Ο τίτλος που μπορεί να αλλάξει τη στάση του Βερολίνου
Αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας της Αθήνας με τους δανειστές, προκαλούν οι διαρροές περί ενός νέου σχεδίου, μιας συμβιβαστικής πρότασης η οποία θα αλλάζει ορισμένες διατυπώσεις και θα γεφυρώνει το χάσμα των τελευταίων ημερών.
Συγκεκριμένα, οι φήμες αναφέρουν ότι η αίτηση που θα καταθέσει την Πέμπτη το πρωί η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει λόγο για παράταση ης Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master financial Assistance facility of Greece) αντί για τη δανειακή σύμβαση ή το Πρόγραμμα-Μνημόνιο.
Υπενθυμίζεται ότι Master Financial Assistance Facility Agreement ήταν η επίσημη διατύπωση της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF) την Ελληνική Δημοκρατία, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) και την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή το 2012.
Με τον τρόπο αυτό η Ελληνική κυβέρνηση θα ζητά την παράταση χωρίς ωστόσο να είναι αναγκασμένη να μιλά για παράταση του Μνημονίου. Θα αντικατασταθεί η φράση «extend of loan agreement» που ζητούσε η Ελλάδα με την εξής πρόταση: παράταση του «master financial assistance facility of Greece».
Σύμφωνα με τη εφημερίδα της κυβερνήσεως (22 Μαρτίου 2012), «εγκρίνεται το Σχέδιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίαs, ως δικαιούχου κράτους − μέλους, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.), ως εγγυητή, και της Τράπεζας της Ελλάδος, με τίτλο «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» (“Master Financial Assistance Facility Agreement”) για την παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης, έως το συνολικό ποσό των εκατόν εννέα δισεκατομμυρίων και εκατό εκατομμυρίων (109.100.000.000) ευρώ, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση στο δικαιούχο κράτος − μέλος μέσω του Ε.Τ.Χ.Σ., όπως συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο της 12ης Μαρτίου 2012 των Υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, μαζί με τα παραρτήματά της, όπως το Σχέδιο αυτό μαζί με τα παραρτήματα στην αγγλική γλώσσα...».
Σε κάθε περίπτωση Αθήνα και Βρυξέλλες «χτενίζουν» τα προτεινόμενα κείμενα λέξη προς λέξη για την υποβολή του ελληνικού αιτήματος.
Οι δύο πλευρές αναζητούν εκείνες τις λέξεις και τις διατυπώσεις, που θα επιτρέπουν στην κάθε πλευρά να ισχυριστεί πως πέρασε η δική της γραμμή.
Οι εταίροι της χώρας μας έχουν δημιουργήσει ένα «πεντάγωνο», όπου στις κορυφές του βρίσκονται ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο Φρ. Ολάντ, ο Μ. Ρέντσι, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και ο Β. Σόιμπλε, και μεταξύ τους επεξεργάζονται σε πρώτη φάση τις ελληνικές προτάσεις, τις οποίες λαμβάνει πρώτος ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ.
Έτσι οι πληροφορίες αναφέρουν πως η φράση "επέκταση δανειακής σύμβασης" ενδέχεται να αντικατασταθεί – μετά τις και τις χθεσινές εκ προοιμίου αντιδράσεις Σόιμπλε - με τον όρο "επέκταση συμφωνίας".
Οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν πως ο όρος "δανειακή σύμβαση" αντικαθίσταται με τον όρο "μηχανισμός βασικής οικονομικής βοήθειας από Ελλάδα", ο όρος "νέα συμφωνία" με τον όρο "νέος διακανονισμός" και ο όρος "σχετική ευελιξία" με τον όρο "ευελιξία".
Στα κέρδη της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται πως είναι η ένταξη του όρου "ανθρωπιστική κρίση", ο οποίος επί της ουσίας θα δίνει την δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την αντιμετώπισή της.
Η κυβέρνηση πάντως χαρακτηρίζει αναμενόμενες τις πιέσεις από την πλευρά των δανειστών και αφήνει να εννοηθεί πως εάν τελικά ναυαγήσει το αίτημα παράτασης τότε θα ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, εξερχόμενος της Βουλής μετά την ψηφοφορία για τον ΠτΔ, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος υπογραμμίζοντας πως εάν όλα πάνε καλά το EWG θα κάνει αύριο την τεχνική ανάλυση και την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup θα εγκρίνει το ελληνικό αίτημα.
Πηγές αναφέρουν ότι το ελληνικό αίτημα θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις αλλά και όρους που θα αποκλείουν τη μείωση εισοδημάτων. Όπως φαίνεται το κείμενο της Αθήνας θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα εξής σημεία:
- Παράταση έως το τέλος Αυγούστου
- Τήρηση όρων δανειακής σύμβασης
- Κανένα επιβαρυντικό μέτρο έως τον Αύγουστο
- Όχι υφεσιακά μέτρα (μειώσεις συντάξεων ή αύξηση ΦΠΑ)
- Πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% έναντι 3% του ΑΕΠ
- Η χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, που προσδιορίζονται στα 17 δισ. ευρώ για φέτος να καλυφθούν μέσω τις αύξησης κεφαλαίων από τον ELA, της έκδοσης πρόσθετων εντόκων γραμματίων, των πρόσθετων δόσεων από το ΔΝΤ και των εκταμιεύσεων από τον EFSF.
- Υποκατάσταση στόχου αποκρατικοποιήσων με τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ των κεντρικών τραπεζών των κρατών - μελών, τα οποία θα προτείνεται να δοθεί για την αποπληρωμή του ΔΝΤ.
Από την πλευρά του πάντως το Βερολίνο που σέρνει "τον χορό" της σκληρής γραμμής φαίνεται πως έχει θέσει τις εξής κόκκινες γραμμές:
- Παράταση μόνο με ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος
- Όχι σε ακύρωση μεταρρυθμίσεων
- Μέτρα μόνο σε συνεννόηση με τους δανειστές
- Αποπληρωμή δανείων προς όλους
- Συνεργασία και έλεγχος της Αθήνας από τους θεσμούς
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Mega, imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου