Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΤΑΙΠΕΔ: Το δύσκολο στοίχημα για το νέο «δίδυμο» των ιδιωτικοποιήσεων

Χμ, νέο χαρμάνι από παλιά υλικά, τι να πεις!

  Τι γίνεται με το ΤΑΙΠΕΔ;   Μήπως μυρίζει κάτι;     

ΤΑΙΠΕΔ: Το δύσκολο στοίχημα για το νέο «δίδυμο» των ιδιωτικοποιήσεων 

Τρίτη, 17 Μαρτίου, 2015
Στη θέση του προέδρου προτάθηκε ο μέχρι πρότινος επιχειρηματίας και παλαιό στέλεχος του Συνασπισμού Στέργιος Πιτσιόρλας, ενώ για διευθύνων σύμβουλος ο Αντώνης Λεούσης, στελέχος με εμπειρία από το χώρο των ακινήτων με μακρά θητεία ως γενικός διευθυντής στην Alpha Αστικά Ακίνητα του ομίλου Alpha Bank. Αντικαθιστούν τους Μανώλη Κονδύλη και Πασχάλη Μπουχώρη αντίστοιχα, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ προ σχεδόν οκτώ μηνών από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Επί χρόνια στενός συνεργάτης του Νίκου Κωσταντόπουλου, ο κ. Πιτσιόρλας, τα τελευταία χρόνια έχει αποχωρήσει από την πολιτική και ασχολείται με τον χώρο των τουριστικών επιχειρήσεων. Πρόσφατα έγινε γνωστός από την εμπλοκή του στην επένδυση ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία συγκροτήματος που προωθούν οι εταιρείες «Med Sea Health» και «Mare Village» στη περιοχή Κάνιστρο στο Παλιούρι Χαλκιδικής. 

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός παραθεριστικού χωριού που θα φιλοξενεί περί τα 400 άτομα, αναπτύσσεται σε έκταση 132 στρεμμάτων, αναμένεται να λειτουργήσει το 2016, και χρηματοδοτείται από ρωσικά και όχι μόνο κεφάλαια. Την ιδιότητα του προέδρου και των δύο εταιρειών, των «Med Sea Health» και «Mare Village», εμφανιζόταν να έχει ο κ. Πιτσιόρλας.
Τα δύο νέα «αφεντικά» των ιδιωτικοποιήσεων ή πιο σωστά της αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας δια μέσω «αναπτυξιακών κοινοπραξιών» - κατά την προσφιλή ορολογία κυβερνητικών κύκλων- περνούν σήμερα το απόγευμα για ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής.
Εχουν προταθεί από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, προκειμένου αφενός να φέρουν σε πέρας το σύνθετο έργο του χειρισμού κρίσιμων ιδιωτικοποιήσεων, σαν αυτούς για τα αεροδρόμια και το Ελληνικό, αφετέρου να πείσουν τους ξένους επενδυτές ότι το νέο μοντέλο που οραματίζεται η κυβέρνηση για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, είναι βιώσιμο.
Ποιό είναι αυτό ; Οπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» το Σάββατο πρόκειται για ένα μοντέλο τύπου ΣΔΙΤ, όρος που ωστόσο δεν έχει πολλούς οπαδούς στην κυβέρνηση για αυτό και τα νέα σχήματα θα αποκαλούνται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, «αναπτυξιακές κοινοπραξίες». Το σκεπτικό είναι ότι ακίνητα, περιουσιακά στοιχεία, κλάδοι ή και μετοχές επιχειρήσεων του Δημοσίου, θα εντάσσονται σε νέες εταιρείες προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να μπουν σε αυτές αγοράζοντας κατά περίπτωση άλλοτε μειοψηφικό και άλλοτε πλειοψηφικό πακέτο. Κριτήριο ωστόσο για να τοποθετήσει κάποιος κεφάλαια σε μεικτές εταιρείες Δημοσίου και ιδιωτών είναι, όπως λένε στελέχη της αγοράς, το μάνατζμεντ να βρίσκεται στα χέρια του επενδυτή.
Στο νέο αυτό κυβερνητικό αφήγημα για την αξιοποίηση του κρατικού πλούτου, το Δημόσιο θα κάνει απόσχιση π.χ. ακίνητων, περιουσιακών στοιχείων ή και μετοχών μιας κρατικής επιχείρησης, τα οποία και θα εισφέρει σε μια νέα εταιρεία. Σε αυτήν θα καλεί όποιον επενδυτή ενδιαφέρεται να εισφέρει κεφάλαια και θα ακολουθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μοντέλο ιδιαίτερα διαδεδομένο σε Βρετανία, Γερμανία κ.α.
Αρα, το κίνητρο για τον ιδιώτη θα είναι ότι αποκτά μετοχές σε μια νέα εταιρεία την οποία θεωρεί κερδοφόρα και για το Δημόσιο ότι δεν θα χάνει τον έλεγχο στρατηγικής σημασίας υποδομών, επιχειρήσεων ή ακινήτων.
Θα βρει ανταπόκριση το νέο αυτό μοντέλο στην επενδυτική κοινότητα ; Αγνωστο. Το βασικό ωστόσο στοίχημα είναι να αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, και να αρθεί η κυρίαρχη σε αυτή τη φάση δυσπιστία. Και αυτό είναι κάτι που δεν εξαρτάται από το νέο “δίδυμο” των ιδιωτικοποιήσεων.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου