Όταν ο Andreas Raptopoulos, η ομάδα του και τα φορτηγά τους με ανθρωπιστική βοήθεια, "κόλλησαν" στις λάσπες του πρωτόγονου οδικού δικτύου της Παπούα Νέα Γουϊνέα, ήξερε πως κάτι έπρεπε να κάνει για να μην ξανασυμβεί αυτό.
Ο Raptopoulos είναι συνιδρυτής και CEO της startup με το όνομα Matternet, η οποία δημιουργήθηκε, ως ιδέα, μετά από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη στην Παπούα Νέα Γουΐνέα και ασχολείται με τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, των γνωστών drones, με τον ίδιο να τα ονομάζει εναέρια οχήματα μεταφοράς ή UAV.
Ο Έλληνας πρωτοπόρος, στον οποίο κάνει εκτενές αφιέρωμα ο businessinsider, συνειδητοποίησε όπως λέει, ότι 1 δισ. άνθρωποι ζουν σε περιοχές που δεν υπάρχει επαρκές οδικό δίκτυο, έτσι είναι απαραίτητη η πρόσβαση σε αυτούς τους ανθρώπους να γίνεται με εναέρια μέσα, τα οποία θα μεταφέρουν π.χ. φάρμακα.
Η Matternet ήρθε σε επικοινωνία με τους "Γιατρούς Χωρίς Σύνορα" για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι δυνατή η μεταφορά φαρμάκων σε περιοχές που δεν είναι εύκολη η πρόσβαση.
Έτσι ξεκίνησαν οι δοκιμές για την μεταφορά φαρμάκων με drones σε αυτές τις απομονωμένες περιοχές. Τα drones, πετούν στην Παπούα Νέα Γουϊνέα και το Μπουτάν, ακόμα και 25 χλμ απόσταση για να μεταφέρουν φάρμακα σε ανθρώπους που δεν έχουν άλλο τρόπο πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Όπως περιγράφει ο Andreas Petropoulos, κάθε φορά που ένα drone πετά για την μεταφορά φαρμάκων, ένα πλήθος 50-70 ατόμων μαζεύεται γύρο από αυτό, θαυμάζοντας το, αφού εκεί που φτάνει η δράση του, οι κάτοικοι δεν έχουν ηλεκτρισμό και νερό.
Σήμερα η Matternet έχει πάρει το ΟΚ για την μεταφορά φαρμάκων στην Γερμανία, ενώ της έχει δοθεί η άδεια για πτήσεις κινηματογράφησης κατά την διάρκεια γυρισμάτων στις ΗΠΑ.
Από την ημέρα που ο Andreas Raptopoulos και η δικηγόρος από τον Άγιο Δομίνικο και συνιδιοκτήτρια Paola Santana, συνέλαβαν την ιδέα, έχουν επενδύσει στην εταιρεία 2 εκατ. δολάρια, fund όπως τα Andreessen Horowitz, Alchemist Accelerator, ακόμα και ο διάσημος Αμερικανός ράπερ Nas.
Στόχος της Matternet είναι να κατασκευάζει η ίδια εκτός από τα drones και το λογισμικό τους.
Για την ώρα η FAA έχει αποκλείσει την πτήση drones, για εμπορικούς σκοπούς (η Amazon και Google έχουν ανακοινώσει ότι θέλουν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους δίνουν τα drones) αλλά αναμένεται να δoθεί νέα οδηγία, φέτος για να επιτραπούν drones, βάρους έως 25 κιλά ενώ έως τον Σεπτέμβριο του 2015 θα έχει δημιουργηθεί ένα πλήρες νομικό πλαίσιο σχετικά με την πτήση drones για εμπορικούς σκοπούς.
Η αλυσίδα φαρμακείων Walgreens στην Αφρική, χρησιμοποιεί drones για να παραδώσει συνταγές σε απομακρυσμένες περιοχές.
Μέχρι τώρα τα drones της Matternet ζυγίζουν κάτω από 5 κιλά και μπορούν να μεταφέρουν φορτίο 500 γραμ. σε απόσταση 25 χλμ με ένα φόρτισμα. Είναι εξοπλισμένα με κάμερες για να είναι δυνατή η πλοήγησή τους και ελέγχονται μέσω μίας εφαρμογής σε smartphone.
Ο Raptopoulos δηλώνει ανυπομονεί να δει τα drones του στον αέρα τον μεγάλων πόλεων ενώ τα ονομάζει Apple II, από τον υπολογιστή που ουσιαστικά αποτέλεσε τον πρώτο μαζικής παραγωγής ηλεκτρονικό υπολογιστή, της Apple. Πιστεύοντας ότι θα έχουν την ίδια επιτυχία με αυτή των υπολογιστών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου