Με το ελαιόλαδο να οδηγεί την κούρσα, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 301%, συνεχίζεται το ανοδικό σερί των ελληνικών εξαγωγών τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών για τον μήνα Ιανουάριο του 2015 οι ελληνικές εξαγωγές, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, κατέγραψαν εμφατική αύξηση της τάξης του 8,2%.
Η μεγάλη αυτή αύξηση αποδίδεται στην ανάκαμψη των εξαγωγών του ελαιόλαδου, καθώς προβλήματα στις ανταγωνίστριες χώρες Ισπανία και Ιταλία έδωσαν το προβάδισμα στη χώρα μας. Η εκρηκτική άνοδος των εξαγωγών ελαιολάδου έφθασε το 301,3%, ακολουθούμενη από την άνοδο στα εμπιστευτικά προϊόντα (46,8%), στα μηχανήματα (38,1%) και στα προϊόντα της κατηγορίας ποτά – καπνός (+18,9%). Αξιοσημείωτη ήταν και η συνέχιση της ανόδου των βιομηχανικών προϊόντων (4,4%).
Στον αντίποδα, μειωμένες ήταν οι εξαγωγές για τα διάφορα βιομηχανικά (3,9%), τα τρόφιμα (4,6%), τις πρώτες ύλες (5,9%), τα χημικά προϊόντα (12,3%), με αρνητικό πρωταγωνιστή τα καύσιμα (-43,5%).
Πάντως η καλή εξέλιξη για τις ελληνικές εξαγωγές αναμένεται να συνεχιστεί καθώς και από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις αναθεωρημένες προβλέψεις για το 2015, προκύπτει ότι τα έσοδα από ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν φέτος κατά 5,6% (έπειτα από αύξηση 8% το 2014).
Το ποσοστό αυτό αντανακλά πρόβλεψη αύξησης των εσόδων από εξαγωγές ελληνικών προϊόντων κατά 2% - 3% στο τρέχον έτος, δηλαδή ως και τα 24,4 δισεκατομμύρια ευρώ από 23,64 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014. Τον Ιανουάριο η συνολικη αξία των εξαγωγών προς τις χώρες της Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 8,6%, ενώ η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη (13,3%) αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή.
Αντίθετα, στις χώρες εκτός της Ένωσης οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 31,3% λόγω της υποχώρησης των εξαγωγών καυσίμων.
Την ίδια ώρα πάντως αρνητικό πρόσημο εμφανίστηκε και στη συνολική αξία των εισαγωγών της χώρας κατά τον περασμένο Ιανουάριο (16,3%), εξαιτίας της σημαντικής υποχώρησης των εισαγωγών πετρελαιοειδών.
Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 21%, στο 1,26 δισ. ευρώ (από 1,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014).
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου