Του Θεόδωρου Καλμούκου
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αποσπασμένοι δάσκαλοι από την Ελλάδα, οι οποίοι υπηρετούν σε σχολεία των Κοινοτήτων, αλλά και σε σχολεία τύπου τσάρτερ ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν να πληρωθούν από τον Ιανουάριο, ενώ όπως είπαν στον «Εθνικό Κήρυκα» με την παράκληση να διατηρηθεί η ανωνυμία τους διότι φοβούνται πιθανές επιπτώσεις από το υπουργείο Παιδείας, δεν αναμένεται να πληρωθούν ούτε και τον τρέχοντα μήνα Μάιο, ενώ αμφίβολο είναι εάν θα πληρωθούν και τον μήνα Ιούνιο.
Συγκεκριμένος εκπαιδευτικός είπε στον «Ε.Κ.» πως «σας παρακαλώ πολύ μην αποκαλύψετε το όνομά μου διότι είμαι υπάλληλος και με την όλη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή όλα είναι πιθανά να συμβούν ακόμα και να με απολύσουν». Τόνισε ακόμα, πως «η κατάσταση είναι απελπιστική διότι πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι στηρίζουν στο επιμίσθιο του εξωτερικού την εδώ διαβίωσή τους δεν μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι, διότι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το ενοίκιό τους, τις μετακινήσεις και φυσικά το φαγητό τους» και συμπλήρωσε πως «πολλοί σκέπτονται με τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα, είναι ζήτημα επιβίωσης».
Είπε ακόμα, ότι «πάντοτε υπήρχε μία σχετική καθυστέρηση στη μισθοδοσία μας, δηλαδή στην καταβολή του επιμισθίου αλλοδαπής, αλλά τούτη τη φορά τα πράγματα είναι απελπιστικά». Μας εξήγησε ότι «ο κανονικός μισθός ο οποίος μπορεί να κυμαίνεται από 850 ευρώ και να φτάνει ακόμα και μέχρι τα 1.800 ανάλογα με τις διαβαθμίσεις και τα έτη υπηρεσίας καταβάλλεται κανονικά στην Ελλάδα. Εκείνο που δεν καταβάλλεται είναι το επιμίσθιο το εξωτερικού που λαμβάνουν οι αποσπασμένοι δάσκαλοι για να μπορέσουν να ζήσουν εδώ. Το επιμίσθιο αυτό ανερχόταν στα 2.400 ευρώ το μήνα, ενώ τους τελευταίους μήνες με τις γενικές περικοπές που έγιναν στην Ελλάδα μειώθηκε στα 1.800 ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι το επιμίσθιο αυτό διαρκεί επί τρία χρόνια, όσος δηλαδή και ο χρόνος της απόσπασης τους, ενώ εάν θέλει κάποιος να παραμείνει, παραμένει μόνο με τον ελληνικό του μισθό».
Από την έρευνά μας προέκυψε ότι ο αριθμός των αποσπασμένων εκπαιδευτικών δεν φαίνεται να είναι απόλυτα ακριβής, αφού άλλοι μας είπαν ότι ανέρχονται στους 130, άλλοι στους 100 και άλλοι στους 60. Συνήθως η απόσπασή τους ισχύει για τρία χρόνια όπως αναφέραμε πριν, αλλά όπως διαπιστώσαμε από την έρευνά μας αυτό δεν είναι απόλυτο και δεν εφαρμόζεται εν πολλοίς αφού πολλοί έχουν και μέχρι πέντε χρόνια εδώ, ενώ άλλοι έχουν υπερβεί και την πενταετία. Αλλοι έχουν υπαχθεί σε ειδικό καθεστώς που δεν πληρώνονται από την Ελλάδα με μισθό, ούτε και το επιμίσθιο διαβίωσης, αλλά μισθοδοτούνται από τα σχολεία κι αυτό ισχύει περισσότερο με τα σχολεία τύπου τσάρτερ.
Αλλος εκπαιδευτικός ο οποίος μας μίλησε με τον όρο να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του, λέγοντας επί λέξει «υπάρχει καθυστέρηση πληρωμών αυτό είναι δεδομένο, αλλά ζητώ την κατανόησή σας αν βγω επώνυμα και το πω μπορεί το υπουργείο από την Ελλάδα να αντιδράσει σε βάρος μου με όποιον τρόπο αυτό θεωρήσει», ενώ στην επισήμανση πως μας εκπλήσσει το μέγεθος του εκφοβισμού που φτάνει τα όρια της τρομοκράτησής σας, είπε «επιτρέψτε μου να σας πω πως γνωρίζω πώς λειτουργεί το σύστημα εκεί όχι μόνο τώρα αλλά και παλαιότερα».
Εδώ και τρία χρόνια σχεδόν δεν υπάρχει Συντονιστής Εκπαίδευσης στο γενικό προξενείο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, καθότι το θέμα του διορισμού Συντονιστή μπλεκόταν συνεχώς στις αλλεπάλληλες αλλαγές υπουργών και υφυπουργών Παιδείας στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να παραμένει κενή η θέση. Στο γραφείο εκπαίδευσης του γενικού προξενείου Νέας Υόρκης υπηρετεί ο Βασίλης Νικολός, ο οποίος είναι αποσπασμένος εξ Ελλάδος, δίδαξε επί δύο χρόνια στο Σχολείο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Αστόριας και στη συνέχεια υπήχθη στο προξενείο, όπου ελλείψει συντονιστή εκτελεί και χρέη συντονιστή. Οταν επικοινωνήσαμε με τον κ. Νικολό μας είπε, πως «για λόγους δεοντολογίας δεν μπορεί το γραφείο να παράσχει ακριβή στοιχεία για το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεσθε».
Ο μόνος ο οποίος μίλησε ευθαρσώς και αποκαλυπτικώς ήταν ο Διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, ο οποίος μας είπε ότι «δυστυχώς δεν είναι τωρινό το φαινόμενο καθυστέρησης πληρωμής των συναδέλφων από το ΧΕΠ, πάντοτε υπήρχε καθυστέρηση» και τόνισε πως «είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται από το υπουργείο διότι δεν σκέπτεται κανείς πώς θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι». Αναφορικά με τον αριθμό των αποσπασμένων, είπε «είναι νομίζω γύρω στους 60, από αυτούς κάπου 12 είναι εδώ στη Νέα Υόρκη οι υπόλοιποι είναι στα τσάρτερ». Στην ερώτηση πόσο στοιχίζουν αυτοί οι δάσκαλοι στην Ελλάδα, είπε πως «πρέπει να επικοινωνήσετε στο γενικό προξενείο με τον κ. Νικολό να σας πει ακριβώς» και συμπλήρωσε πως «μία κατηγορία είναι αυτοί που πληρώνονται στην Ελλάδα και δεν πληρώνονται εδώ. Μία άλλη κατηγορία είναι εκείνοι που πληρώνονται στην Ελλάδα, πληρώνονται κι εδώ και μία άλλη κατηγορία είναι που δεν πληρώνονται ούτε στην Ελλάδα, ούτε κι εδώ. Τα έχουν συγχύσει τα πράγματα με τον νόμο του 2013».
Οταν του ζητήσαμε να εξηγήσει για το επιμίσθιο, ανέφερε πως «παίρνουν τις αποδοχές τους στην Ελλάδα και παίρνουν το επιμίσθιο εδώ το οποίο είναι γύρω στα 2.300 ευρώ, το μείωσαν πριν λίγο καιρό και τώρα μάλιστα τους έχουν κάνει και κάτι άλλο, το εξής: προσθέτουν το επιμίσθιο και τον μισθό στην Ελλάδα και το φορολογούν στην Ελλάδα, ενώ παλιότερα φορολογούσαν μόνο της Ελλάδος, εδώ ήταν επιμίσθιο και δεν φορολογείτο».
Ο Δρ. Ευθυμιόπουλος τόνισε πως «θα πρέπει το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος να αναθεωρήσει την τακτική αυτή της πληρωμής των συναδέλφων και να τους κανονίσει ΧΕΠ την πληρωμή τους πριν την έναρξη της νέας χρονιάς». Πρόσθεσε πως «είναι απαράδεκτο οι άνθρωποι αυτοί να έχουν τόσες υποχρεώσεις και να μην πληρώνονται στην ώρα που πρέπει όπως όλος ο δημόσιος υπαλληλισμός. Αυτό βέβαια συμβαίνει και το λέγω χωρίς να τους εκπροσωπώ και σε άλλους υπαλλήλους προερχόμενους εξ’ Ελλάδος, όμως κάποτε η τακτική αυτή πρέπει να αλλάξει».
Στην ερώτηση αυτοί οι αποσπασμένοι δάσκαλοι τι σχέση έχουν με την Αρχιεπισκοπή, ο Δρ. Ευθυμιόπουλος ανέφερε πως «διοικητικά υπάγονται στο γενικό προξενείο, εργασιακά υπάγονται στα σχολεία υπεύθυνο για τα οποία είναι το Γραφείο Παιδείας της Αρχιεπισκοπής».
Για το αν οι αποσπασμένοι δάσκαλοι πάνω και πέρα από τον μισθό τους στην Ελλάδα και το επιμίσθιο εδώ πληρώνονται και από τα σχολεία εδώ, τόνισε: «όχι, διότι δυστυχώς υπάρχει και κάποια άλλη διάταξη του υπουργείου Παιδείας και δυστυχώς κάποια σχολεία την εφάρμοσαν εδώ. Η διάταξη αυτή λέγει πως «όσοι παίρνουν τις αποδοχές τους στην Ελλάδα κι έχουν αποσπασθεί εδώ στην αλλοδαπή δεν δικαιούνται πληρωμής». Πρόσθεσε πως «κι έτσι οι κοινότητες επειδή τους συνέφερε αυτό το πράγμα δεν τους πλήρωναν, όπως λόγου χάρη είχαμε ένα θαυμάσιο δάσκαλο τον Γιάννη τον Γιαβάρα, ένα διαμάντι πραγματικό, τον οποίον τον έχω στη συγγραφική ομάδα τον οποίον επί ένα χρόνο στον Τίμιο Σταυρό του Μπρούκλιν δεν τον πλήρωναν και εργαζόταν από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 3:30 το απόγευμα, κι αυτός ο άνθρωπος έφερνε τα 850 ευρώ από την Ελλάδα για να ζήσει στην Αμερική» κι ο Δρ. Ευθυμιόπουλος συμπλήρωσε «αυτό ήταν απαράδεκτο».
Στην ερώτηση αν στις κοινότητες που υπηρετούν αποσπασμένοι δάσκαλοι τους καλύπτουν με ιατροφαρμακευτική ασφάλεια, είπε «δυστυχώς οι περισσότερες κοινότητες όχι. Εάν εξαιρέσεις τον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδος εδώ στο Μανχάταν ο οποίος τους καλύπτει, έχω μία επιφύλαξη για τον Αγιο Δημήτριο Αστόριας. Τα τσάρτερ νομίζω τους καλύπτουν».
Στην ερώτηση αν είναι καλό αυτό το σύστημα των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, απάντησε «όχι» και τόνισε «έχομε κάνει προτάσεις στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία αλλά μας γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια. Και με την Γεννηματά είχαμε κάνει, και με τον Στυλιανίδη».
Υπογράμμισε επίσης πως «δεν είναι μόνο ο μισθός το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, αλλά είναι και το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί έρχονται εδώ και δεν ξέρουν πού πηγαίνουν, δεν ξέρουν πώς να διδάξουν, δεν ξέρουν πώς θα μπουν σ’ ένα σχολείο που είναι κοινοτικό, δεν ξέρουν πόσο είναι το κόστος ζωής. Εχουμε συστήσει κατ’ επανάληψη και έχουμε πει στους υπουργούς πως αυτούς τους εκπαιδευτικούς που εσείς θέλετε να αποσπάσετε εμείς θέλουμε να έχουμε λόγο στους ανθρώπους αυτούς να τους καθοδηγήσουμε με ένα σεμινάριο στην Αθήνα και στον τόπο που θα έρχονται, αλλά δεν υπήρξε καμία απάντηση»
.Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου