ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ SPITZER
Ιστορικό επίτευγμα χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες το φως που «συνελήφθη» από το τηλεσκόπιο Spitzer, καθώς είναι το πρώτο μιας υπέρ-γαίας που καταγράφεται και αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην παρατήρηση των «συγγενών» πλανητών της Γης μας.
Σημειώνεται ότι ο όρος υπέρ-γαία (ή επίσης σούπερ-γαία) αφορά σε πλανήτες που έχουν μέγεθος έως και δέκα φορές μεγαλύτερεο από τον πλανήτη μας. Πλανήτες που για τους ειδικούς παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον, καθώς εκτιμούν ότι τα δεδομένα τους υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαν να έχουν στερεή μάζα ή να καλύπτονται από υγρούς ωκεανούς.
Η υπέρ-γαία 55 Cancri e (ή Cnc e), που ανακαλύφθηκε το 2004, απέχει 41 έτη φωτός από τη Γη και βρίσκεται στον αστερισμό του Καρκίνου.
Υπολογίζεται ότι είναι 60% μεγαλύτερη από τη Γη, έχει οκταπλάσια μάζα και διπλάσια πυκνότητα από αυτήν.
Οι πρώτες παρατηρήσεις αναφέρουν ότι πρόκειται για βραχώδη και πυκνό σαν μολύβι πλανήτη, ο οποίος περιφέρεται ταχύτατα γύρω από το άστρο του, καθώς μια μέρα του διαρκεί μόλις... 18 ώρες!
Θεωρείται μη κατοικήσιμος λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών του, που σύμφωνα με υπολογισμούς κυμαίνονται μεταξύ 1.700 και 2.700 βαθμών Κελσίου.
Και τούτο διότι βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στον «Ηλιο» της, το μητρικό δηλαδή άστρο της. Τόσο κοντά που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν ένας άνθρωπος μπορούσε να πατήσει πόδι εκεί, θα έβλεπε αυτό το άστρο 60 φορές μεγαλύτερο και 3.600 φορές λαμπρότερο συγκριτικά με το πως βλέπουμε εμείς το δικό μας Ηλιο!
Σε κάθε περίπτωση, είναι μια ανακάλυψη που δίνει νέα ώθηση στην παρατήρηση και μελέτη των εξωπλανητών, γεγονός που χαροποιεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα.
Πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου