Ξαφνική, θετική αλλαγή στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων σημειώθηκε στο Brussels Group. Σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «απομένουν ελάχιστα στοιχεία, στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία».
Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.
Όπως ανέφερε η κοινοτική πηγή, «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία» και τα οποία έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με την El Mundo, παρέμβαση ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία, έκανε την Παρασκευή η καγκελάριος της Γερμανίας η οποία, σε μια προσπάθεια να κλείσει επιτέλους η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών, φέρεται να είπε «αρκετά».
Μάλιστα, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, επίκειται συμφωνία ίσως και μέχρι την Κυριακή, μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για την επανέναρξη της χρηματοδότησης του προγράμματος δανεισμού από την ΕΕ.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της El Mundo στις Βρυξέλλες, που επικαλείται καλά πληροφορημένη πηγή που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, οι «υπουργοί Οικονομικών ήδη λαμβάνουν το σχετικό μήνυμα από τους επικεφαλής των κυβερνήσεών τους, ώστε να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, κατά τρόπο επιτυχή κι εντός των προσεχών ημερών».
Αισιοδοξία εκφράζεται κι από το έγκυρο βρετανικό site «economist.com», όπου γίνεται λόγος για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων ως η πιθανότερη έκβαση των διαπραγματεύσεων, παρά το φορτισμένο κλίμα στις διαπραγματεύσεις.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, οι διαπραγματευτές στην Ελλάδα, από την πλευρά τους, έχουν αποδεχθεί την ανάγκη να απλοποιηθεί το σύστημα του ΦΠΑ, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον έσοδα έως και 1% του ΑΕΠ. Αυτό θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση των ζημιών από την ύφεση. Η κυβέρνηση έχει πιο ήπια ρητορική προς τις ιδιωτικοποιήσεις και προχωρά με την πώληση της συμμετοχής της στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας. Οι πιστωτές δεν ζητούν περικοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς οι συνταξιοδοτικές δαπάνες μπορούν να μειωθούν με ποικιλία από έμμεσους τρόπους, όπως η μείωση του πεδίου εφαρμογής για την πρόωρη συνταξιοδότηση.
Με τόσα πολλά να διακυβεύονται από τις δύο πλευρές και τόσα λίγα να κερδίσουν, μια συμφωνία εξακολουθεί να εμφανίζεται η πιο πιθανή έκβαση, παρά τον «φορτισμένο» χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων. Μια συμφωνία που δεν θα ξεκλειδώσει αμέσως νέο χρήμα από το εκταμιεύσεις και θα απαιτήσει έγκριση από το Κοινοβούλιο των χωρών-πιστωτών, όπως η Γερμανία. Όμως μια συμφωνία θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συμβάλει στην αντιμετώπιση της άμεσης κρίσης μετρητά από την προσωρινή αύξηση του ποσού του βραχυπρόθεσμου χρέους που η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εκδώσει.
Από τον economist διατυπώνεται όμως και η προειδοποίηση ότι «αυτή η συμφωνία απλώς θα προετοιμάσει μόνο το έδαφος για το επόμενο επεισόδιο στο δράμα: διαπραγμάτευση μια ολόκληρη νέα συμφωνία διάσωσης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου