Το φαινόμενο είναι σύνηθες και συχνά πυκνά γίνεται είδηση: γιατρός που καταδικάστηκε για κάποια παρατυπία στο ΕΣΥ ή για φακελάκι, επιστρέφει ανενόχλητος στη θέση του ή δεν τιμωρείται ποτέ και συνεχίζει κανονικά το... έργο του σε δημόσιο νοσοκομείο.
Γεγονός, βέβαια, καθόλου τυχαίο, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη η κατάσταση στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο των γιατρών του ΕΣΥ χαρακτηρίζεται από... σκονισμένες υποθέσεις που στοιβάζονται, εκκρεμούν και στο τέλος παραγράφονται.
Η γενική δυσλειτουργία του οργάνου είναι πάντως κοινό μυστικό, παρ' ότι πρώτη φορά καταγράφεται πλέον και επισήμως από τον Συνήγορο του Πολίτη, έπειτα από καταγγελία, σύμφωνα με την οποία δεν είχαν επιβληθεί σε γιατρό του ΕΣΥ πειθαρχικές ποινές ύστερα από αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου.
Από την έρευνα, όμως, προέκυψε πως αυτή δεν ήταν η μοναδική περίπτωση, καθώς εκκρεμούν ενώπιον του Συμβουλίου περισσότερες από 60 υποθέσεις, από τις οποίες μόνο ελάχιστες έχουν ανατεθεί σε εισηγητές, καθιστώντας την παραγραφή τους την πιο πιθανή εξέλιξη.
Ισως γι' αυτό να μην είναι και τυχαία η κατακόρυφη αύξηση που καταγράφεται στα φακελάκια εν μέσω κρίσης.
Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του «οικογενειακού προϋπολογισμού» προκύπτει ξεκάθαρα ότι παρά την κρίση, κάποιοι γιατροί φαίνεται πως συνεχίζουν να θησαυρίζουν στα δημόσια νοσοκομεία στις πλάτες των ασθενών που βρίσκονται στη δυσκολότερη στιγμή της ζωής τους.
Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι Ελληνες πληρώνουν σχεδόν διπλά από την τσέπη τους σε «μαύρο» χρήμα στο ΕΣΥ για να εξυπηρετηθούν.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατέγραψε στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς η ΕΛΣΤΑΤ, οι ασθενείς στη χώρα μας καταβάλλουν πλέον περισσότερα από 119 εκατ. ευρώ από την τσέπη τους.
Χαρακτηριστικά, ενώ πριν από τα μνημόνια τα ποσά που δίνονταν για ιδιωτικές δαπάνες ετησίως ήταν 290 εκατ. ευρώ (2008), το 2013 δόθηκαν 409 εκατ. ευρώ.
Ακόμα κι αν κανείς σκεφτεί ότι οι ιδιωτικές δαπάνες στο ΕΣΥ αυξήθηκαν λόγω της εφαρμογής εισιτηρίου στα εξωτερικά ιατρεία με αντίτιμο 5 ευρώ, ο λογαριασμός δε... βγαίνει!
Αλλωστε έρευνα που είχε γίνει από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δείξει πως το ποσό δεν μπορεί να φθάνει ετησίως σε καμία περίπτωση τα 400 εκατ., καθώς υπολογίζεται ότι τα έσοδα από το εισιτήριο είναι κοντά στα 100 εκατ.
Εντυπωσιακό είναι πάντως ότι οι... λάτρεις του «μαύρου» χρήματος δεν πτοούνται ούτε από τις προειδοποιήσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων, καθώς η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έχει κάνει κατά καιρούς και αυστηρές συστάσεις αλλά και ειδική καμπάνια για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου