H προσπάθεια που καταβάλλει τα τελευταία δύο χρόνια η κεντρική τράπεζα του Καναδά ώστε να υποτιμήσει το εθνικό νόμισμα έχει αποδειχθεί μάταιη. Οι κεντρικοί τραπεζίτες του Καναδά ήλπιζαν ότι η υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα ενίσχυε τις εξαγωγές και αυτές με τη σειρά τους την οικονομία της χώρας.
Θεωρητικά η παραπάνω υπόθεση είναι λογική. Ενα υποτιμημένο καναδικό δολάριο θα πρέπει να κάνει τις καναδικές εξαγωγές φθηνότερες και ως εκ τούτου πολύ πιο ελκυστικές. Ωστόσο, μια προσεκτικότερη εξέταση της ιστορίας των καναδικών εξαγωγών, αλλά και οι δημοσκοπήσεις του Reuters, υποδηλώνουν ότι η υποτίμηση του καναδικού δολαρίου μπορεί να είναι μάταιη, ιδίως όταν έχει υποχωρήσει τόσο έντονα η τιμή του πετρελαίου, μείζονος εξαγωγικού προϊόντος του Καναδά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καναδικές εξαγωγές, και όχι μόνο οι εξαγωγές πετρελαίου, τα πηγαίνουν καλά ακόμη και σε περιόδους όπου το εθνικό νόμισμα της χώρας είναι ισχυρό. Αυτό έγινε και στην περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης όταν κατέρρευσαν οι περισσότερες από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ ο Καναδάς τη γλίτωσε σχεδόν χωρίς γρατζουνιά χάρη στην άνοδο της αγοράς ακινήτων και των καταναλωτικών δαπανών. Ομως σήμερα η άνοδος της αγοράς αποτελεί παρελθόν, ενώ το πολύ υψηλό ποσοστό χρέωσης των νοικοκυριών πλήττει την κατανάλωση. Εντοπίζοντας αυτές τις δύο απειλές για την οικονομία η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε δύο φορές τα επιτόκια δανεισμού τον περασμένο Ιανουάριο και Ιούνιο, κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα την εξασθένηση του δολαρίου. Με τη σειρά του το υποτιμημένο νόμισμα θα έπρεπε να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση, αφού οι εισαγωγές, ακόμη και οι διακοπές στο εξωτερικό, είναι ακριβότερες για τους Καναδούς. Τελικά αποδεικνύεται ότι αυτό που λείπει είναι η σημαντική αύξηση της ζήτησης από τις ΗΠΑ, τη σημαντικότερη εξαγωγική αγορά του Καναδά. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της καναδικής οικονομίας θα παίξει το επόμενο διάστημα και η διαφορετική νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν ΗΠΑ και Καναδάς.
Ενώ η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα προβλέπεται ότι θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού, η καναδική κεντρική τράπεζα μάλλον έχει ολοκληρώσει τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.
Αλλωστε, με τα επιτόκια στο 0,5% δεν υπάρχει πια μεγάλο περιθώριο χαλάρωσης. Η διαφορετική πορεία που θα ακολουθήσει η νομισματική πολιτική των δύο χωρών θα πιέσει ακόμη περισσότερο το καναδικό δολάριο, το οποίο έχει ήδη υποτιμηθεί κατά σχεδόν 25% από τις αρχές του 2014, κυρίως αφότου άρχισε η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Παρ’ όλα αυτά οι καναδικές εξαγωγές δεν έχουν ενισχυθεί σημαντικά εξαιτίας της υποτίμησης του νομίσματος και μπορεί να βρίσκονται σε ύψος ρεκόρ αν μετρηθούν με βάση την αξία σε τοπικό νόμισμα, ωστόσο δεν απέχουν πολύ από τον κορυφή όπου είχαν φτάσει τον Ιούλιο του 2008. Η προηγούμενη φορά που ήταν χαμηλά το καναδικό δολάριο συνέπεσε με αύξηση των καναδικών εξαγωγών, αλλά τότε ήταν το 2004 όταν ανθούσε η αμερικανική οικονομία και όταν οι τιμές του πετρελαίου ακολουθούσαν ανοδική πορεία. Οι καναδικές εξαγωγές ήταν περισσότερες το διάστημα 2005-06 όταν το καναδικό δολάριο ήταν πολύ ισχυρότερο απ’ ό,τι είναι σήμερα και άρχισαν να μειώνονται όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 που γονάτισε την αμερικανική οικονομία. Παρ’ όλα αυτά, ο Καναδός κεντρικός τραπεζίτης υποστηρίζει από το 2013, οπότε και ανέλαβε, ότι η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος θα ενισχύσει τις εξαγωγές. Το καναδικό δολάριο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών μετά τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Ωστόσο, η κίνηση δεν αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετική όταν σχεδόν 40 κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε ανταγωνιστική υποτίμηση του εθνικού τους νομίσματος
Πηγή: REUTERS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου