Του Θεόδωρου Καλμούκου
Το σκήνωμά του θα τεθεί σε κοινό προσκύνημα στο παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης την Τρίτη 2 Ιουνίου από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ. Στις 7 μ.μ. ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος θα τελέσει Νεκρώσιμο Τρισάγιο, ενώ η Νεκρώσιμη Ακολουθία και ο ενταφιασμός του θα γίνουν στην Κρήτη σύμφωνα με την επιθυμία του.
Ο Επίσκοπος Ανθιμος στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε συγκλονίσει την Εκκλησία και την Ομογένεια της Αμερικής, αλλά και γενικότερα τον Ορθόδοξο Κόσμο παντού όταν αποκαλύφθηκε σεξουαλικό σκάνδαλο σε βάρος του με την κόρη του πρωτοσυγκέλου του, π. Γεωργίου Γκάλλα, την Δέσποινα, 18 ετών, όταν ήταν Επίσκοπος Βοστώνης. Υπογραμμίζεται ότι την αποκάλυψη είχε κάνει ο «Εθνικός Κήρυκας» τον Σεπτέμβριο του 1982 και στη συνέχεια το θέμα πήραν τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης. Ο ίδιος ο Ανθιμος δεν είχε παραδεχθεί ποτέ τα καταγγελθέντα σε βάρος του, αλλά δεν είχε πει ποτέ τη δική του εκδοχή των πραγμάτων παρά τις άπειρες προτάσεις που είχε απευθύνει ο «Εθνικός Κήρυξ» τόσο πριν την αποκάλυψη, όσο και στη διάρκεια των ετών που μεσολάβησαν μέχρι και πολύ πρόσφατα.
Ο τότε Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος έντονα πανικόβλητος αναγκάστηκε να οδηγήσει τον Ανθιμο σε παραίτηση από τη Βοστώνη, όρισε να γίνουν ανακρίσεις με πρόεδρο της επιτροπής τον τότε Επίσκοπο Ντιτρόιτ Τιμόθεο, ο οποίος έπειτα από μερικά χρόνια αναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω οικονομικών και άλλων σκανδάλων. Ο Τιμόθεος και η επιτροπή του αθώωσαν τον Ανθιμο, τον οποίον το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη συνέχεια το 1983 εξέλεξε σε Επίσκοπο Ντένβερ, όπου παρέμεινε μέχρι το 1987 οπότε και παραιτήθηκε από την ενεργό υπηρεσία όταν το Αμερικανικό Περιοδικό «People» στις 28 Σεπτεμβρίου του 1987 με εκτενές άρθρο του με τίτλο «Ενας Μαύρος Πρίγκιπας της Εκκλησίας», (A Black Prince of the Church), περιέγραψε λεπτομερώς τις σεξουαλικές συνευρέσεις του με την Δέσποινα, και τον κατατρεγμό της οικογένειας Γκάλλα, σε σημείο που ο πατέρας της κοπέλας όντας ιερεύς πήγε και εργαζόταν ως μάνατζερ στο ταχυφαγείο «McDonald» στο Κονέκτικατ.
Αργότερα του δόθηκαν εκκλησιαστικές θέσεις με τελευταία την προϊσταμενία της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου στο Paramus της Νέας Ιερσέης.
Επειτα από την παραίτηση του Ανθίμου από την Επισκοπή Ντένβερ το 1987, το Οικουμενικό Πατριαρχείο του έδωσε τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ολύμπου, ενώ επί μακρά χρονικά διαστήματα διέμενε στην Καλιφόρνια και υπηρετούσε πλησίον του φίλου και συντοπίτη του, μακαριστού, σήμερα, Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Αντωνίου. Τα τελευταία χρόνια ο Ανθιμος περνούσε μεγάλα χρονικά διαστήματα, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, στην ιδιαίτερή του πατρίδα την Κρήτη, όπου είχε χτίσει σπίτι υψηλών προδιαγραφών, ενώ συνήθως παραχείμαζε στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στο παραθαλάσσιο Κέιπ-Κοτ όπου και απεβίωσε.
Ο αείμνηστος Επίσκοπος Ανθιμος γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1934 στο χωριό Φουρνί στο Καστέλι πλησίον της Νεάπολης Κρήτης εκ των γονέων Νικολάου και Καλλιόπης Δρακονάκη. Το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος Δρακονάκης. Από μικρό παιδί τον προσέλκυε η εκκλησιαστική ζωή και η ιεροσύνη, γι’ αυτό έπειτα την αρχική εγκύκλια εκπαίδευση Δημοτικό και Γυμνάσιο στην Κρήτη ενεγράφη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Μετά την αποφοίτησή σου από τη Χάλκη χειροτονήθηκε Διάκονος το έτος 1954 και Πρεσβύτερος του 1956, ενώ το 1959 του απενεμήθη το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Στη συνέχεια, υπηρέτησε σε ενορίες του Βελγίου και ταυτόχρονα σπούδαζε μεταπτυχιακά στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λουβέιν. Το 1960 διορίστηκε στη Μητρόπολη Γερμανίας στην οποία υπηρέτησε σε διάφορες ενορίες στο Βερολίνο και στη Νυρεμβέργη ενώ υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου. Στη Γερμανία ιεράτευσε συνολικά εννέα χρόνια μέχρι το 1969 οπότε τον Ιούλιο του ιδίου έτους μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες έπειτα από πρόσκληση του μακαριστού σήμερα Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου. Εγκαταστάθηκε στη Βοστώνη όπου πήγε στο σχολείο για την εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας, διέμενε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και τα Σαββατοκύριακα εξυπηρετούσε τη μικρή κοινότητα του Αγίου Νικολάου στην πόλη Κλίντον της Μασαχουσέτης. Οταν έμαθε επαρκώς την Αγγλική άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του «Χάρβαρντ».
Δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 1971 ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος τον διόρισε ιερατικό προϊστάμενο στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης μέχρι της εκλογής του το 1977 σε βοηθό Επίσκοπο, με τον ψιλό τίτλο της Επισκοπής Χριστουπόλεως, οπότε και του ανατέθηκε η ποιμαντική Επιστασία της Επισκοπής Πίτσμπουργκ. Με την αλλαγή του συνταγματίου της Αρχιεπισκοπής καταστάθηκε στη Μητρόπολη Βοστώνης τον Απρίλιο του 1979 όπου παρέμεινε μέχρι το 1982 που μετατέθηκε στην Επισκοπή Ντένβερ του Κολοράντο, Καταλείπει τον ιερέα αδελφό του π. Κωνσταντίνο Δρακονάκη, ο οποίος υπηρέτησε επί μακρά σειρά ετών στην Μητρόπολη Γερμανίας και σήμερα είναι συνταξιούχος στην Κρήτη.
Ο αδελφικός του φίλος, Επαμεινώνδας Λαγκονάκης, από την Μασαχουσέτη, ανέφερε στον «Εθνικό Κήρυκα» τις συνθήκες του θανάτου του. Είπε πως «μίλησα με τον ιερέα Παναγιώτη Γιαννακόπουλο από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Χαγιάνις Κέιπ – Κοτ, και μου είπε ότι είχαν συνεννοηθεί να γευματίσουν μαζί το μεσημέρι της Παρασκευής. Οταν ο π. Παναγιώτης είδε ότι η ώρα περνούσε και ο Επίσκοπος Ανθιμος δεν είχε πάει στη συνάντησή τους, ούτε είχε τηλεφωνήσει να πει ότι καθυστερούσε, πράγμα το οποίον ήταν ασυνήθιστο διότι ήταν πάντοτε στην ώρα του, προσπάθησε να του τηλεφωνήσει αλλά ούτε στα τηλέφωνά του απαντούσε, οπότε πήγε στο σπίτι του χτύπησε την πόρτα δεν πήρε απάντηση και ειδοποίησε τις Αρχές. Οταν άνοιξαν το σπίτι του τον βρήκα να κείτεται νεκρός».
Ο κ. Λαγκονάκης είπε ακόμα πως «είμαστε καλοί φίλοι με τον Επίσκοπο Ανθιμο επί πολλά χρόνια, δεν τον γνώριζα από την Κρήτη αλλά είχαμε γνωριστεί εδώ όταν είχε έλθει ως ιερεύς» και τόνισε πως «ήταν άνθρωπος δυναμικός, εργατικός και με καλή μόρφωση. Μιλήσαμε πριν δύο μέρες, το βράδυ της Τετάρτης 27 του μηνός, και του είπα σε περιμένω την Κυριακή για να φάμε μαζί, απλώς τηλεφώνησέ μου για να ξέρω τι ώρα περίπου. Μιλήσαμε για τον Μητροπολίτη Χερσονήσου στην Κρήτη, ο οποίος ήταν άρρωστος και αν έχει μάθε κάτι για την πορεία της υγείας του, αλλά δεν είχε πρόσφατη ενημέρωση και μου είπε ότι θα μάθει από την Κρήτη και θα μου πει όταν ανταμώσουμε την Κυριακή».
Οταν ρωτήσαμε πώς ακουγόταν την Τετάρτη που μιλήσατε, ο κ. Λαγκονάκης είπε: «πολύ καλά, μου είπε ότι θα πήγαινε στην Ελλάδα και μάλιστα είχε κάτι πράγματα εδώ στο Κέιπ-Κοτ και ετοιμαζόταν να τα στείλει με κοντέινερ οπότε με ρώτησε αν ήθελα να στείλω κι εγώ κάτι στην Κρήτη διότι το κοντέινερ είχε αδειανό χώρο».
Ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, του οποίου ο Επίσκοπος Ανθιμος είχε τελέσει την εις Διάκονο χειροτονία του, σε γραπτή δήλωση του αναφέρει πως «με το άγγελμα της εκδημίας του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανθίμου, αναπολώ τα πολλά χρόνια της φιλίας και συνεργασίας μας και ιδιαίτερα την ημέρα της χειροτονίας μου σε Διάκονο στην οποία προέστη. Ηταν άνθρωπος βαθιάς πίστης, αφοσιωμένος στην Ελληνική κουλτούρα και αγαπούσε πολύ την ιδιαίτερη του πατρίδα, την Κρήτη». Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος αναφέρει ακόμα στη δήλωσή του, πως «ο αείμνηστος Επίσκοπος Άνθιμος ήταν ένας αφοσιωμένος δούλος του Κυρίου επί 61 χρόνια, κηρύσσοντας με αφοσίωση τον λόγο του Κυρίου σε όλους τους ανθρώπους που υπηρετούσε με ζήλο».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου