, πανό και άλλα μέσα φώναζαν θέλουμε πίσω το αφεντικό μας αλλιώς δεν επιστρέφουμε στις δουλειές μας στην εταιρεία. Το αφεντικό τους δεν είναι άλλος από τον Αθανάσιο Τηλέμαχου Δημουλάς ο οποίος είχε 49,5% των μετοχών και εκδιώχθηκε από το τιμόνι της εταιρείας από τον πρώτο του εξάδερφο Αθανάσιο Σ. Δημουλάς ο οποίος ήλεγχε το 50,5% των μετοχών.
Τις προάλλες αναφερθήκαμε το πως φτάσαμε ως εδώ και για να υπενθυμίσω ο Αθανάσιος Σ. Δημουλάς έδιωξε τoν Αθανάσιο Τ. Δημουλά από το τιμόνι της εταιρείας και διόρισε δύο συν-πρόεδρους στο τιμόνι της αλυσίδας των σουπερμάρκετ. Μέσα στα σχέδια ήταν, το ανέβασμα των τιμών, η μείωση του προσωπικού, να σταματήσει η παραχώρηση μέρους από τα κέρδη στους εργάτες, οι μέτοχοι να παίρνουν περισσότερα από τά έσοδα ετησίως και να σταματήσει η αυτοχρηματοδότηση της κατασκευής νέων καταστημάτων.
Μάλιστα οι εργάτες της εταιρείας οι οποίοι είναι βγαλμένοι μέσα από την εταιρεία ζήτησαν τη βοήθεια των πελατών. "Μην ψωνίζεται στα καταστήματα της εταιρείας Market Basket" είπαν και οι πελάτες κατά ένα 95% υπάκουσαν. Παράλληλα οι προμηθευτές της εταιρείας (έχει 47,000 είδη) σταμάτησαν να ανεφοδιάζουν την εταιρεία. Οι οδηγοί αρνήθηκαν να μεταφέρουν εμπορεύματα. Δεκάδες πολιτικοί τάχθηκαν και αυτοί με τους εργάτες όπου το σύνθημά τους ήταν θέλουμε τον Arthur T. back (θέλουμε τον Αθανάσιο Τ. πίσω).
Οι νέοι διευθυντές στην αρχή παρακάλεσαν το εργατικό δυναμικό να επανέλθει στις δουλειές τους. Μετά απείλησαν ότι εάν δεν επανέλθουν μέχρι την Παρασκευή θα χάσουν τις δουλειές τους. Αυτοί τα έλεγαν αυτοί τα άκουγαν. Τα ράφια στα πολυκαταστήματα τροφών της Market Basket τελείωναν μέρα με τη μέρα. Από τους περίπου 250 υπαλλήλους που είχε κάθε κατάστημα μόνο ελάχιστοι πήγαν να δουλέψουν. Στα παράθυρα των καταστημάτων είχαν αναρτήσει φωτογραφίες του Αθανάσιου Τ. και αποδείξεις από ψώνια που έκαναν οι πελάτες σε άλλες φίρμες. Οι πελάτες για να υποστηρίξουν τον Αθανάσιο Τ. και τους εργάτες έκαναν εμπάργκο στην Market Basket και ψώνιζαν σε άλλα σούπερμάρκετ με τιμές 60%-90% παραπάνω!
Να σημειώσω ότι οι εργάτες δεν έχουν καμία συντεχνία (union) είναι εντελώς μόνοι τους. Η εταιρεία έχανε 10 εκατομμύρια εισπράξεις την ημέρα. Δηλαδή μέσα σε 8 εβδομάδες έχασε κοντά στο μισό δισεκατομμύριο εισπράξεις. Πρόβλημα όμως δημιουργήθηκε και στα καταστήματα δίπλα από το κάθε κατάστημα Market Basket (shopping Malls) όπου ερήμωσαν.
Οι κυβερνήτες και οι υπουργοί δικαιοσύνης και εργασίας της Μασσαχουσέττης και του Νιού Χαμσάϊαρ κάλεσαν τις δυό πλευρές να τα βρούνε.
Τελικά και αφού η εταιρεία βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας οι μέτοχοι με το 50,50% αποφάσισαν να δεχτούν την προσφορά του Αθανάσιου Τηλέμαχου Δημουλά να πωλήσουν όλες τις μετοχές τους για 1,5-1,7 δις δολάρια. Μέσα σε τρεις ημέρες τα σούπερ μάρκετ της Market Basket γέμισαν από υπαλλήλους, προϊόντα και πελάτες!
Οι οικονομολόγοι, οι κοινωνιολόγοι και κάθε "φωστήρας" του είδους έμειναν με το στόμα ανοικτό. Το Harvard, MIT και άλλα πανεπιστήμια εντάξαν την υπόδεση της Market Basket στα μαθήματά τους και άρχισαν σεμινάρια και συμπόσια με μοναδικό θέμα πως μία ιδιωτική εταιρεία με 25,000 υπαλλήλους που δεν είχαν οργάνωση μπόρεσε και άλλαξε στο τι γνώριζε μέχρι σήμερα η αγορά και οι επιχειρήσεις της καπιταλιστικής Αμερικής.
Η βάση του εργατικού δυναμικού της Market Basket στηρίζεται σε πολλά χρόνια πείρα και πολλά χρόνια στην ίδια εταιρεία. Όλοι τους είναι ευχαριστημένοι από την εταιρεία και από την διοίκηση του Αθανάσιου Τηλέμαχου Δημουλά. Σχεδόν όλο το προσωπικό προέρχεται από τη βάση δηλαδή αυτός ή αυτή που άρχισε με το να μαζεύει καρότσια ή να βάσει τα πράγματα στις σακούλες με την πάροδο του χρόνου πήρε προαγωγή και προαγωγή και όσο περνούσαν τα χρόνια τόσο ποιό πολύ ανέβαινε όπως ανέβαινε και ο μισθός αλλά και το ποσοστό από τα κέρδη.
Η Market Basket δεν έχει πολύ μορφωμένους με πτυχία αλλά έχει προσωπικό που έχει πείρα, που ενδιαφέρετε για την εταιρεία και πάνω από όλα για τον εργάτη. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που γράφουν οι πίνακες στην είσοδο κάθε καταστήματος της εταιρείας τις τελευταίες ημέρες και μετά την ανακοίνωση της αγοράς όλης της εταιρείας από τον Αθανάσιο Τ. Δημουλάς και τις τρεις αδερφές του "We are not a Union, we are a Family". Έτσι είναι η εταιρεία σε κάθε κατάστημα της απασχολεί γύρο στα 250 άτομα τις δύο βάρδιες ενώ η απέναντι φίρμα απασχολεί μόνο γύρω στους 90. Η Market Basket απασχολεί εργάτες από την πόλη που είναι το κάθε κατάστημα έτσι οι περισσότεροι γνωρίζονται μe τους πελάτες. Όταν ρωτήσεις έναν υπάλληλο στην Market Basket για κάποιο προϊόν δεν θα σου πει πήγαινε στο τάδε σημείο αλλά θα πάνε μαζί σου για να σε εξυπηρετήσουν.
Αρκετές φορές άνθρωποι που εργάζονται στην αλυσίδα Market Basket είχαν διάφορα προβλήματα, όπως υγείας, οικονομικά κλπ, η εταιρεία τους βοήθησε. Ο Αθανάσιος Τηλέμαχου Δημουλάς όπως και ο πατέρας του αείμνηστος Τηλέμαχος Δημουλάς έχουν πιάσει το σφυγμό του πελάτη, το σφυγμό του υπαλλήλου τους για αυτό και οι υπάλληλοι όπως και οι πελάτες ανταποκρίθηκαν και έφεραν την αλλαγή του πλειοψηφικού πακέτου ιδιοκτησίας.
Όσο για τους οικονομολόγους, τους αξιωματούχους και γιατί όχι του πολιτικούς καιρός είναι να πάρουν μαθήματα της πραγματικής ζωής μόνο τότε θα καταλάβουν το κόσμο καλύτερα και ίσως ο κόσμος μας να γίνει καλύτερος.
Βασίλης Καυκάς Βοστώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου