Ο πρωθυπουργός κάλεσε την αντιπολίτευση να συστρατευθεί στην εθνική προσπάθεια της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους – «Εμείς είμαστε με την Ελλάδα», απάντησε ο κ. Σαμαράς
«Μηνύματα» εντός και εκτός Ελλάδας έστειλε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά την ειδική συνεδρίαση της Βουλής που ο ίδιος προκάλεσε λέγοντας ότι «επιδιώκουμε έναν έντιμο συμβιβασμό, αλλά άνευ όρων συνθηκολόγηση μην περιμένετε από εμάς». Την ίδια στιγμή κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συστρατευθούν με την εθνική προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση κατά την σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
Μάλιστα απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαρά και τον πρόεδρο της Κ.Ο. του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη τους ρώτησε ευθέως αν θα στηρίξουν αυτή την διαπραγμάτευση ή θα συνεχίσουν να φέρονται «ως φερέφωνα των εμπνευστών του μνημονίου». «Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό δίλλημα και ερώτημα», είπε, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή λέει ότι έχουμε ήδη συνθηκολογήσει και Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο ότι οδηγούμε τη χώρα στα βράχια», επισημαίνοντας ότι «να ισχύουν και τα δυο δεν γίνεται».
Μάλιστα επικαλέστηκε ξένα δημοσιεύματα σχετικά με την εμπλοκή πρώην συνεργάτη του κ. Σαμαρά στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ενώ κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι υπέβαλλε μόλις δέκα αιτήματα προς τις ελβετικές τράπεζες για αντίστοιχες περιπτώσεις καταθέσεων. Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες σας που λεηλάτησε και άφησε στο απυρόβλητο όσους δεν πλήρωσαν το μερτικό τους στην κρίση», είπε ο κ. Τσίπρας. Και διαβεβαίωσε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση «την λαϊκή εντολή που ανανεώνεται κάθε μέρα που περνά για μια σκληρή και ειλικρινή διαπραγμάτευση είμαστε αποφασισμένοι να την υπηρετήσουμε μέχρι τέλους και ήδη αποδίδει καρπούς παρότι το περιβάλλον ήταν ναρκοθετημένο».
«Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας δηλώσαμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι αλλάζουμε σελίδα στον τόπο, ότι η χώρα σταματά να είναι μνημονιακή αποικία και ότι πρωταγωνιστής θα είναι ο ίδιος ο λαός», τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «είναι υποχρέωσή μας να γνωρίζουν οι πολίτες όλα όσα εκτυλίσσονται». «Δεν υπάρχει μυστική διπλωματία και προσωπικές στρατηγικές», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η επιλογή «είναι ταυτόχρονα επιλογή επιστροφής της Δημοκρατίας στον τόπο». Συμπλήρωσε δε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας στηρίζει την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης «και μας ζητά να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω».
Επίσης, επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Σαμαρά ότι επαίρονταν για το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο καταγράφηκε μόλις στο 0,3 δισ. ευρώ, ενώ τα δημόσια ταμεία που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν άδεια. «Βρήκαμε 2,5 δισ. ταμειακό έλλειμμα που δημιούργησε η απεγνωσμένη προσπάθεια
της προηγούμενης κυβέρνησης να αποσταθεροποιήσει την οικονομία και η ανικανότητά της», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «κατάσταση χρηματοδοτικής ασφυξίας». «Δεν έγινε τυχαία. Κάποιοι είχαν φροντίσει να συμβεί γνωρίζοντας ότι επέρχεται αλλαγή», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε την συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου με τους εταίρους ως «συμφωνία ορόσημο», ώστε σε αντίθεση με όσα περιελάμβανε το περιβόητο e-mail Χαρδούβελη, «να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα δικής της ευθύνης».
«Ο άλλος δρόμος είναι η άνευ όρων συνθηκολόγηση και η άτακτη υποχώρηση ενώπιον όσων έχουν προσωπικό συμφέρον να συνεχιστούν τα μνημόνια», είπε, διερωτώμενος αν είναι μνημόνιο το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση ή το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις το οποίο, όπως είπε, μόλις σε μια εβδομάδα έφερε στα δημόσια ταμεία 100 εκ. ευρώ.
Όσον αφορά την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι «επιδιώκουμε έναν έντιμο συμβιβασμό, αλλά άνευ όρων συνθηκολόγηση μην περιμένετε από εμάς». «Αυτό το γνωρίζουν όλοι και αυτός είναι ο λόγος που δεχόμαστε ανηλεή πόλεμο», πρόσθεσε, «για να το συνειδητοποιήσουν τα οικονομικά κέντρα που δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι η χώρα θα ζήσει δίχως μνημόνια».
«Το μνημόνιο απέτυχε και πέρασε στην ιστορία. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις», είπε, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει δεσμεύσεις και αντλεί την δύναμή της από τον λαό».
«Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, αγωνίζεται, ματώνει για να σταματήσει να ματώνει η ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος παρουσιάζοντας ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει η λίστα βραχυπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων «που θα δώσουν πνοή στην ανάπτυξη», όπως τόνισε, κάλεσε την αντιπολίτευσης να «συστρατευθεί στην εθνική προσπάθεια και να στηρίξει την κρίσιμη διαπραγμάτευση και το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης για να αποκτήσει η χώρα κύρος και αξιοπρέπεια».
«Η κυβέρνηση δεν δίστασε όπου κι αν βρέθηκε να μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας και να πει απαγορευμένες λέξεις: ανεξαρτησία, εθνική αξιοπρέπεια», σημείωσε, προσθέτοντας: «Έχουμε διαλέξει πλευρά εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και ζητάμε το ίδιο να πράξει και κάθε κόμμα». Ενώ κάλεσε και τους πολίτες «να σταθούν δίπλα μας σε αυτή την δύσκολη μάχη για να σηκώσουμε την πατρίδα και τον λαό μας από την λάσπη των μνημονίων, μια εθνική προσπάθεια που δεν αναλογεί σε ένα κόμμα».
Δευτερολογία: Δεν υπογράψαμε καμία δανειακή σύμβαση, κανένα μνημόνιο
Απαντώντας ο κ. Τσίπρας στη δευτερολογία του στον κ. Σαμαρά τόνισε ότι «η χώρα δεν ανέλαβε καμία δέσμευση και καμία υποχρέωση. Δεν έχει υπογραφεί καμία δανειακή σύμβαση, κανένα μνημόνιο».
«Το αδιέξοδο εσείς το δημιουργήσατε», τόνισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ. «Θα είμαστε εδώ να λέμε αλήθειες τις κρίσιμες ώρες της διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε.
Ακόμη, καταλόγισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν προέβαλε την κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση αλλά αντ΄αυτού παρουσίασε το success story.
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να υιοθετήσει τις κόκκινες γραμμές , όπως για παράδειγμα να μην διαλυθούν εντελώς οι εργασιακές σχέσεις , να μην περάσουν οι ομαδικές απολύσεις άνω των 50 εργαζομένων.
«Είμαστε 50-60 μέρες κυβέρνηση Δεν δημιουργήσαμε εμείς το χρηματοδοτικό κενό», ανέφερε ο κ. Τσίπρας..
«Διεκδικήσαμε πρόγραμμα “γέφυρα”. Τον Ιούνιο δεν συζητάμε νέο μνημόνιο. Σας καλούμε να το υιοθετήσετε ως εθνική κόκκινη γραμμή». Παράλληλα ο κ. Τσίπρας τόνισε και την ανάγκη της αναδιάρθρωσης του χρέους.
«Οποιαδήποτε ενέργεια θα δίδεται στη δημοσιότητα και θα μπαίνει στο τραπέζι.
Δεν θα συνεχίσουμε τις πατέντες επικύρωσης συμβάσεων.», πρόσθεσε. Για το θέμα των αποζημιώσεων ανέφερε ότι δεν το έθεσε, μόνο, ως ηθικό θέμα στην κυρία Μέρκελ. Όπως διευκρίνισε , «είπα ότι το θέμα είναι πρωτίστως ηθικό».
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ