«Γέφυρες» επικοινωνίας σε ουδέτερο έδαφος
Του Κωστή Χ. Πλάντζου
Επίσημη επιβεβαίωση της συνάντησης από το υπ. Οικονομικών - Θα διαρκέσει δύο ημέρες - Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα και να αντιμετωπισθούν τα σημεία τριβής σε ασφαλιστικό και εργασιακά
Σε ουδέτερο έδαφος και συγκεκριμένα στο Παρίσι θα προσπαθήσουν για μία ακόμα φορά να ρίξουν γέφυρες επικοινωνίας με την τρόικα ο Γκίκας Χαρδούβελης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, όπως και πριν δυόμισι μήνες.Το ραντεβού έκλεισε αργά χθες το βράδυ, στην επικοινωνία που είχαν η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τους δανειστές και διήρκεσε δυόμιση ώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση στο Παρίσι θα διαρκέσει πιθανότατα δύο ημέρες, την Τρίτη αλλά και την Τετάρτη. Στις συναντήσεις από ελληνικής πλευράς θα παρίσταται επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών και εκτελών χρέη προέδρου του ΣΟΕ κύριος Αναστάσιος Αναστασάτος. Από ΠΑΣΟΚ στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα στο Παρίσι θα συμμετέχουν ο Χρήστος Πρωτόπαπας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης (μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου).
Στόχος της συνάντησης είναι να υπάρξει προσέγγιση και απευθείας διαπραγμάτευση πρόσωπο με πρόσωπο με τους δανειστές πριν την αργία της εορτής των ευχαριστιών κατά την οποία θα είναι κλειστό το ΔΝΤ, αλλά και πριν το κρίσιμο euro Working group της Πέμπτης 27 Νοεμβρίου, το οποίο θεωρείται και από τα πιο δύσκολα που θα έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα από την αρχή του μνημονίου.
Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ενώ τον πρωθυπουργό θα δει και ο υπουργός Οικονμικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Τη συνάντηση στο Παρίσι επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αλλά και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.
Η κ. Αντρέεβα δήλωσε ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη θα συναντηθεί στο Παρίσι στις 25 και 26 Νοεμβρίου με τους επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες.
Όπως επισημαίνει η εκπρόσωπος της Επιτροπής, στη συνάντηση στο Παρίσι θα συζητηθούν ζητήματα- κλειδιά για να υπάρξει πρόοδος στην αξιολόγηση. «Και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται στενά και από κοινού, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και συζητούν πώς μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να ενισχύει τη δημοσιονομική της κατάσταση και την οικονομική της ανάπτυξη».
Στο μεταξύ, η Αθήνα εξετάζει πακέτο με πολλά "μέτρα-ημίμετρα", τα οποία τα αθροίζει και τα ποσοτικοποιεί για να καλύψει μέρος της διαφοράς των 2,5 δισ. ευρώ που τη χωρίζουν στο δημοσιονομικό κενό του 2015 από τους ελεγκτές. Μέχρι και αργά χθες το βράδυ μάλιστα είχε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, με βάση τις οδηγίες που έδωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός στον Γκίκα Χαρδούβελη για τα επόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των δανειστών, οι ελεγκτές έχουν λάβει γνώση του «πακέτου» με τα πολλά «μικρά μέτρα» και, παρότι δεν πείθονται, τα αξιολογούν, ζητούν λεπτομέρειες και δεν αποκλείεται να τα δεχτούν για να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση που έχει βρεθεί σε τέλμα εδώ και ενάμισι μήνα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέτρα που έχει «αμπαλάρει» η κυβέρνηση αφορούν κυρίως μέτρα λιτότητας και περικοπές σε δήμους και ΔΕΚΟ, αλλά και σε κάποιες μισθολογικές δαπάνες στο Δημόσιο.
Η ελληνική πλευρά από την άλλη, επιμένει να αρνείται να λάβει σκληρά μέτρα, όπως πιέζει η Τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ. Περιμένει ότι ενδεχομένως και σήμερα (το απόγευμα πιθανότατα) ή αύριο το αργότερο να υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές, για να διαπιστώσει αν άλλαξε στάση το ΔΝΤ, καθώς στην Ουάσιγκτον «πνέουν μένεα» με την αρνητική –όπως αυτοί θεωρούν- επιμονή της Αθήνας να μην κάνει πίσω σε περικοπές μισθών, συντάξεων και στις μαζικές απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Καθοριστικό για τη συνολική πορεία των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι και το Euro Working Group της ερχόμενης Πέμπτης, καθώς θα φανεί αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διάθεση να άρουν και αυτές τα εμπόδια για να επιστρέψει στην Αθήνα η αποστολή των ελεγκτών.
Επόμενος στόχος για την κυβέρνηση πλέον είναι, να συμφωνηθεί ότι Τρόικα θα επιστρέψει την ερχόμενη Κυριακή ή Δευτέρα (30 Νοεμβρίου ή 1η Δεκεμβρίου) στην Αθήνα, πιθανόν μόλις για 1-2 μέρες και να φύγουν πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή του νέου Προϋπολογισμού (ξεκινά την Τετάρτη και ψηφίζεται την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου) προκειμένου να συντάξουν την έκθεση αξιολόγησης ή να ετοιμάσουν μια δήλωση προόδου ως την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, που να δείχνει ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία.
Έτσι θέλει να «ξεκλειδώσει» και τη διαδικασία για την συμφωνία για τη «νέα σχέση» ώστε να ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου, καθώς θα πρέπει και να επικυρωθεί από δέκα εθνικά κοινοβούλια πριν κλείσουν για τις γιορτές των Χριστουγέννων ή αμέσως μετά –και μέχρι τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου το αργότερο.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου: Δεν σηκώνουμε τον πήχυ ψηλά
Αύριο το πρωί αναχωρεί η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα από την Αθήνα για το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Τρόικας, για την εξέλιξη της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Τα μέλη της ομάδας, η οποία θα είναι ολιγομελέστερη (6-8 άτομα) της προηγούμενης αντίστοιχης συνάντησης στη γαλλική πρωτεύουσα, αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα το βράδυ της Τετάρτης.Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η συνάντηση θα γίνει στο κτίριο του ΟΟΣΑ.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν, πάντως, ότι δεν έχουν κλείσει όλα τα θέματα, πλην όμως σε αρκετά καταγράφεται πρόοδος. «Δεν σηκώνουμε τον πήχυ ψηλά» σημείωναν οι πηγές από το υπουργείο.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου