Για το νέο πλαίσιο της τελευταίας ΠΝΠ, με το οποίο μπορούν πλέον να γίνουν και συναλλαγές αγορών- πληρωμών στο εξωτερικό με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, χωρίς τη φυσική παρουσία των κατόχων τους μέχρι του ημερήσιου ορίου των 300.000 ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alphabank, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική) και των 90.000 ευρώ για την AtticaBank, ενημέρωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, τον πρόεδρο της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο τη Δευτέρα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΒΕΑ, η κ. Κατσέλη παρείχε διαβεβαίωση ότι εντός των επομένων ημερών, ενδεχομένως και σήμερα Τρίτη, θα προωθηθεί νομοθετική διάταξη, με την οποία δεν θα μπαίνουν στον Τειρεσία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2015 οι εκδότες επιταγών, γραμματίων και συναλλαγματικών που δεν πληρώθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 20 Ιουλίου.
Ο κ. Μίχαλος, ανέπτυξε λεπτομερώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις, λόγω των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές και ζήτησε την προώθηση πρακτικών ρυθμίσεων για να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα στο νέο αυτό αρνητικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος της ΕΕΤ διαβεβαίωσε τον κ. Μίχαλο ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα των επιμελητηρίων να δοθεί νέα παράταση για τις ακάλυπτες επιταγές και τις απλήρωτες συναλλαγματικές, όπως και τα γραμμάτια που δημιουργήθηκαν από 20 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν το αργότερο μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2015.
Σημειώνεται επίσης ότι, σε συνάντηση που είχε την ίδια ημέρα η κ. Κατσέλη με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, τόνισε ότι ήδη σε όλες τις Τράπεζες της χώρας έχουν ενεργοποιηθεί οι προβλεπόμενες Υποεπιτροπές Έγκρισης Συναλλαγών, με έμφαση το εξωτερικό εμπόριο της χώρας, για τη διευκόλυνση των εξωστρεφών επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας την κοινή πρόθεση όλων των εμπλεκομένων για σταδιακή περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, όσο θα αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη και η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται πως ο ΠΣΕ σε ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει ότι αυξήθηκε το όριο δαπανών με κάρτες στο εξωτερικό για την κάλυψη εξόδων επαγγελματικών ταξιδίων ανά ημέρα και ανά τράπεζα στα επίπεδα των 300.000 ευρώ.
Αναλυτικά τι ισχύει για τις κάρτες
Σε διευκρινιστική ανακοίνωση της ΕΕΤ για τις συναλλαγές με κάρτες, υπό τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, αναφέρονται τα εξής όσον αφορά στις συναλλαγές με κάρτες:
-Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη χρεωστική μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό;
ΝΑΙ, σύμφωνα με το ημερήσιο ή/και εβδομαδιαίο μέγιστο όριο ανάληψης ποσού που ισχύει και εντός Ελλάδος.
-Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή προπληρωμένη μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;
ΟΧΙ, η συγκεκριμένη συναλλαγή δεν επιτρέπεται.
-Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στην Ελλάδα;
ΝΑΙ. Οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές αγαθών και υπηρεσιών εντός Ελλάδος, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα.
-Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή χρεωστική μου κάρτα για να κάνω αγορές στο εξωτερικό;
ΝΑΙ, εφόσον βρίσκεστε στο εξωτερικό και η συναλλαγή σας γίνεται με χρήση της κάρτας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας για αγορές αγαθών και υπηρεσιών στο εξωτερικό:
- μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα, και
- εντός του ημερήσιου ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.
-Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική, χρεωστική ή/και προπληρωμένη μου κάρτα για να κάνω αγορές στο internet;ΝΑΙ, χωρίς περιορισμούς, εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.Εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας:
- μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα,
- εντός του ημερήσιου ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών, και
- για τις ακόλουθες κατηγορίες συναλλαγών:
1. Αγορές εισιτηρίων αεροπορικών εταιρειών.2. Πληρωμές ξενοδοχείων.3. Ενοικιάσεις αυτοκινήτων4. Πληρωμές ταξιδίων και μεταφορών.5. Πληρωμές ψηφιακών παρόχων μουσικού περιεχομένου και εφαρμογών (applications).6. Πληρωμές συνδρομών, για εγγραφή ή ανανέωση συμμετοχής μέλους σε επαγγελματικούς συλλόγους (δικηγορικούς/ ιατρικούς συλλόγους, κ.λπ) ή/και για επιστημονικά και λοιπά έντυπα.7. Πληρωμή υπηρεσιών εκπαίδευσης (δίδακτρα/ εστίες διαμονής/ συνδρομή βιβλιοθηκών, κ.λπ).8. Πληρωμή ασφαλιστικών, ιατρικών και φαρμακευτικών εξόδων.
-Αν χάσω ή μου κλέψουν την κάρτα μου ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο δεν μπορώ να κάνω συναλλαγή με την κάρτα μου τι μπορώ να κάνω;
Θα πρέπει να δηλώσετε την απώλεια της κάρτας σας στην τράπεζα η οποία την έχει εκδώσει. Για τη διαδικασία έκδοσης της νέας σας κάρτας θα ενημερωθείτε από την αρμόδια υπηρεσία της τράπεζας.
-Είμαι επιχείρηση που επιθυμεί να αρχίσει να δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Μπορώ να το κάνω;
ΝΑΙ, εφόσον καταρτίσετε σύμβαση με τράπεζα, ίδρυμα πληρωμών ή/και ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργεί στην Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, επιτρέπεται το άνοιγμα νέου λογαριασμού για την εκκαθάριση συναλλαγών καρτών με βάση την νέα αυτή σύμβαση.
Αντίθετα, δεν επιτρέπεται η κατάρτιση συμβάσεων αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, εφόσον η εκκαθάρισή τους πραγματοποιείται με πίστωση λογαριασμού του εμπόρου, ο οποίος τηρείται σε τράπεζα, ίδρυμα πληρωμών ή/και ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος εκτός Ελλάδος.
-Είμαι επιχείρηση που δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Πότε θα πιστώνεται ο λογαριασμός μου;
Η εκκαθάριση των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, ελληνικών και ξένων, θα γίνεται με πίστωση του λογαριασμού της επιχείρησης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική σύμβασή σας.
-Μπορώ ως επιχείρηση να αρνηθώ συναλλαγές με κάρτες;
ΟΧΙ, διότι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται ότι όποιος αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες τιμωρείται, με βαρύτατα πρόστιμα ή/και φυλάκιση, κατά τις διατάξεις:
- των άρθρων 288 παρ. 1 και 452 του Ποινικού Κώδικα,
- του άρθρου 13α του ν. 2251/1994 (Α΄ 191),
- του άρθρου 18 α ν. 146/1914 (Α΄ 21), και
- του άρθρου 19 ν. 4177/2013 (Α΄ 173), όπως ισχύουν.
-Οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αλλοδαπών τραπεζών χρησιμοποιούνται κανονικά;
Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αλλοδαπών τραπεζών εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται τόσο για αγορές αγαθών και υπηρεσιών όσο και για αναλήψεις μετρητών χωρίς περιορισμούς, εντός των ορίων της σύμβασής σας με την εκδότρια τράπεζα.
Τι αλλάζει για τις εξαγωγές
Ο ΠΣΕ υπέβαλε προς την ΕΕΤ υπόμνημα 5 κρίσιμων σημείων με προτάσεις για την αποτελεσματικότερη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, με επίκεντρο τη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου, για τις οποίες έλαβε άμεσα και απαντήσεις εκ μέρους της ΕΕΤ, ως εξής:
1. Αποκέντρωση εγκρίσεων συναλλαγών από τις εμπορικές Τράπεζες: Από τη Δευτέρα, σε ικανοποίηση αιτήματος του ΠΣΕ, έχουν ενεργοποιηθεί ειδικές επιτροπές και υποεπιτροπές στις τράπεζες για την άμεση έγκριση αιτημάτων συναλλαγών με το εξωτερικό και με προτεραιότητα την εισαγωγή πρώτων υλών, ενδιάμεσων προϊόντων και υλικών συσκευασίας για εξωστρεφείς επιχειρήσεις, για ποσά ως 100.000 ευρώ/ημέρα.
2. Επέκταση του ορίου αναλήψεων των 50.000 ευρώ ημερησίως για εξωστρεφείς επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει με τις ναυτιλιακές εταιρείες. Το αίτημα θα υποβληθεί επισήμως από τον ΠΣΕ και στην Κυβέρνηση ώστε να σταδιακά να επεκταθεί στους εξωστρεφείς κλάδους, όπως ισχύει και από την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
3. Χρονική παράταση λήξης επιταγών που έληξαν την περίοδο της τραπεζικής αργίας ή λήγουν τις επόμενες ημέρες. Ήδη εξετάζεται επέκταση διάρκειας επιταγών ως τα μέσα του προσεχούς Σεπτεμβρίου.
4. Αύξηση ορίου δαπανών με κάρτες (χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες) στο εξωτερικό για την κάλυψη εξόδων επαγγελματικών ταξιδίων. Αυξήθηκαν τα όρια ανά ημέρα και ανά τράπεζα στα επίπεδα των 300.000 ευρώ, ενώ εκ μέρους του ΠΣΕ υπεβλήθη πρόταση προς επεξεργασία για οριζόντια αύξηση του ποσού που μπορούν να διαθέτουν σε μετρητά τα φυσικά πρόσωπα κατά την παραμονή τους εξωτερικό (αύξηση από τις 2.000 ευρώ στα 5.000 ευρώ ανά πρόσωπο).
5. Αποκατάσταση λειτουργίας υπηρεσιών factoring από τις αρμόδιες θυγατρικές των Τραπεζών. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα σταδιακά ενεργοποιούνται οι υπηρεσίες factoring των μεγάλων συστημικών Τραπεζών και τις επόμενες ημέρες θα διεξάγονται με ομαλότερους ρυθμούς.
Πηγή: huffpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου