Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Δευτερολογία περί Σχολής

Του Θεόδωρου Καλμούκου

Ζητώ την κατανόηση των φίλων αναγνωστών και αναγνωστριών μας για τη δευτερολογία στο θέμα του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής με το οποίο είχα ασχοληθεί τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014, με τίτλο «Ζητείται σοβαρότητα», με αφορμή τον διορισμό επιτροπής για την εξεύρεση νέου προέδρου, σε διαδοχή του π. Νικολάου Τριανταφύλλου, ο οποίος απέρχεται έπειτα από 15ετία για λόγους υγείας.
Συμπληρώθηκε η επιτροπή με τους εκπροσώπους των καθηγητών Αριστοτέλη Μιχόπουλο από το Κολέγιο και π. Θωμά Φιτζέραλντ από τη Σχολή. Τα υπόλοιπα μέλη είναι: Τόμας Λέλον, αντιπρόεδρος της Εφορίας, Ρόμπερτ Βαδάβας έφορος, Ελένη Κάρλου έφορος, Γεώργιος Αλεξ, έφορος, Δήμητρα Μανή μέλος του κοινοτικού συμβουλίου του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης.
Δεν συμμετέχει ούτε για δείγμα ιεράρχης εκ της Επαρχιακής Συνόδου, αλλά ούτε και κάποιος ιερεύς από τους 650 και πλέον που έχει η Αρχιεπισκοπή. Της επιτροπής θα προεδρεύσει ο Τόμας (Αθανάσιος) Λέλον, τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος έχει διορίσει ως αντιπρόεδρο της Εφορίας εδώ και αρκετά χρόνια. Εδώ πραγματικά ταιριάζει το επιφώνημα «και μη χειρότερα», αν και νομίζω ότι δεν υπάρχουν χειρότερα από αυτά.
Διορθωτικά σημειώνω πως ο συνολικός αριθμός των φοιτητών αμφοτέρων των Σχολείων, Ελληνικού Κολεγίου και Θεολογικής Σχολής είναι μόλις 170 κι όχι 190, όπως εγράφη στις 29 του Σεπτεμβρίου. Η Θεολογική Σχολή έχει συνολικά 89 φοιτητές και το Ελληνικό Κολέγιο 81.
Το κόστος λειτουργίας ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο μόνο για 170 φοιτητές. Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Είναι δυνατόν να μιλούμε για Κολέγιο με μόνο 81 φοιτητές και φοιτήτριες και Θεολογική Σχολή με μόνο 89, ενώ οι υπάλληλοι ξεπερνούν τα 80 άτομα; Από τη μια μεριά κοπτόμαστε κυριολεκτικά για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης μέσα στην Τουρκιά του Ερντογάν και του Νταβούτογλου, κι από την άλλη ούτε καν αναφορά κάνουμε στην ύπαρξη της δικής μας της Σχολής εδώ στη Βοστώνη στην ελεύθερη και επιφανή πανεπιστημιούπολη της Αμερικής και του κόσμου.
Να πω και τούτο, πως αν το Ελληνικό Κολέγιο ήταν στο ίδιο επίπεδο με το κολέγιο Wheaton ή τη Νομική Σχολή του Suffolk της Βοστώνης, η δική μου κόρη θα ήταν από τις πρώτες που θα σπούδαζε σ’ αυτό.
Δεν είναι δυνατόν να εξακολουθήσει η Ομογένεια να συντηρεί ένα ημιθανές σώμα στην Εντατική. Η λύση είναι επώδυνη μεν, αλλά κάποιος πρέπει να την πει ωμά, και η οποία είναι -νομίζω- η εξής: Το μεν Ελληνικό Κολέγιο είτε να αναδειχθεί σε κορυφαίο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών ή να κλείσει ως αποτυχία. Η δε Θεολογική Σχολή είτε να αναπτυχθεί αριθμητικά, ποιοτικά, ακαδημαϊκά και να αποφοιτούν σωστοί, ευπαίδευτοι, ικανοί, ελληνοπρεπείς και με ήθος ιερείς, είτε να κλείσει και να μεταβαίνουν στην Ελλάδα όσοι θέλουν να σπουδάσουν Θεολογία και να γίνονται ιερείς. Οπως έχουν τα πράγματα σήμερα δεν είναι απλώς θλιβερά, είναι για λύπηση.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου