Σταματήστε να στύβετε χώρες που βρίσκονται σε ύφεση!
Ξαφνική και ηχηρή παρέμβαση από τον Μπάρακ Ομπάμα υπέρ της Ελλάδας έγινε την Κυριακή με φανερό σκοπό από την πλευρά της Ουάσιγκτον να ακούσει το Βερολίνο.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη για χώρες όπως η Ελλάδα και τόνισε ότι δεν μπορεί να πιέζονται αυτές οι χώρες που βρίσκονται σε λιτότητα. «Δεν μπορείς να στύβεις τις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση, είπε ο κ. Ομπάμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε:«Αυτό που είναι αλήθεια, ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζειςχώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους».
Στη συνέχεια, ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε:«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική. Νομίζω ότι η Ελλάδα για να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές, αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%. Αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία, ούτε το πολιτικό σύστημα.
Ελπίζω η Ελλάδα να μείνει και θα μείνει στην Ευρωζώνη και γι' αυτό πρέπει να γίνει συμβιβασμός. Οι ΗΠΑ έπαιξαν σημαντικό ρόλο όταν ξέσπασε η κρίση. Η Γερμανία γνωρίζει πως είναι προς το συμφέρον όλων να μείνει η Ελλάδα. Στις αγορές δεν αρέσει η περίπτωση να φύγει η Ελλάδα. Με απασχολεί η δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη, αλλά η αμερικανική εμπειρία μας δείχνει πως μόνο με στρατηγική ανάπτυξης μπορείς να προχωρήσεις και όχι με πίεση σε ένα λαό που δεινοπαθεί ολοένα περισσότερο», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχήθηκε να μείνει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης τονίζοντας ότι αυτό απαιτεί συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές ενώ είπε ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να υπάρχει στρατηγική ανάπτυξης. Σημείωσε, δε, ότι είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας να μείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σημείο που ο Ομπάμα λέει ότι ναι μεν είναι κρίσιμη η δημοσιονομική πειθαρχία, η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και η πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όμως πρόσθεσε ότι η αμερικανική εμπειρία έχει αποδείξει ότι αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα μόνο μέσα από την ανάπτυξη. Πρόκειται για ηχηρό μήνυμα προς το Βερολίνο να σταματήσει τις πολιτικές λιτότητας και να σκεφτεί νέους τρόπους για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Στη δήλωσή του επισήμανε ότι στην Ελλάδα έπρεπε να γίνουν αλλαγές αλλά, όπως είπε, αυτό είναι πολύ δύσκολο όταν το βιωτικό επίπεδο του λαού έχει μειωθεί κατά 25%.
Η παρέμβαση έγινε μέσω του CNN ενώ έγινε γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες αμερικανκή αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Οικονομικών θα έρθει στην Ελλάδα για να συζητήσει για τις εξελίξεις στην οικονομία.
ΟΛΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Συμφωνειτε με την δήλωση του νέου Ελληνα πρωθυπουργού ότι η λιτότητα δεν φέρνει αποτελεσμα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΠΑΜΑ: “Αυτό που είναι αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκείμενου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματα τους.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική.
Νομίζω ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά, έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά πο αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%, αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε το πολιτικό σύστημα.
Επομένως η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην ευρωζωνη, νομίζω ότι αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Οταν η οικονομική κρίση στην Ελλαδα ενέσκηψε πριν από μερικα χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλαδα να παραμείνει στην Ευρωζωνη, από το να βρεθεί έξω από αυτή. Είναι μία κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει.
Γενικός όμως με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική, οι διαρθρωτικές μεταρρύθμισες είναι απαραίτητες σε πολλές από αυτές τις χώρες, άλλα αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστάσεις την δημοσιονομική σταθερότητα είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο”.
Ο Τζον Κέρι
Νωρίτερα, «το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για συνέχιση της στενής διμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν στις 30 Ιανουαρίου, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Όπως σημειώνεται επίσης, ο κ. Κέρι συνεχάρη τον κ. Κοτζιά για την ανάληψη των καθηκόντων του.
Τέλος, σημειώνεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ελλάδας «επιπλέον, συζήτησαν την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών στην περιοχή».
Πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου