Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί λέει όχι ο Σόϊμπλε

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου, 2015
Η προκλητική παρέμβαση του γερμανού ΥΠΟΙΚ που χαρακτηρίζει «Δούρειο Ιππο» την ελληνική πρόταση και η απάντηση της κυβέρνησης: Παίζουν επικίνδυνα όσοι αντιδρούν στην πρότασή μας - Διαβάστε την επιστολή άρνησης των Γερμανών
«Άγριο» σκηνικό στήνεται εν όψει του σημερινού κρισιμότατου Eurogroup, καθώς η παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο χθεσινό EuroWorking Group κινήθηκε σε ακόμα πιο «σκληρή» γραμμή από την τοποθέτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, στις 16 Φεβρουαρίου.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει «Δούρειο Ίππο» την αίτηση της Αθήνας για εξάμηνη παράταση, προκειμένου η Ελλάδα να συνεχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση, δίχως ωστόσο να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το τρέχον πρόγραμμα.
«Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως "Δούρειο Ίππο" όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη» υπογραμμίζουν, αντίθετα, οι πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, έχοντας γνώση των όσων διαδραματίστηκαν στη προπαρασκευαστική συνεδρίαση του EuroWorking Group.
Χαρακτηριστικά, δε, αναφέρουν ότι «στην παρέμβασή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται η φράση "current programme" έξι φορές!».
Όπως σαφώς προκύπτει από τη γερμανική τοποθέτηση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρεί, στην ουσία, να αποδομήσει πλήρως και να υπονομεύσει τις ελληνικές θέσεις, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα ζητά λεφτά δίχως πρόγραμμα.
Ακολουθεί το γερμανικό κείμενο στα ελληνικά
Η ελληνική επιστολή δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη, αλλά ανοίγει τεράστιο χώρο για ερμηνείες. Για να σταθούμε στα τρία πιο σημαντικά σημεία: δεν περιέχει σαφή δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και αποτυγχάνει να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι τα ελληνικά μέτρα. Είναι εντελώς ασαφές πώς η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της τις προσεχείς εβδομάδες, όταν έχει καταγράψει τέτοια πτώση στα έσοδα από τη φορολογία.
Γι' αυτό το λόγο, η επιστολή δεν συμβαδίζει με τη θέση που εξέφρασε το Eurogroup κατά την τελευταία συνεδρίασή του. Αποτελεί περισσότερο ένα «Δούρειο Ίππο», που έχει σαν στόχο να λάβει χρηματοδότηση-«γέφυρα» και στην ουσία να τερματίσει το παρόν πρόγραμμα. Σε αυτή τη βάση, δεν έχει κανένα νόημα να αρχίσουμε να ετοιμάζουμε μια ανακοίνωση για το Eurogroup της Παρασκευής. Θα πρέπει να στοχεύσουμε τώρα σε τρία πράγματα:
Πρώτον, οι τρεις θεσμοί (σ.σ. ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ) θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τη σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την επιστολή και να μας συμβουλέψουν, όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup, εάν στη βάση της ελληνικής επιστολής είναι εφικτή μια επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, διασφαλίζοντας ένα επαρκές πρωτογενές πλεόνασμα και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Δεύτερον, χρειαζόμαστε μία ξεκάθαρη και πειστική δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία μπορεί να εμπεριέχει τρεις σύντομες και ευνόητες φράσεις: «Αιτούμεθα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, κάνοντας χρήση της ενσωματωμένης ευελιξίας. Θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς για οποιαδήποτε αλλαγή των μέτρων στο υπάρχον μνημόνιο. Και στοχεύουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».
Τρίτον, η Ελλάδα έχει δημοσίως επιβεβαιώσει ότι θα απέχει από μονομερή εθνικά μέτρα, ώστε να ανατρέψει το τρέχον πρόγραμμα. Οι Αρχές άμεσα δεν θα λάβουν πρωτοβουλία ή δεν θα εφαρμόσουν οποιοδήποτε μέτρο ή πολιτική που δεν θα συμβαδίζει με τις ήδη υπάρχουσες δεσμεύσεις στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος ή θα επιβαρύνει τη δημοσιονομική κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει αποχή από τις εξαγγελίες για την αγορά εργασίας και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, που πρόκειται να ψηφιστούν στο Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.
Τα 10,9 δισ. ευρώ, που προορίζονταν για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, δεν θα πρέπει να παραταθούν, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία το «stress test» πέρυσι.

Πού το πάει ο γερμανός ΥΠΟΙΚ με το «όχι» στην παράταση του προγράμματος
Η πρόταση που κατέθεσε χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης, εκ μέρους της κυβέρνησης για εξάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης, και που απερρίφθη από το Βερολίνο, φαίνεται να συγκεντρώνει την αποδοχή από τη γαλλική και την ιταλική κυβέρνηση, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τη στήριξη από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πιθανόν στο παρασκήνιο του Μάριο Ντράγκι και της Κριστίν Λαγκάρντ.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup Working Group στις Βρυξέλλες μάλιστα το γενικό κλίμα ήταν θετικό, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, όπου θα κριθεί εν πολλοίς η μάχη.
Η Αθήνα στέλνει πάντως δύο μηνύματα ενόψει του Eurogroup: Πρώτον ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω από το κείμενο - αίτηση που απέστειλε το πρωί της Πέμπτης για την επέκταση της δανειακής σύμβασης, που περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις προς τους εταίρους, έναντι του χρόνου και της σταθερότητας που εξασφαλίζει για το επόμενο εξάμηνο. Και δεύτερον ότι εάν δεν βρεθεί λύση στο Eurogroup θα επιμείνει στην πίεση, ακόμη και ζητώντας σύνοδο κορυφής, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές.
Οι παρασκηνιακές κινήσεις για τη γεφύρωση του χάσματος  αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα! 
Πηγές λένε ότι η κίνηση των Γερμανών να σπεύσουν να απορρίψουν την επιστολή Βαρουφάκη έχει μια συγκεκριμένη στόχευση: Να αποσπάσει το Βερολίνο όσο το δυνατόν περισσότερες δεσμεύσεις από την Αθήνα στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group αλλά και στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. «Οι Γερμανοί ζητούν όσο το δυνατόν περισσότερες δεσμεύσεις ότι η συμφωνία θα τηρηθεί» επισημαίνει ο ίδιος αξιωματούχος και τονίζει ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται η ανακοίνωση συμφωνίας ακόμη και στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup. 


Το γερμανικό «όχι» στην επιστολή Βαρουφάκη
Λίγα μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Πέμπτης, αφού είχε δημοσιευθεί η επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών προς τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής συμφωνίας. 
«Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Γέγκερ, ενώ σημείωσε ότι στην πραγματικότητα στοχεύει σε μία χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς να εκπληρώνει τις απαιτήσεις του προγράμματος.
«Το έγγραφο δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια, τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurogroup την Δευτέρα» ανέφερε.
«H Γερμανία λέει όχι!» , είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας "Bild" σχολιάζοντας την απόρριψη της ελληνικού αιτήματος από την κυβέρνηση του Βερολίνου.  H μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας επικαλούμενη τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, υποστηρίζει ότι το Βερολίνο απορρίπτει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.  Αντίθετα, οι Βρυξέλλες αντιδρούν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν.  Ως θετικό πρώτο βήμα κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα εξάμηνης παράτασης που υπέβαλε σήμερα στον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερουν Νταισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση, είπε ο κύριος Μαργαρίτης Σχοινάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου