Μιλά γενικά για «αποχώρηση στις 26 Ιανουαρίου» όταν παραμένει βασικός μέτοχος με πάνω από 50% των μετοχών - Ξεκάθαρος ο νόμος, επιτάσσει την «έξωσή» του από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ - Τι προβλέπουν το Σύνταγμα και ο νόμος 1558/1985
Αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκε υπόλογος για ένα θέμα διαπλοκής ενώ έχει υψώσει τους τόνους για ζητήματα ηθικής τάξης, αλλά και μη πειστικές απαντήσεις προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του protothema.gr για το έργο 3,9 εκατ. ευρώ που η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ στην οποία ο κ. Φλαμπουράρης είναι κύριος μέτοχος, υπέγραψε στις 20 Μαίου με την περιφέρεια Πελοποννήσου.Πρόκειται για θέμα ηθικής αλλά και νομικής βάσης, το οποίο εγείρει άμεσο ζήτημα εκλογιμότητας του πρωτοκλασάτου στελέχους της Κουμουνδούρου. Κι αυτό διότι ο νόμος περί ασυμβιβάστου υπουργών και βουλευτών ξεκάθαρα ορίζει πως ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα δεν μπορεί να έχει μετοχική δραστηριότητα σε επιχειρήσεις που λαμβάνουν κρατικά έργα και ταυτόχρονα να εκλεγεί και βουλευτής στην Α Αθήνας στις 20 Σεπτέμβρη.
Η συγκεκριμένη αποκάλυψη πυροδότησε χθες συζητήσεις ως προς το ηθικό πλεονέκτημα του Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο στενότερος συνεργάτης του κατηγορείται για ασύμβατες με το νόμο δραστηριότητες αφού βρέθηκε να είναι παράλληλα υπουργός Επικρατείας και εργολάβος δημοσίων έργων. Η κάλυψη που η Κουμουνδούρου απλόχερα παρείχε στον τέως υπουργό και το γεγονός πως καν δεν τέθηκε - παρά το σαφές νομοθετικό πρόβλημα που υπάρχει – ζήτημα απομάκρυνσης του από τις λίστες της Α Αθήνας, θυμίζει τις παλιές, άσχημες για τη χώρα ημέρες, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται με θάρρος να παραδεχθεί τις σχέσεις του πρώην υπουργού του με τις κρατικές δουλειές. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε και για άλλα δημόσια έργα που η οικογένεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει ενώ και ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε το ασυμβίβαστο μεταξύ πολιτικής και μετοχικής δραστηριότητας του Αλέκου Φλαμπουράρη.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της η εταιρεία του κ. Φλαμπουράρη, εχθές του βράδυ τόνιζε πως ο τέως υπουργός και πολιτικός μέντορας του Αλέξη Τσίπρα έχει καταθέσει το εργολαβικό του πτυχίο πριν τις εκλογές και πως έχει αποχωρήσει από την κατασκευαστική επιχείρηση από τις 26 Ιανουαρίου του 2015. Συγκεκριμένα τονίστηκε πως η σχετική αίτηση αποχώρησης από το δ.σ. και την αντιπροεδρία της εταιρείας κατατέθηκε στις 4 Φεβρουαρίου αν και μέχρι στιγμής ουδέν ΦΕΚ έχει δημοσιευτεί, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε και αίτημα του κ. Φλαμπουράρη για να λάβει σύνταξη. Αυτό όμως που αποφεύγει η διοίκηση της εταιρείας να απαντήσει είναι για το ποια είναι η ακριβής μετοχική σύνδεση του τέως υπουργού με την κατασκευαστική εταιρεία που – σημειωτέον – ο ίδιος έχει ιδρύσει.
Το θέμα λοιπόν δεν έχει να κάνει με την κατάθεση του εργολαβικού πτυχίου ή την αποχώρηση από το δ.σ. του τεως υπουργού αλλά με τις μετοχές. Εξάλλου κι άλλοι, πολύ γνωστοί και μεγάλοι εργολάβοι τους οποίους συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί, έχουν καταθέσει τα πτυχία τους, όμως οι επιχειρήσεις που δημιούργησαν εξακολουθούν και κυριαρχούν στα δημόσια έργα αποφέροντας σε αυτούς σημαντικά κέρδη από μερίσματα. Ο κ. Φλαμπουράρης εχθές αποκάλυψε τόσο στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 όσο και στον τηλεοπτικό ΣΚΑΊ πως εξακολουθεί να διατηρεί μετοχές της εν λόγω εταιρείας. Μετοχές που σύμφωνα με πηγές μας ξεπερνούν το 50% κάτι που εδώ και μία ημέρα ο τέως υπουργός δεν έχει διαψεύσει!
Ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης λοιπόν και στις 20 Μαίου – ημερομηνία οπότε και η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ υπέγραψε την εργολαβική σύμβαση με την περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και σήμερα, δεν εμφανίζεται να έχει καταθέσει ή πουλήσει κάπου αυτές τις μετοχές. Ούτε στο ΓΕΜΗ φαίνεται κάποια πράξη, ούτε οι μετοχές έχουν κατατεθεί κάπου αλλού ενώ το πρακτικό της τελευταίας γενικής συνέλευσης της κατασκευαστικής με ημερομηνία 30/6/2014 δεν έχει εμφανιστεί πουθενά, ούτε στην αρμόδια περιφέρεια Αττικής, ούτε σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε ΦΕΚ.
Εφόσον όμως δεν έχει γίνει η σχετική μεταβίβαση μετοχών, ξεκάθαρα πλέον ο κ. Φλαμπουράρης είναι υπόλογος κι εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου 1558/1985 που μιλάνε για ασυμβίβαστο υπουργών οι οποίοι δεν μπορούν στη θητεία τους να λαμβάνουν δημόσια έργα καθώς και του άρθρου 57 του Συντάγματος που ξεκαθαρίζει πως προβλέπεται έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα διότι «τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, εταίρου, ή μετόχου κλπ δ.σ. επιχείρησης που αναλαμβάνει μελέτες ή προμήθειες ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο και συνάπτει συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου