Να τον χαιρόμαστε!
Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πλειοψηφία 233 ψήφων εξελέγη από την Ολομέλεια της Βουλής ο Προκόπης Παυλόπουλος. Η υποψηφιότητα του Νίκου Αλιβιζάτου έλαβε 30 ψήφους, ενώ τα «παρών» ήταν 32.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πλειοψηφία 233 ψήφων εξελέγη από την Ολομέλεια της Βουλής ο Προκόπης Παυλόπουλος. Η υποψηφιότητα του Νίκου Αλιβιζάτου έλαβε 30 ψήφους, ενώ τα «παρών» ήταν 32.
Ο κ. Παυλόπουλος πρόκειται να είναι ο έβδομος στη σειρά Πρόεδρος της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η υποψηφιότητα του υποστηρίχθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας.
Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Νίκου Αλιβιζάτου, η οποία απέσπασε 30 ψήφους, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής ψήφισαν "παρών".
Ως μέγιστο χρέος απέναντι στον πολίτη και στο Σύνταγμα αποδέχθηκε την εκλογή του o Προκόπης Παυλόπουλος, τον οποίο επισκέφθηκε στις 10.30 το βράδυ η πρόεδρος του σώματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, για να του ανακοινώσει το αποτέλεσμα.
Το χρέος αυτό συμπυκνώνεται στον όρκο του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ο κ. Παυλόπουλος και έχει τέσσερεις άξονες: Την απαρέγκλιτη τήρηση του Συντάγματος χωρίς καμία έκπτωση, την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, την προστασία των αδυνάτων και του δημοσίου συμφέροντος.
«Υπεράσπιση για να βγούμε από τον εφιάλτη της κρίσης που ζούμε. Δίνουμε τον αγώνα μαζί με τους ευρωπαϊκούς λαούς, όχι μόνο για μας αλλά για την ίδια την Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
«Ξαναγυρίζουμε στις ρίζες της που έθεσαν οι ιδρυτές της» πρόσθεσε και τόνισε ότι όπως δεν έκανε μέχρι τώρα εκπτώσεις και αυτό θα πράξει μέχρι την τελευταία ημέρα που θα βρίσκεται στο υψηλότερο αξίωμα της Πολιτείας.
Τα συγχαρητήρια του στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο έδωσε ο συνυποψήφιός του, Νίκος Αλιβιζάτος, τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Ειδικά υπό τις σημερινές περιστάσεις, που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση, θέλω να ελπίζω ότι ο αγαπητός φίλος και «εν όπλοις» συνάδελφος θα αναδείξει, ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος, το πραγματικό νόημα του θεσμού του Προέδρου: θα είναι εγγυητής της δημοκρατικής ομαλότητας όχι ως παθητικός θεατής των πολιτικών εξελίξεων, αλλά με πρωτοβουλίες και ενεργό ρόλο, όπως ο Ιταλός ομόλογός του. Θα λειτουργεί δηλαδή ως αδιαπέραστο ανάχωμα στη διολίσθηση της εξουσίας, κάθε εξουσίας, προς την αλαζονεία και συχνά προς την αυθαιρεσία».
Ο κ. Αλιβιζάτος ευχαρίστησε τους βουλευτές του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ που τον τίμησαν με την ψήφο τους.
«Η εμβέλεια και η απήχηση της υποψηφιότητας του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου που ψηφίστηκε από τριάντα βουλευτές, στην κοινωνία ήταν πολύ μεγαλύτερη από το αριθμητικό αποτέλεσμα στη Βουλή, επισημαίνει το Ποτάμι με ανακοίνωσή του. «Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε στιγμές ιδιαίτερα κρίσιμες για τη χώρα. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία και προσδοκούμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία για το καλό της πατρίδας μας», σημειώνει το Ποτάμι.
«Συγχαίρω θερμά τον κ Προκόπη Παυλόπουλο για την εκλογή του. Είμαι βέβαιος οτι θα ασκήσει κατά τρόπο άψογο τα συνταγματικά του καθήκοντα» ανέφερε, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η θητεία του Κάρολου Παπούλια, λήγει στις 12 Μαρτίου και ο Προκόπης Παυλόπουλος αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντά στις 13 Μαρτίου.
Η φανερή, ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ξεκίνησε με καθυστέρηση μισής ώρας περίπου, γύρω στις 8 το βράδυ.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος συζητούσε με τον πρωθυπουργό, ήταν τόσο απορροφημένος στα όσα έλεγε που δεν άκουσε το όνομά του για να ψηφίσει και χρειάστηκε το... σκούντηγμα του κ.Τσίπρα για να καταλάβει ότι ήρθε η σειρά του... (δείτε το σχετικό βίντεο)
Ψήφισαν συνολικά 295 βουλευτές, καθώς πέντε βουλευτές ήταν απόντες.
Συγκεκριμένα, απουσίαζαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα απουσίαζε επειδή δεν ήθελε να καταψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, η Άννα Γαϊτάνη, επίσης του ΣΥΡΙΖΑ, και οι βουλευτές της ΝΔ Αλέξανδρος Κοντός και Σάββας Αναστασιάδης που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Ο κ.Μητσοτάκης σε γραπτή του δήλωση είχε αναφέρει τα εξής:
«Τιμώ τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο ως καθηγητή και ως δάσκαλο. Πρόκειται για εξαίρετο νομικό με βαθιά επιστημονική κατάρτιση. Δεν έχω πειστεί, όμως, μέσα από την πολιτική του διαδρομή, ότι είναι ο πιο κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τρείς λόγους: Δεν αντιστάθηκε στις “σειρήνες” του πελατειακού κράτους, χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, το Δεκέμβριο του 2008, και τέλος δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στη ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης.
«Πίστευα πάντα ότι στη δεδομένη χρονική συγκυρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ήταν καλύτερο να μην είναι πολιτικό πρόσωπο. Φοβάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να επιλέξει μια σπουδαία Ελληνίδα ή έναν σπουδαίο Έλληνα από την κοινωνία των πολιτών για να σηματοδοτήσει πράγματι την ελπίδα ότι κάτι καινούργιο γεννιέται στην Πατρίδα μας», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει: «Είναι δεδομένο ότι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα τον συγχαρώ, ελπίζοντας να διαψεύσει τις όποιες αμφιβολίες μου. Εύχομαι πραγματικά να είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος».
Βουλευτές της ΝΔ εξέφρασαν αργότερα τη δυσαρέσκειά τους για την απαράδεκτη, όπως είπαν, στάση του κ.Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «δεν είναι ένας απλός βουλευτής, αλλά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος».
Βιογραφικό Προκόπη Παυλόπουλου
Ο Προκόπης Παυλόπουλος γεννήθηκε το 1950 στην Καλαμάτα. Στην πόλη αυτή τελείωσε το Λύκειο και ως πρωτοετής της Νομικής ήλθε στην Αθήνα το 1968.
Είναι παντρεμένος με τη Βλασία Παυλοπούλου – Πελτσεμή.
Έχει αποκτήσει τρία παιδιά, το Βασίλη δικηγόρο, τη Μαρία πτυχιούχο γαλλικής φιλολογίας και τη Ζωή νηπιαγωγό.
Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Μιχ. Στασινόπουλου, με τον οποίο είχε συνδεθεί, όταν ο τελευταίος στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό.
Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης σπούδασε στο Παρίσι, όπου στο Πανεπιστήμιου Paris II (πρώην Σορβόννη) το 1975 παίρνει τον μεταπτυχιακό τίτλο DEA και το 1977 ανακηρύσσεται διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο (με βαθμό «Άριστα»).
Κατά τη περίοδο 1978-79 υπηρέτησε τη θητεία του ως οπλίτης των Διαβιβάσεων.
Ακολουθώντας ακαδημαϊκή καριέρα έγινε σταδιακά, Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Καθηγητής (1989) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1986 εξελέγη Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris II.
Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται βιβλία και άρθρα με ευρεία αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα.
Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1996 και Α΄Αθηνών στις εκλογές 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012.
Διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα (1989-1990), διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή (1990-1995), εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ (1995-1997), κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ (2000-2004), υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (2004-2007) και υπουργός Εσωτερικών (2007-2009).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου