Της Φώφης Γιωτάκη
ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦA ΚΑΙ ΜΑΥΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται πλέον η τελική απόφαση για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, καθώς όλα δείχνουν ότι οι δανειστές έχουν σχηματίσει κοινό μέτωπο και ο χρόνος τελειώνει.
Στη μαραθώνια σύσκεψη που βρισκόταν σε εξέλιξη από νωρίς χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε εκτάκτως τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου και άλλους υπουργούς για να διαμορφώσουν χωρίς χάσιμο χρόνου τη στρατηγική που μετατράπηκε σε αντιπρόταση προς τους θεσμούς, την οποία και θα μεταφέρουν σήμερα σε ειδική αποστολή στις Βρυξέλλες οι κ. Γ. Δραγασάκης, Ν. Παππάς και Ευ. Τσακαλώτος - οι δύο υπουργοί φτάνουν ξανά στις Βρυξέλλες για να καταθέσουν την αντιπρότασή τους στους εκπροσώπους των θεσμών, αν και στην αρχή της σύσκεψης το Μαξίμου διεμήνυε ότι «η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο τελείωσε».
«Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον πρόεδρο Γιούνκερ», επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές αργά χθες το απόγευμα και αφού το μίνι υπουργικό συμβούλιο είχε αναλύσει όλα τα δεδομένα και τις επικίνδυνες διαστάσεις τους.
«Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον πρόεδρο Γιούνκερ», επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές αργά χθες το απόγευμα και αφού το μίνι υπουργικό συμβούλιο είχε αναλύσει όλα τα δεδομένα και τις επικίνδυνες διαστάσεις τους.
«Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%.
Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», έλεγαν χαρακτηριστικά από το Μέγαρο Μαξίμου θέλοντας προφανώς να στείλουν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση υπέρ της επίτευξης συμφωνίας.
Σαφή εικόνα για τη γραμμή που το Μαξίμου επέλεγε ύστερα από ώρες σύσκεψης είχε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μάλιστα σε αναλυτική τηλεφωνική κουβέντα με τον κ. Τσίπρα αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης.
Οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις, τα ακόμη και μεταμεσονύχτια τηλέφωνα των τελευταίων ημερών, τα «τελεσίγραφα», ακόμη και τα σενάρια χρεοκοπίας ήταν χθες... δίπλα δίπλα στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, όπου σε μία μαραθώνια συνεδρίαση -το οικονομικό επιτελείο παρέμενε σταθερό, ενώ άλλοι υπουργοί έρχονταν και αποχωρούσαν μετά την ενημέρωση- ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να καταλήξει στον «οδικό χάρτη» που η κυβέρνηση θα ακολουθήσει μέχρι κεραίας και μέχρι τέλους.
Εγκυρότατες πληροφορίες τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να κάνει τα αδύνατα δυνατά για την επίτευξη έγκαιρης συμφωνίας με τους εταίρους, ωστόσο δεν αποκλείει στην πορεία των διαβουλεύσεων που απομένει πολλά να αλλάξουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, στην πρώτη στάση στην εκδήλωση για το άνοιγμα της ΕΡΤ, όπου τα χαμόγελα περίσσευαν, ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε έχοντας πλήρες το πλάνο των επόμενων δύσκολων ημερών, στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με κορυφαίους της Ευρώπης και όχι μόνο.
Νωρίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε δείξει τα δόντια του προς την ελληνική κυβέρνηση με την κίνηση αποχώρησης των στελεχών του από τις διαπραγματεύσεις και με «αφορμή» το ότι οι διαβουλεύσεις γίνονται πια μόνο σε πολιτικό επίπεδο και όχι σε τεχνοκρατικό. Το δε Μέγαρο Μαξίμου διέψευδε χθες ότι επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα κι ότι από σήμερα θα πιάσουν δουλειά - κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν την είδηση ως «προϊόν επιστημονικής φαντασίας».
Και ενώ η καυτή σύσκεψη συνεχιζόταν, άρχισαν να κυκλοφορούν τα σενάρια περί χρεοκοπίας και η είδηση ότι στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup στην Μπρατισλάβα έκαναν ανοιχτά σχετική συζήτηση.
Την ίδια ώρα και σύμφωνα με εγκυρότατες πληροφορίες του «Εθνους» επανερχόταν στο τραπέζι το σενάριο για τετράμηνη παράταση του προγράμματος και εξασφάλιση της χρηματοδότησης που σημαίνει: ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, ψήφιση νόμου στη Βουλή με ένα άρθρο, όπου θα υπάρχει μέριμνα για τη συζήτηση αργότερα για το χρέος και «ραντεβού» το φθινόπωρο για μια ενιαία συμφωνία.
Ωστόσο η κυβέρνηση επέμεινε αρχικά στη λύση για μια ενιαία συμφωνία τώρα, που θα περιλαμβάνει ενιαία προαπαιτούμενα, υπογραμμίζοντας την πρότασή της.
Στη μαραθώνια σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν χθες μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί κ. Παππάς, Τσακαλώτος, Σταθάκης, Λαφαζάνης, Σκουρλέτης, Στρατούλης, Σακελλαρίδης, Φλαμπουράρης κ.ά., στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα αλλά και ο Π. Καμμένος.
Σύμφωνα με πληροφορίες όλοι, ειδικά όσοι παρέμειναν καθ' όλη τη διάρκεια του μαραθωνίου στο Μαξίμου, τοποθετήθηκαν αναλυτικά, μιλώντας για τα υπέρ και τα κατά, αλλά και για την άρση ή όχι κάποιων κόκκινων γραμμών...
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου