Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

«Οχι» Σαμαρά σε πρόωρες εκλογές

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κάρ. Παπούλια, ο κ. Αντ. Σαμαράς επεσήμανε ότι «ο κ. Τσίπρας ζήτησε πάλι πρόωρες εκλογές, αυτό δηλαδή το οποίο απεύχεται ο ελληνικός λαός κι εκείνο το οποίο φοβούνται οι ξένες αγορές».
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Την απόφασή του να δώσει την πολιτική μάχη τον Φεβρουάριο στη Βουλή, και -αν απαιτηθείστις κάλπες, επαναβεβαίωσε χθες ο κ. Αντ. Σαμαράς, απαντώντας στο αίτημα που είχε διατυπώσει νωρίτερα ο κ. Αλ. Τσίπρας για πρόωρες εκλογές και συμφωνία στο πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί βρέθηκαν με διαφορά ολίγων ωρών στο Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο και μετατράπηκε σε θέατρο της μεταξύ τους αντιπαράθεσης αποκαλύπτοντας και τις εκ διαμέτρου αντίθετες επιδιώξεις τους. Ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι είναι εφικτή μια καλή συμφωνία για τη μετά το Μνημόνιο περίοδο, επιδιώκει να τοποθετήσει τη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου στο απώτατο συνταγματικό της όριο. Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας, με το επιχείρημα της «απονομιμοποιημένης κυβέρνησης» και, ουσιαστικά, με την αγωνία ότι η επίτευξη συμφωνίας θα μεταβάλει άρδην το πολιτικό σκηνικό, επιδιώκει εκλογές άμεσα, με τον ίδιο ως καταλύτη των εξελίξεων.
Οι χθεσινές συναντήσεις των δύο πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο προδιαγράφουν και τις πιθανότητες σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Πηγές της Προεδρίας διεμήνυαν χθες πως, δεδομένου του αιτήματος του κ. Τσίπρα, η σύγκληση μοιάζει απίθανη.
«Ο κ. Τσίπρας ζήτησε πάλι πρόωρες εκλογές, αυτό δηλαδή το οποίο απεύχεται ο ελληνικός λαός κι εκείνο το οποίο φοβούνται οι ξένες αγορές», επεσήμανε, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια, ο κ. Σαμαράς. Εν αντιθέσει με το παρελθόν, ο κ. Σαμαράς επέλεξε χθες να αναφερθεί ονομαστικά στον κ. Τσίπρα, αποκαλύπτοντας και την επιδίωξή του να αναδείξει τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ κύριο υπεύθυνο για το κλίμα πολιτικής αστάθειας. «Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω (σ.σ.: στον κ. Παπούλια) ότι πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν, γιατί έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι οι βουλευτές, υπεύθυνα σκεπτόμενοι τον Φεβρουάριο, θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο. Διανύσαμε πολύ δρόμο, πάρα πολύ δρόμο, για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.
Πριν ακόμη προσέλθει ο κ. Σαμαράς στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία των κ. Ν. Δένδια και Κ. Σκρέκα και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο, το Μαξίμου είχε σπεύσει να στηλιτεύσει το αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές ως «πολιτική ανωμαλία» και ναρκοθέτηση οποιασδήποτε προσπάθειας εθνικής συνεννόησης. «Σε καμία χώρα το δημοσκοπικό προβάδισμα της αντιπολίτευσης δεν συνιστά λόγο αμφισβήτησης της νομιμοποίησης της κυβέρνησης», ήταν το πλέον ήπιο σχόλιο που ακούστηκε. Ο κ. Σαμαράς είναι σαφές πως δεν θα επιτρέψει να συρθεί στην προεδρική εκλογή με τους όρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, θα επιδιώξει να διαμορφώσει τους βέλτιστους όρους για την κυβέρνηση, αρχής γενομένης με την επίτευξη συμφωνίας για την επόμενη μέρα μετά το Μνημόνιο, έναντι της οποίας θα καλέσει τον κ. Τσίπρα να αναλάβει τις ευθύνες του. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας είναι σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο την επιστροφή των ελεγκτών την προσεχή εβδομάδα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κατέληξαν σε κοινή γραμμή ως προς το μισθολόγιο στο Δημόσιο, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Ο πρωθυπουργός, που στο μεσοδιάστημα θα ανοίξει και το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, φιλοδοξεί να φθάσει τον Φεβρουάριο με προϋποθέσεις που δεν θα καθιστούν απονενοημένο διάβημα την προσπάθεια εκλογής νέου Προέδρου. Ως τότε η επιλογή και των δύο πλευρών θα είναι η μετωπική σύγκρουση. Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι ο κ. Σαμαράς «επιλέγει την τεχνητή πόλωση και την αποσταθεροποίηση». Στις αιτιάσεις αυτές απάντησε η κ. Βούλτεψη: «Το πρωί ζητούν θεσμική εκτροπή. Το απόγευμα την ονομάζουν… σταθερότητα. Μιλούν για “ομαλότητα” την ώρα που σπέρνουν τον φόβο της πολιτικής αστάθειας».
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου