Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Δημήτρης Χατζής: Ουδεμία υποχώρηση για το όνομα της Μακεδονίας

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου, 2015Του Θεόδωρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Την αγωνία και την απορία της διατυπώνει η Παμμακεδονική Ενωση Αμερικής με συνέντευξη του προέδρου της, Δημητρίου Χατζή, στον «Εθνικό Κήρυκα» διότι ούτε ο σημερινός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις φέρουν να προηγείται για τις εκλογές της Κυριακής, αλλά ούτε και οι λοιποί αρχηγοί των κομμάτων δεν έχουν καν αναφερθεί στο εθνικό θέμα για τον επιδιωκόμενο σφετερισμό του ονόματος και της πολιτιστικής ιστορίας της Μακεδονίας από τα Σκόπια.
Σε ανακοινωθέν, μάλιστα, που εξέδωσε η Παμμακεδονική την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015 στο οποίο έκανε αναφορά ο «Ε.Κ.» στη χτεσινή του έκδοση, ανάμεσα στα άλλα, αναγράφεται ότι «η Ελλάδα είναι ο χώρος ο οποίος εξασφαλίζει τη μελλοντική ενεργειακή άρα και οικονομική σταθερότητα της Γερμανίας και ολόκληρης της Βαλκανικής περιοχής.
Ενα από τα θέματα-κλειδιά στην υπόθεση της σταθερότητας της περιοχής αφορά το κράτος των Σκοπίων (FΥROM). Η γεωγραφική αυτή περιοχή, είναι κατανοητό πλέον σε όλους, ότι δεν αποτελεί μια εθνολογική και κρατική οντότητα, αλλά ένα γεωγραφικά πολιτικό μόρφωμα με στόχο την εξυπηρέτηση γεωστρατηγικών στόχων μιας περασμένης περιόδου».
Στην ερώτηση αν έχει λόγους να ανησυχεί εν όψει των εκλογών για την ονομασία των Σκοπίων, ο κ. Χατζής απάντησε: «εμείς ανησυχούμε πάντοτε και οι ανησυχίες μας θα σταματήσουν μόνο όταν λυθεί το θέμα. Είναι ένα μεγάλο πολιτικό και ηθικό θέμα, έχει μεγάλη σημασία για τη σταθερότητα της περιοχής και της Ελλάδος, παίζει σημαντικό ρόλο για την οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, κι αυτό το εθνικό ζήτημα πρέπει να βρει τη λύση του».
Οταν τον ρωτήσαμε γιατί τα κόμματα δεν έκαναν καμία αναφορά στα εθνικά θέματα γενικώς, είπε «δεν θέλω να μιλήσω για κανένα κόμμα» και συμπλήρωσε «η ανησυχία μας για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε η ίδια, δεν έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα και δεν έχουν δώσει την απόλυτη προσοχή που έπρεπε για το θέμα μας». Υπογράμμισε ακόμα, πως «οι πολιτικοί θα έλεγαν πως άλλα είναι τα θέματα που επείγουν, το οικονομικό πρώτο, η ανεργία και συμφωνώ σε ένα μεγάλο μέρος μαζί τους» και συμπλήρωσε «αλλά δεν μπορούμε να δούμε μερικά εθνικά θέματα της Ελλάδας χωριστά από το οικονομικό θέμα, δεν γίνεται, είναι διασυνδεόμενα».
Οταν τον ρωτήσαμε γιατί νομίζετε η κυβέρνηση Σαμαρά αυτά τα δυόμισι χρόνια δεν έκανε σχεδόν τίποτε για το ζήτημα της ονομασίας, είπε ότι «είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Πρωθυπουργό σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις στη Νέα Υόρκη και μας είχε πει ότι οι θέσεις του είναι αμετάβλητες για το Σκοπιανό, ότι δεν θα δεχόταν τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό». Ο κ. Χατζής τόνισε ότι «δεν θέλουμε κανένα κόμμα να δεχθεί κάποια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό με τον όρο Μακεδονία», ενώ παραδέχτηκε ότι ο υπουργός των Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πει δημόσια αλλά και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση ότι η θέση του υπουργείου ήταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας.
Πιστεύει ότι ο λόγος που στα δυόμισι χρόνια συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ δεν έγινε τίποτε για το θέμα της ονομασίας, ήταν το γεγονός πως «υπήρχε το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα το οποίο έπρεπε να αντιμετωπιστεί και μερικά από τα εθνικά θέματα δεν ήταν στην προτεραιότητα που έπρεπε να είναι».
Οταν του ζητήσαμε να εξηγήσει ακριβώς τη θέση της Παμμακεδονικής στο θέμα της ονομασίας, εξήγησε πως «η θέση της Παμμακεδονικής δεν έχει αλλάξει και η οποία είναι ότι δεν μπορούμε ποτέ να δεχθούμε τη χρήση του όρου Μακεδονία σε καμία περίπτωση». Στην ερώτηση αν έχει να προτείνει κάποια ονόματα, είπε «νομίζω ότι στο παρελθόν η Παμμακεδονική είχε κάνει λόγο για Βαρδάσκα ή Σκόπια, διότι όπως ξέρετε υπάρχει το Panama City του Παναμά, ή η περίπτωση της Γουατεμάλα που έχουν, που είναι κράτη τα οποία έχουν την ονομασία της πρωτεύουσας».
Στην ερώτηση τι θα γίνει αν η κυβέρνηση η οποία θα προκύψει την Κυριακή από τις εκλογές αποφασίσει να εμπεριέχεται η λέξη Μακεδονία, είπε: «πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιος πολιτικός στην Ελλάδα που να δεχθεί αυτούς τους όρους».
Στην ερώτηση «γιατί το λέτε αυτό, έχετε κάποια διαβεβαίωση από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγου χάρη που φαίνεται να είναι πρώτο κόμμα;» ο κ. Χατζής υπογράμμισε ότι «αυτή είναι μία πολύ σημαντική ερώτηση για την οποία δεν έχουμε κάποιες διαβεβαιώσεις. Κάποιοι βουλευτές έχουν κάνει δηλώσεις ότι δεν θα γίνει χρήση του όρου Μακεδονία, κάποιοι άλλοι έχουν κάνει δηλώσεις οι οποίες μας προβληματίζουν».
Οταν τον ρωτήσαμε πώς απαντάει σ’ εκείνους που λένε ότι το θέμα της ονομασίας είναι χαμένη υπόθεση και πως εσείς, η Παμμακεδονική, απλώς κάνετε θόρυβο, είπε «τίποτε δεν έχει χαθεί, τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία. Δεν είναι δυνατόν ως Ελληνας να αποφασίσω ότι θα παραδώσω τις προσπάθειές μου και θα επιτρέψω σ’ ένα άλλο κράτος να κλέψει την ιστορία, τον πολιτισμό μας και το όνομα Μακεδονία», ενώ τόνισε ότι «είμαι πεπεισμένος από ποτέ άλλοτε ότι θα κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα που κάνουμε».
Στην ερώτηση «πώς απαντάτε σ’ εκείνους που λένε ότι την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος τη χαράσσει τη εκλεγμένη κυβέρνηση, κι όχι η Παμμακεδονική», σχολίασε: «σύμφωνοι, η κυβέρνηση χαράζει την εξωτερική πολιτική ενός κράτους, εμείς είμαστε Ελληνες Μακεδόνες, έχουμε τα σπίτια μας, περιουσίες, οικογένειες, πηγαίνομε κάθε χρόνο, ναι μεν είμαστε Αμερικανοί πολίτες αλλά είμαστε πολύ δεμένοι με τον τόπο μας και έχουμε κάθε δικαίωμα να πούμε τη γνώμη μας και να τους πούμε ότι διαφωνούμε όσον αφορά την πολιτική και την τακτική που ακολουθείτε».
Επανέλαβε ακόμα αυτό που είχε πει στο ανακοινωθέν, πως η ελληνική ηγεσία που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και να είναι σε θέση να διαπραγματευθεί όλα τα εκκρεμούντα εθνικά θέματα (Σκοπιανό, Κυπριακό, Ενέργεια, Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου κ.ά.).
Ειδικότερα, όσον αφορά το Μακεδονικό ζήτημα θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι αναίρεσης της αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία» από συγκεκριμένες χώρες και με κάθε πρόσφορο μέσο να αντιμετωπισθούν άμεσα τα προβλήματα που δημιουργεί το κράτος-μόρφωμα της FYROM στην περιοχή των Βαλκανίων.
Τέλος, ο κ. Χατζής, μιλώντας για συνέδριο της Παμμακεδονικής, μας ενημέρωσε πως «θα γίνει φέτος από τις 26 μέχρι τις 28 Ιουνίου στη Βοστώνη και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο ‘Newton Marriot’ το οποίο βρίσκεται καθώς ξέρετε στο Νιούτον της Μασαχουσέτης»
.Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου