Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Ηλεία: «Ασφυξία» σε οικοδομές και τιμές

Μεγάλη Δευτέρα, 6 Απριλίου, 2015

Του Παναγιώτη Παυλόπουλου
Ο κλάδος που έχει αγγίξει περισσότερο από κάθε άλλη δραστηριότητα, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι η οικοδομή και όλα τα επαγγέλματα που έχουν σχέση γύρω από αυτή, με αποτέλεσμα οι τιμές συνεχώς να πέφτουν
Ειδικότερα  στην 52η θέση, ανάμεσα σε 55 χώρες στον κόσμο, βρέθηκε η ελληνική αγορά κατοικίας, σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Οι τιμές υποχώρησαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 6,1%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Στην Ηλεία μιλούν για μηδενισμό κάθε κίνησης γύρω από αυτό που λέμε οικοδομή και συναφή επαγγέλματα αφού το ασταθές φορολογικό περιβάλλον μέσα στο οποίο «κινείται» καθώς και η μη χορήγηση για στέγη δάνεια από τις τράπεζες έχουν οδηγήσει τον τομέα της οικοδομής σε… κατάρρευση!
Στην Ελλάδα, η πτώση των τιμών κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο ήταν της τάξεως του 1,2%, κάτι που δείχνει ότι ίσως ολοκληρώνεται ο καθοδικός κύκλος της αγοράς. 
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η μέση υποχώρηση των τιμών κατοικιών κατά το τέταρτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 5,8% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013. Στην μεγάλα αστικά κέντρα , τα μεταχειρισμένα ακίνητα υποχώρησαν 10% και τα νεόδμητα έως 12,5%, ενώ στην υπόλοιπη χώρα και στην Ηλεία η πτωτική πορεία ήταν σαφώς μικρότερη, με τα ακίνητα παλαιότερης κατασκευής να υποχωρούν 4% και τα νεόδμητα 1,5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νομό τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει κατασκευαστεί νέα οικοδομή.                                                                      
Το 47% των κατοικιών που πωλήθηκαν σε Αττική ήταν άνω των 25 ετών, με μεγαλύτερο το αντίστοιχο ποσοστό στη Θεσσαλονίκη, με 6 στις 10 κατοικίες να είναι αυτής της παλαιότητας. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, το 57% των κατοικιών που πωλήθηκαν ήταν 15 ετών και άνω των 25 ετών το 36%. Τέλος, σε ό,τι αφορά την επιφάνεια των κατοικιών που πωλήθηκαν, το 43% ήταν 71-110 τ.μ., το 16% αφορούσε κατοικίες 1-50 τ.μ. και το 15% 51-70 τ.μ. και άνω των 130 τ.μ.
«Πουλάνε παρά πολύ και ο κόσμος δεν αγοράζει, γιατί δεν  να πληρώσει τους φόρους ούτε να τον πιάσει το πόθεν έσχες. Έχει να φτιαχτεί νέα οικοδομή τα πέντε τελευταία χρόνια. Σου λέει τι να κάνω τώρα πλέον. Να φτιάξω είκοσι τριάντα διαμερίσματα να μην τα πουλήσω ποτέ. Ο άλλος δεν τον συμφέρει.  Η κρίση στην Κύπρο χτύπησε τις καταθέσεις εδώ όμως βάρεσε το ακίνητο με αποτέλεσμα να το  μηδενίσει. Διαμερίσματα που παλαιότερα η τιμή πώλησής τους ήταν 1500 και 1800 τα έπαιρνε ο κόσμος, σήμερα  με 700 και δεν μπορούμε να τα πουλήσουμε. Η τιμή πώλησης των ακινήτων έχει πέσει κατάκορυφα. Αν κάποιο είχε 100 τώρα το δίνεις 40 για να το πάρει ο άλλος. Το κόστος κατασκευής δεν έχει πέσει. Έχει αυξηθεί. Μπορεί ένα για ένα ακίνητο  να δαπανήσεις έως  και 1000 ευρώ το τετραγωνικό και του πουλάς  με 700 και δεν το αγοράζει ο άλλος. Πολύ κάτω από το κόστος κατασκευής είναι η τιμή πώλησης», τόνισε ο ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου στον Πύργο κ Βασίλης Τσατάς.
Κάτω από το μηδέν  
Στο χώρο των μηχανικών  μιλούν για κάτω από το μηδέν δραστηριότητα, δηλαδή όχι μόνο δεν «κουνιέται φύλλο» όπως λένε, αλλά και δεν βλέπουν και στο μέλλον να αναζωογονείται ο κλάδος αυτός.
«Το μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης που κυριάρχησε μέχρι την κρίση στηριζόταν πάνω στην υπερτίμηση των αξιών της γης και της οικοδομής. Οι ιδιωτικοί δανεισμοί  συνεχείς, η ρευστότητα αυξανόταν ταχύτατα με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της οικονομίας,  με την κρίση που δημιουργήθηκε από την ασύδοτη λειτουργία των τραπεζικής κεφαλαιοκρατίας, όλο αυτό το χρήμα (φούσκα) που είχε δημιουργηθεί από τον υπέρμετρο τραπεζικό δανεισμό έναντι των αξιών των ακινήτων έπρεπε να γίνει πραγματικό. Αυτό είχε σαν συνέπεια να απορροφηθεί όλο το υπαρκτό χρήμα από την μαύρη τρύπα των κόκκινων δανείων, να αποκαλύπτει τη ανεκεφαλαιωτική ανεπάρκεια των τραπεζών και να στερεύσει η ρευστότητα», τόνισε ο κ Κλήτος Μποζνακίδης πολιτικός μηχανικός στον Πύργο.
Παράλληλα επισημαίνει για την «ασφυξία» που υφίσταται η οικοδομική δραστηριότητα από το φορολογικό καθεστώς που το διέπει.
 «Η ασφυξία μείωσε δραματικά την ζήτηση ενώ ταυτόχρονα οι φόροι που επεβλήθησαν στην ακίνητη περιουσία (ενφια τεκμήρια κλπ) δημιούργησαν υπερπροσφορά. Με αυτή την προοπτική η συνεχιζόμενη κατάρρευση των τιμών των ακίνητων (έως 50% μέχρι σήμερα) δεν έχει τέλος. Η λύση θα δοθεί όταν η πολιτική και οι πολιτικοί της Ευρώπης επανακτήσουν την θέση που έχουν χάσει από το τραπεζικό κεφάλαιο. Δεν μπορεί να γίνετε ποσοτική χαλάρωση ( τύπωμα χρήματος στην ΕΚΤ) 3 τρις ευρώ και να μην δίνετε τίποτα στην Ελλάδα, στον εταίρο με την μεγαλύτερη ανάγκη. Δεν μπορεί ο κ. Ντράγκι να δίνει ρευστότητα με το σταγονόμετρο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω ELA ενώ εμείς πνιγόμαστε. Τους κανόνες τους ορίζουν οι τραπεζίτες ενώ απλοί διαχειριστές έχουν καταντήσει οι πολιτικοί . Μόνο αν αποκατασταθεί η ρευστότητα θα επανεκκινηθεί   η οικονομία φέρνοντας ζήτηση , συγκράτηση των τιμών και τελικά ανάπτυξη», κατέληξε ο κ Μποζνακίδης.
Δεν υπάρχει ζήτηση
Σε αρνητικά επίπεδα κινείται η οικοδομική δραστηριότητα τόσο λόγω της ραγδαίας πτώσης των τιμών όσο και της φορολογικής λαίλαπας που έχει «επιτεθεί…» στον κλάδο των κατασκευών με αποτέλεσμα ακόμα και αυτοί που έχουν χρήματα να μην αγοράζουν.
«Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Δεν υπάρχει ζήτηση. Κάποιος που θα ήθελε να επενδύσει πως θα το έκανε μην γνωρίζοντας το φορολογικό καθεστώς και του τι ξημερώνει. Το ύψος των φόρων και του ένφια είναι παράγοντες που έχουν συμβάλλει στην αδρανοποίηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Είναι 50% κάτω σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αν κάνουμε άθροισμα το ποσοστό πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας θα φθάσουμε σε αρνητικό αποτέλεσμα.  Δεν μπορούμε  σήμερα να μιλήσουμε ούτε για αξία ούτε για δραστηριότητα στην οικοδομή. Αν η κυβέρνηση δεν φροντίσει για την δημιουργία ενός οικονομικού  περιβάλλοντος γύρω από την οικοδομή που θα εγγυάται την σταθερότητα για τα επόμενα χρόνια και οι τράπεζες δεν αρχίσουν να χορηγούν και πάλι δάνεια, δεν νομίζω ότι θα υπάρχει επανεκκίνηση ζωτικής σημασίας στην δραστηριότητα της οικοδομής», επεσήμανε ο κ Βασίλης Κανελλόπουλος πρόεδρος της ΝΕ Ηλείας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου