Η έκρηξη πληθυσμού στην πόλη την τελευταία δεκαετία οδήγησε το Ρίο να φτάσει τα 12 εκατ. κατοίκους, πολλοί εκ των οποίων ζουν σε παραγκουπόλεις, τις γνωστές «φαβέλες». Χωρίς κανονικό δίκτυο αποχέτευσης, τα ανθρώπινα λύματα οδηγούνται μέσω δεκάδων ρεμάτων στα κάποτε κρυστάλινα νερά του κόλπου Γκουαναμπάρα.
Το ίδιο συμβαίνει και με αμέτρητους τόνους σκουπιδιών, που τελικά ξεβράζονται στις ακτές του, μεταξύ τους και την παγκοσμίως διάσημη Κοπακαμπάνα.
Οι φωνές των περιβαλλοντολόγων και άλλων ειδικών (βιολόγων, ιολόγων, επιδημιολόγων κτλ) τα τελευταία χρόνια σταθερά «φώναζαν» για τον υγειονομικό κίνδυνο στις παρυφές μίας από τις πιο γνωστές παγκοσμίως πόλεις του πλανήτη, αλλά μετά την ανάληψη της Ολυμπιάδας τα μηνύματά τους είναι σοκαριστικά.
Τον περασμένο Απρίλιο το Associated Press ανέθεσε στον επικεφαλής του Πανεπιστημίου Feevale του Νέου Αμβούργου στη Βραζιλία, να ελέγξει τα νερά της Marina da Gloria και αυτά αποδείχθηκαν «χρονίως μολυσμένα». Στους ελέγχους εντοπίστηκαν τουλάχιστον τρεις διαφορετικοί τύποι αδενοϊών που εντοπίζονται στον άνθρωπο και αποδεικνύουν ότι τα νερά είναι γεμάτα ανθρώπινα περιτώματα.
Μόλις αυτή την εβδομάδα ο φακός του AP κατέγραψε τις προσπάθειες των Αρχών να απομακρύνουν από τις ακτές και την επιφάνεια των υδάτινων καναλιών της περιοχής τόνους σκουπιδιών που επέπλεαν.
Παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν οκτώ μονάδες διαχείρισης αποβλήτων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέχρι τους Ολυμπιακούς, μόνο μία είναι σήμερα σε λειτουργία.
Πηγή: lifegr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου