Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Τι συζήτησαν Μπάιντεν - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε αργά το απόγευμα του Σαββάτου ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν σχετικά με τη μεταβίβαση της εξουσίας στη Συρία από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνάντησης που είχαν στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει επιφυλακτικά τη δράση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία και στο Ιράκ, πιέζοντας να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη στρατηγική που θα συμπεριλαμβάνει την απομάκρυνση του Ασαντ από την εξουσία.
«Σε ό,τι αφορά τη Συρία, συζητήσαμε όχι μόνο για το πώς θα εξασφαλίσουμε ότι το ΙΚ δεν θα αποκτήσει ένα ασφαλές καταφύγιο, αλλά αντιθέτως θα το αναγκάσουμε να υποχωρήσει και θα το νικήσουμε, αλλά επίσης το πώς θα ενισχύσουμε τη συριακή αντιπολίτευση και θα εξασφαλίσουμε μια μετάβαση από το καθεστώς του Ασαντ», είπε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ερντογάν.
Νωρίτερα ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον οποίο συζήτησε για το Κυπριακό και την ενεργειακή ασφάλεια.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου οι δύο άνδρες «συζήτησαν τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, τις συνομιλίες για τη διευθέτηση στην Κύπρο και την ενεργειακή ασφάλεια».
Κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Μπάιντεν επισήμανε τον «διαβρωτικό» χαρακτήρα που έχει η συγκέντρωση των εξουσιών στην ηγεσία μίας χώρας.
«Οι Πατέρες του Έθνους μας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συγκέντρωση των εξουσιών είναι το πλέον διαβρωτικό πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε πολιτικό σύστημα» είπε ο Μπάιντεν.
Η αναφορά του Μπάιντεν αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν «μετρά» 11 χρόνια στην πρωθυπουργία και πρόσφατα εξελέγη πρόεδρος για άλλα πέντε χρόνια.
Ο Μπάιντεν απέφυγε να αναφερθεί άμεσα στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία διαβεβαιώνοντας ότι δεν βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να προβεί σε «προσηλυτισμό».
«Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσει κανείς τις ελευθερίες είναι να αποφύγει να συγκεντρώσει πολλές εξουσίες στα χέρια ενός μόνο σκέλους της κυβέρνησης» επέμεινε.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου