Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Βαρουφάκης: «Δεν προσβλέπουμε στη Ρωσία για επίλυση του χρέους» (video)

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι η χώρα του δεν «κοιτάζει» εκτός Ευρώπης για επίλυση της οικονομικής κρίσης, προσθέτοντας ότι είναι βέβαιος για την επίτευξη συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους αυτό το μήνα.
Παράλληλα, ερωτηθείς από την τηλεόραση του Bloomberg για τη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε οποιαδήποτε συσχέτιση με τις συνομιλίες που διεξάγει η Ελλάδα με τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη.
«Θα πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς: το σχέδιο διάσωσης είναι κάτι που θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αυτή η κυβέρνηση δεν επιδιώκει λύση εκτός Ευρώπης σε ένα πρόβλημα που είναι ευρωπαϊκό», είπε.
Νωρίτερα, σε ομιλία του στη γαλλική πρωτεύουσα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν είναι έτοιμη να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία μόνο και μόνο για να πάρει την επόμενη δόση του δανείου από τους πιστωτές της, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσει στο κατάλληλο επίπεδο για πρωτογενές πλεόνασμα, σε ένα πακέτο επενδύσεων και μια σοβαρή συζήτηση για το χρέος.
Η Ελλάδα είναι πολύ πρόθυμη να καθίσει με τους εταίρους της και να συμφωνήσουν στις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Βαρουφάκης, μιλώντας στο Παρίσι. «Την ίδια στιγμή χρειαζόμαστε ένα δημοσιονομικό σχέδιο που να έχει νόημα», πρόσθεσε.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης για επανεκκίνηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιστρέψει σε πρωτογενή ελλείμματα.
«Θα υπάρξει επανεκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων ως ένα πρόγραμμα που θα κάνει ορθολογική χρήση των υφιστάμενων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο Βαρουφάκης, μιλώντας στο Παρίσι, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου για την αναζήτηση «Νέων Οικονομικών Σκέψεων». «Αυτό που λέμε είναι το ελληνικό κράτος δεν έχει την ικανότητα να αναπτύξει δημόσια περιουσιακά στοιχεία».
«Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει εναντιωθεί στην πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων» είπε, «έχει όμως υποσχεθεί ότι δεν θα ακυρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί, και κατά τη διάρκεια του τετραμήνου που έχει ορισθεί με το πρόγραμμα του Φεβρουαρίου δεν θα επανεξετάσει παρά μόνο ορισμένες προσφορές». Δήλωσε επίσης ότι η επιλογή της Αθήνας είναι οι κοινοπραξίες δημοσίου με ιδιώτες.
«Εκτός από τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συζητήσουμε και κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα», επισήμανε.
Αναφερόμενος στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τον τρόπο λειτουργίας των θεσμικών οργάνων.
«Πολλοί από εμάς» εξήγησε, «εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες ως προς την ορθότητα αυτού του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, από το 1999. Επί της ουσίας πρόκειται για μια αρχιτεκτονική με την οποία για να λειτουργήσουμε πρέπει να έχουμε τους τραπεζικούς τομείς διαχωρισμένους, ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να έχουμε ενωμένες τις ικανότητές τους, ώστε να γίνεται ανακύκλωση των υπηρεσιών τους, σε αυτό που κατά κανόνα είναι μια νομισματική ένωση».
Ο κ. Βαρουφάκης αναγνώρισε ότι η κρίση συνέβαλε ώστε να «επανασχεδιασθούν ορισμένα πολύ σημαντικά τμήματα του αρχιτεκτονικού σχεδίου της ευρωζώνης».
«Κάναμε νέα θεσμικά όργανα, δημιουργήσαμε μεθόδους ευρωπαϊκής σταθερότητας... μια τραπεζική ένωση, έχουμε μια Κεντρική Τράπεζα που έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει τις αρνητικές δυνάμεις που επεκτείνονται στην ήπειρο. Είμαστε όμως ικανοποιημένοι από αυτά τα θεσμικά όργανα; Σε ό,τι με αφορά όχι» τόνισε.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που ο ίδιος σήμερα ως υπουργός Οικονομικών διεξάγει για την εξασφάλιση της ρευστότητας της Ελλάδας, εξήγησε ότι η χώρα «κατά έναν τραγικό τρόπο» βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με τον Μάιο και τον Αύγουστο του 2012, οπότε έπρεπε να αποπληρώσει έντοκα γραμμάτια από παλαιό λογαριασμό προς την ΕΚΤ επί προεδρίας Τρισέ.
«Το ελληνικό κράτος εξέδιδε έντοκα γραμμάτια με κάποιους περιορισμούς, που έδιναν ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ήταν τόσο πιεσμένες, ώστε αργότερα χρειάσθηκε να ανακεφαλαιοποιηθούν. Τα έντοκα αυτά γραμμάτια εκδόθηκαν επειδή εκείνη την εποχή υπήρχε πρόβλημα με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, ως αποτέλεσμα των προβλημάτων στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος αύξησε την ρευστότητα στις τράπεζες, ώστε να μπορέσουν αυτές να δώσουν χρήματα στο κράτος και το κράτος να αποπληρώσει την ΕΚΤ (...)»
«Ως υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια των τωρινών διαπραγματεύσεων, προκειμένου να βρεθεί η απαραίτητη ρευστότητα θα πρέπει να αιτηθώ σήμερα την ίδια διαδικασία» κατέληξε ο υπουργός.
Ο κ. Βαρουφάκης βρέθηκε στο Παρίσι με αφορμή τη συμμετοχή του σε διεθνές συνέδριο οικονομολόγων που οργανώνει το «Ινστιτούτο για μια Νέα Οικονομική Σκέψη» σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Η ομιλία του κ. Βαρουφάκη το πρωί της Μ. Πέμπτης είχε θέμα «Πολιτική με άλλα μέσα, θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης και εθνική κυριαρχία στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση τραπεζών».
Πηγή: Καθημερινή, REUTERS, BLOOMBERG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου