Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επικράτησαν στην επικαιρότητα της Δευτέρας. Και μέσω αυτών ανεδείχθη η αντίθεση των βασικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας για το δέον γενέσθαι.
Ο κ. Σαμαράς μετέδωσε την πεποίθησή του ότι θα εκλεγεί νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και επέμεινε στην ανάγκη ελάχιστης δυνατής συνεννόησης ώστε να επιτευχθεί η έξοδος από την μακρά κρίση.
Ο κ.Τσίπρας από την πλευρά του υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δυνάμεις, δεν είναι σε θέση να διαπραγματευθεί με δανειστές και εταίρους για το χρέος και γι' αυτό επιμένει στη πρόωρη διεξαγωγή εκλογών ώστε να αναδειχθεί μια νέα αναβαπτισμένη από τη λαϊκή ψήφο κυβέρνηση, η οποία θα έχει τις δυνατότητες και τις δυνάμεις διαπραγμάτευσης που δεν έχει η σημερινή.
Ουσιαστικά και οι δυο επανέλαβαν τις απόψεις τους και έτερον ουδέν.
Υπό αυτή την έννοια κρισιμότερη υπήρξε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη με τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο βασικοί οικονομικοί παράγοντες συμφώνησαν ότι η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη και πως στην παρούσα φάση επείγει η συμφωνία με την τρόικα, ώστε να σπάσει ο νέος κύκλος μεγάλης αβεβαιότητας που καταδιώκει τη χώρα.
Οι κκ Χαρδούβελης και Στουρνάρας επιμένουν ότι πρέπει να κλείσει το αργότερο μέχρι 15 Δεκεμβρίου η τρέχουσα διαπραγμάτευση με την τρόικα και να ακολουθήσει εκείνη για την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, η συμφωνία της οποίας θα ανοίξει το δρόμο για τη νέα ρύθμιση του χρέους.
Και οι δυο πιστεύουν ότι αυτός είναι ο πιο σωστός δρόμος. Και διευκρινίζουν ότι ορθότερο όλων θα ήταν να αποδεσμευθούν τα 11,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να επιστρέψουν στον ESM, στον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοδότησης, ώστε να αποτελέσουν τη βάση της προληπτικής χρηματοδοτικής γραμμής.
Στην περίπτωση αυτή το χρέος θα μειωθεί ισόποσα, ελαφρύνοντας το βάρος των τόκων και άρα την απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% το 2016.
Έτσι και η δημοσιονομική πολιτική θα ελαφρυνθεί και θα ελευθερωθούν αναπτυξιακοί και κοινωνικοί πόροι για την ώθηση της οικονομίας και την ευχερέστερη κάλυψη των πολλών κοινωνικών αναγκών.
Οι κκ Χαρδούβελης και Στουρνάρας αντικρούουν με αυτό τον τρόπο και την άποψη εκείνων που θέλουν τα 11,5 δισ. του Τ.Χ.Σ. ως απόθεμα για την εξαγορά και την κρατικοποίηση των Τραπεζών, ξεκαθαρίζοντας ότι στον παρόντα κόσμο το πρόβλημα των Τραπεζών δεν είναι ιδιοκτησιακό, αλλά πρόβλημα εποπτείας.
Τόσο ο υπουργός, όσο και ο Διοικητής, πιστεύουν ακράδαντα ότι η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ήρθε ως αποτέλεσμα της έλλειψης εποπτείας και όχι εξαιτίας του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Τραπεζών.
Με άλλα λόγια οι κκ Χαρδούβελης και Στουρνάρας είναι πιο σαφείς και πιο συγκεκριμένοι. Και το κυριότερο προσδιορίζουν επακριβώς το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.
Από αυτή την άποψη μπορεί όντως να θεωρεί κρισιμότερη και πιο ενδιαφέρουσα η συνάντησή τους από τις επισκέψεις των δύο αρχηγών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου