Με την αποχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών από τη Βίλα Σαΐντ στο Παρίσι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, Κλάους Μαζούχ και Ρίσι Γκογιάλ αντίστοιχα, έφυγαν από το κτίριο χωρίς να κάνουν δηλώσεις, ενώ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, κ. Ντέκλαν Κοστέλο, έκανε λόγο κατά την έξοδό του για μια «έντονη και εποικοδομητική συζήτηση».
«Ηταν μια έντονη και εποικοδομητική συζήτηση και θα συνεχίσουμε», δήλωσε, ενώ σε ερώτηση αν θα επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων απέφυγε να απαντήσει.
Ο πρώτος γύρος συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και της τρόικας στα γραφεία της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ, στο Παρίσι, ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις πέντε το πρωί της Τετάρτης. Οι συζητήσεις ήταν μαραθώνιες και κράτησαν περίπου 14 ώρες, ενώ στο επίκεντρο αυτών βρέθηκε το δημοσιονομικό κενό του 2015 που σύμφωνα με την τρόικα εκτιμάται στα 2,5 – 3 δισ.
Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι από τις δύο και μισή το μεσημέρι οπότε και άρχισε η συνάντηση στη βίλα Σεντ της γαλλικής πρωτεύουσας, μέχρι τα μεσάνυχτα περίπου ο προϋπολογισμός εξετάστηκε σχεδόν εξαντλητικά, «γραμμή προς γραμμή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, για πολλά σημεία που αμφισβητούνται από την τρόικα, με το ΔΝΤ να τηρεί και πάλι κατά πληροφορίες πιο «σκληρή» στάση από τους Ευρωπαίους. Πάντως, σε αντίθεση με τις προηγούμενες επικοινωνίες των δύο πλευρών, η τρόικα εμφανιζόταν να αποδέχεται ορισμένες από τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, χωρίς όμως να διαφαίνεται γεφύρωση του χάσματος για το δημοσιονομικό κενό, τουλάχιστον άμεσα.
Η συζήτηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, για ομαδικές απολύσεις, ασφαλιστικό και εργασιακά άρχισε περίπου στις έντεκα και μισή το βράδυ της Τρίτης τοπική ώρα για να ακολουθήσει περίπου μετά από μία ώρα η συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα φαίνεται πως σημειώθηκε κάποια πρόοδος στα θέματα των δύο συγκεκριμένων υπουργείων, ενώ τα σχετικά θέματα μαζί με αυτά του Δημοσίου θα απασχολήσουν και τις σημερινές συνομιλίες.
Η ελληνική πλευρά σε όλα τα θέματα, υποστήριξε τις θέσεις της και κατέθεσε πλήρη, τεκμηριωμένα επιχειρήματα σε μία επίμονη και σκληρή διαπραγμάτευση.
Μάλιστα μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξε προσέγγιση σε αρκετές πτυχές της διαπραγμάτευσης αλλά και απόσταση σε άλλες
.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου