Τη μάχη της υποστήριξης της πρότασης του Αλ. Τσίπρα ανέλαβε ήδη από την έναρξη της Κεντρικής Επιτροπής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης. Βάζοντας από την αρχή της ομιλίας του το θεωρητικό υπόβαθρο του κεντρικού αιτήματος του πρωθυπουργού να γίνει έκτακτο συνέδριο ή ακόμη και δημοψήφισμα, μίλησε για την ανάγκη επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχολιάζοντας με εμφανή απαξιωτική διάθεση τη στάση της Αριστερής Πλατφόρμας και όσων βουλευτών καταψήφισαν τα προαπαιτούμενα, στηρίζοντας τάχα την κυβέρνηση, είπε ότι «θερίζουμε ό,τι σπείραμε, γιατί το προηγούμενο διάστημα επιτρέψαμε τη λειτουργία κομμάτων μέσα στο κόμμα».
Επιχειρώντας επίσης μιαν αναδρομή στο τελευταίο πεντάμηνο, χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση «ασύμμετρο πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης και της χώρας, που είχε ως κύριο όπλο την εκροή καταθέσεων» και, θέλοντας να απαντήσει στο περιβόητο εναλλακτικό σχέδιο που υποστηρίζει ο κ. Λαφαζάνης, κάλεσε τα μέλη της Κ.Ε. να συνειδητοποιήσουν ότι απέτυχαν όλες οι προσπάθειες εναλλακτικής χρηματοδότησης της χώρας. «Τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κίνα και το Ιράν μάς είπαν κλείστε πρώτη τη συμφωνία με την Ε.Ε.», και δεν έκρυψε ότι η κυβέρνηση περιήλθε σε πλήρες αδιέξοδο, καθώς γνώριζε ότι σε περίπτωση ρήξης δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η εισαγωγή ακόμη και των απολύτως αναγκαίων αγαθών.
Με ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας την ανάγκη της συλλογικής παραδοχής ότι είχε και μαξιμαλιστικούς στόχους, ενώ βάσει αυτού του σκεπτικού άφησε να εννοηθεί ότι είναι άδικο η κριτική να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Κάλεσε μάλιστα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να αναρωτηθούν «αν ήρθε η ώρα να εξεταστούν και θεωρητικά λάθη και παραδοχές που δεν επιβεβαιώθηκαν» και, φωτογραφίζοντας τον κ. Βαρουφάκη, επισήμανε ότι ένα από τα κεντρικά όπλα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι «υπό την απειλή της ρήξης θα προκαλείτο μεγάλη αναστάτωση στις αγορές και στην Ευρωζώνη».
Φίλης κατά Βαρουφάκη
Με απροσδόκητα αιχμηρό τρόπο περιέγραψε τα έργα και τις ημέρες του κ. Βαρουφάκη ο κ. Ν. Φίλης, ο οποίος επίσης πρωτοστάτησε στη στήριξη της γραμμής Τσίπρα. Είπε επί λέξει ότι «ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει πει πολλές μ… και εξαιτίας αυτών μετατρέπεται σε πρόβατο επί σφαγή μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ». Τόνισε μάλιστα ότι «αν ίσχυαν αυτά που λέει (σ.σ. εννοούσε τα περί υποκλοπής των ΑΦΜ), θα έπρεπε να πάει σε ειδικό δικαστήριο, αλλά δεν ισχύουν», ενώ, θέλοντας και εκείνος να απαντήσει στον Π. Λαφαζάνη, υποστήριξε ότι «πραξικόπημα θα ήταν η έξοδος από το ευρώ χωρίς να ερωτηθεί ο λαός, και αυτό δεν είναι αριστερά».
«Οι συσχετισμοί στην Κ.Ε. δεν αντιστοιχούν στην πραγματική εντολή της κοινωνίας», πρόσθεσε επίσης ο Ν. Φίλης και κάλεσε την Κ.Ε. να ακολουθήσει τη λαϊκή βούληση «να μείνουμε (στην εξουσία) να το παλέψουμε».
Πιο συναινετικός, τέλος, θέλησε να είναι ο κ. Γαβρ. Σακελλαρίδης. Αφού υπεραμύνθηκε του πεντάμηνου της διαπραγμάτευσης, ισχυριζόμενος ότι «χρησιμοποιήσαμε όσα όπλα διαθέταμε», υποστήριξε ότι «αν δεν υπογράφαμε συμφωνία, αυτό θα έπληττε πρωτίστως τα λαϊκά στρώματα, στο όνομα των οποίων εκλεγήκαμε», και κάλεσε την Κ.Ε. να συμφωνήσει «να διεξαχθεί ένας γόνιμος διάλογος και για όλο το προηγούμενο διάστημα πριν από την εκλογική νίκη» και να πάει το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου