Χάθηκε πλήρως η εμπιστοσύνη
Του Νίκου Ζάβρα
Οι επιπτώσεις στην οικονομία από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, μετά το διαπραγματευτικό θρίλερ μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, είναι δραματικές. Είναι σαφές ότι όσο πιο γρήγορα επιστέψει η οικονομία και το χρηματιστήριο σε, όσο το δυνατόν, κανονικότερους ρυθμούς, θα περιοριστεί η επιδείνωση της κατάστασης. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι σημαντική και η απώλεια της όποιας αξιοπιστίας της χώρας είχε απομείνει στο εξωτερικό. Και αυτό φαίνεται σε όλες τις δραστηριότητες. Από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, μέχρι τις ελληνικές επιχειρήσεις που δίνουν πραγματική μάχη να εξασφαλίσουν προϊόντα και πρώτες ύλες από συνεργάτες τους στο εξωτερικό. Πρέπει να γίνουν πολλά και γρήγορα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Χρηματιστήριο
Εν αναμονή της επαναλειτουργίας του χρηματιστηρίου που θα ξεκινήσει με κεφαλαιοποίηση στα 48,1 δισ. ευρώ με βάση το κλείσιμο της 26ης Ιουνίου, πριν επιβληθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Πολλές παράμετροι παραμένουν ακόμα άγνωστες. Οι περισσότεροι αναμένουν να εκδηλωθούν αρχικά ισχυρές πιέσεις, αν και κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει με βεβαιότητα τι θα γίνει στο ταμπλό.
Εν αναμονή της επαναλειτουργίας του χρηματιστηρίου που θα ξεκινήσει με κεφαλαιοποίηση στα 48,1 δισ. ευρώ με βάση το κλείσιμο της 26ης Ιουνίου, πριν επιβληθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Πολλές παράμετροι παραμένουν ακόμα άγνωστες. Οι περισσότεροι αναμένουν να εκδηλωθούν αρχικά ισχυρές πιέσεις, αν και κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει με βεβαιότητα τι θα γίνει στο ταμπλό.
Τιτάν: Ιδιαίτερα θετικά τα αποτελέσματα του ομίλου στο πρώτο εξάμηνο με βασικούς πυλώνες την καλή πορεία των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ, την άνοδο του δολαρίου έναντι του ευρώ και την ανάκαμψη στην Αίγυπτο. Κατέγραψε καθαρά κέρδη, μετά τις προβλέψεις για φόρους, 24,2 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο 2015, έναντι κερδών 2,9 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 672,8 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 19,9% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2014. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 18,3% και ανήλθαν σε 105,3 εκατ. ευρώ.
Ξένοι επενδυτές: Συνεχείς επαφές έχουν στελέχη ξένων funds και μεγάλων επενδυτών με εκπροσώπους της κυβέρνησης και παράγοντες της αγοράς προκειμένου να εξετάσουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα, με φόντο τις διεργασίες για ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και τις επιπτώσεις από την κλειστή, πάνω από ένα μήνα, χρηματιστηριακή αγορά. Η ανησυχία τους είναι έντονη, κυρίως αυτών που τα προηγούμενα χρόνια έχουν επενδύσει σε ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις. Η ελληνική πλευρά πάντως προσπαθεί να καθησυχάσει και να πει ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Αυτό όμως θέλει ταχύτατες και ουσιαστικές κινήσεις, για να δούμε πώς θα γίνει.
ΕΣΠΑ: Να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για παράταση του τρέχοντος προγράμματος, που λήγει την 31 Δεκεμβρίου, ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς ο ΣΤΕΑΤ, προκειμένου να μη σταματήσουν έργα σε εξέλιξη και χαθούν κοινοτικά κονδύλια. Γι' αυτό θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, (τραπεζική αργία και περιορισμοί στη διάθεση κεφαλαίων), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πληρωμές έργων ΕΣΠΑ έχουν «παγώσει» για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο ΣΤΕΑΤ τονίζει ότι «τυχόν τέτοια εξέλιξη, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θα είναι εξαιρετικά αρνητική τόσο για τη χώρα όσο και για τον χειμαζόμενο κλάδο μας, αφού δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα υλοποίησης των έργων ελλείψει χρηματοδότησης, με συνέπεια την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας και την αύξηση της ήδη «καλπάζουσας» ανεργίας.
Capital controls: Καταστροφικοί για την ήδη διαλυμένη ελληνική οικονομία οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής η μείωση του εβδομαδιαίου ΑΕΠ μπορεί να αγγίξει τα 2,8 δισ. ανά εβδομάδα με capital control (1,5% του ΑΕΠ του 2014) στην περίπτωση που η μείωση της κατανάλωσης αγγίζει το 80% και το 1,75 δισ. ανά εβδομάδα (0,9% του ΑΕΠ) όταν η μείωση της κατανάλωσης κυμαίνεται στο 50%. Οι απώλειες από τα capital controls σε συνδυασμό με την κατάσταση της οικονομίας υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 4 έως 10 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ του 2015. Επίσης οι καθυστερήσεις μεταρρυθμίσεων από το φθινόπωρο του 2014 μέχρι τις 12 Ιουλίου 2015 οδηγούν στη επιδείνωση των προοπτικών της χώρας τα επόμενα 3-5 χρόνια!
Intralot: Ανακοίνωσε την εξαγορά του 35% της Bit8, ενώ βάσει της συμφωνίας έχει το δικαίωμα να αυξήσει τη συμμετοχή της έως το 60% εντός των επόμενων δύο ετών, εφόσον επιτευχθούν συγκεκριμένοι οικονομικοί στόχοι. Οι δυο εταιρείες είχαν ανακοινώσει από τον Φεβρουάριο στρατηγική συνεργασία για να ενσωματώσουν στην πλατφόρμα της Intralot την πλατφόρμα της Bit8, με σκοπό να παρέχουν στους πελάτες της Intralot υπηρεσίες διαχείρισης πελατειακών σχέσεων (CRM), διαχείρισης λογαριασμού παικτών (PAM) και πλατφορμών τυχερών παιχνιδιών.
Σαράντης: Συνεχίζει την ανάπτυξη η εταιρεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές του εξωτερικού που δραστηριοποιείται. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 ανακοίνωσε ενοποιημένες πωλήσεις 132,42 εκατ. ευρώ έναντι 120,79 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014, σημειώνοντας αύξηση κατά 9,62%. Στην Ελλάδα παρουσίασε άνοδο πωλήσεων κατά 11,37% στα 53,54 εκατ. ευρώ, ενώ οι ξένες χώρες που αντιπροσωπεύουν 60% του συνόλου των πωλήσεων, σημείωσαν άνοδο κατά 8,47% στα 78,88 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), τα οποία ανήλθαν σε 9,46 εκατ. ευρώ από 8,68 εκατ. ευρώ (+9%), ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 5,01 εκατ. ευρώ από 5,05 εκατ. ευρώ.
Βιοχάλκο: Το Χρηματιστήριο ενέκρινε την εισαγωγή των 13.553.338 νέων μετοχών της «Viohalco S.A.» που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, στο πλαίσιο της συγχώνευσης με απορρόφηση της εισηγμένης εταιρείας «Σιδενόρ». Οι νέες μετοχές θα διανεμηθούν στους μετόχους της απορροφώμενης εταιρείας σύμφωνα με τη σχέση ανταλλαγής μετοχών. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών θα πραγματοποιηθεί με την έναρξη λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς.
Πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου