Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

«Βella Ciao» και Ζωή Κωνσταντοπούλου

 Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2015Από το Βηματοδότη

«Βella Ciao» και Ζωή
Ως νέα «Πασιονάρια» εμφανίστηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου (φωτογραφία) στην προεκλογική συγκέντρωση της Λαϊκής Ενότητας στην Ομόνοια. Η επιλογή να είναι η κεντρική ομιλήτρια ερμηνεύθηκε ποικιλοτρόπως. Κάποιοι θεώρησαν ότι ήταν «πρόβα» για ηγετικό ρόλο και άλλοι ότι ήταν μια καθαρά προεκλογική κίνηση για την προσέλκυση ψηφοφόρων καθώς κάποιες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το «μέτωπο» του Π. Λαφαζάνη να δυσκολεύεται να εισέλθει στη νέα Βουλή. Οπως και να έχει, η κυρία Κωνσταντοπούλου ήταν το πρόσωπο της βραδιάς και το έδειχνε. Μεταξύ των συγκεντρωμένων ήταν και ο πατέρας της Ν. Κωνσταντόπουλος, αν και δεν είχε ως πρόεδρος του ΣΥΝ τις καλύτερες των σχέσεων με τον μονίμως ασκούντα αριστερή αντιπολίτευση κ. Λαφαζάνη...
Στυλιστικά η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν ακολούθησε το θεσμικό πρωτόκολλο της Προέδρου της Βουλής - μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός της τυπικά παραμένει - αλλά επέλεξε ένα κάπως πιο ακτιβιστικό look. Στενό μπλου τζιν με σκούρο μπλε σακάκι και λευκή μπλούζα από μέσα, βαμμένο νύχι και μέικ απ στην εντέλεια. Με επιβλητικό και πληθωρικό ύφος ατένιζε τους συγκεντρωμένους ενώ δεν δίστασε να υψώσει τη γροθιά της τραγουδώντας με επαναστατικό ενθουσιασμό το γνωστό «Bella Ciao» έχοντας παραπλεύρως τη συναγωνίστρια και πιστή φίλη της Ραχήλ Μακρή που ανέμιζε την ελληνική σημαία με συγκίνηση.
Ευδιάθετη και... καλοσυνάτη, η κυρία Κωνσταντοπούλου έδειξε ένα άλλο πρόσωπο από αυτό που καλλιέργησε της «σιδηράς κυρίας» του Κοινοβουλίου. Μάλιστα συνέβη το εξής ενδεικτικό περιστατικό: όταν τη διαδέχθηκε στο βήμα ο Μ. Γλέζος για να απευθύνει χαιρετισμό έβγαλε το σακάκι του και άπλωσε το χέρι του προς την πλευρά που στεκόταν ο κ. Λαφαζάνης για να του το δώσει, αλλά έσπευσε και το πήρε εκείνη επιδεικνύοντας τον δέοντα σεβασμό και στοργή προς τον διαχρονικό αγωνιστή της Αριστεράς.  
Το νέο fan club του Βενιζέλου
Πάει ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος να επισκεφθεί τον δήμαρχο Καλαμαριάς, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας που κάνει, και έξω από το δημαρχείο έπαιζαν καμιά δεκαπενταριά παιδιά. Το μεγαλύτερο δεν θα ήταν ούτε οκτώ χρόνων και ήταν αυτό που αναγνώρισε πρώτο τον κ. Βενιζέλο: «Παιδιά, να, έρχεται ο Βενιζέλος» είπε, δίνοντας παράλληλα το έναυσμα να παρατήσουν το παιχνίδι τους και να τρέξουν όλοι γύρω στον πολιτικό. Και άρχισαν να τον επευφημούν και να τον χειροκροτούν. Ο κ. Βενιζέλος, ασυνήθιστος από τέτοιες εκδηλώσεις από πιτσιρικάδες και μάλιστα τόσο μικρής ηλικίας, προσπαθούσε να πιάσει κουβέντα μαζί τους ρωτώντας τους, τι άλλο; Τα κλασικά. Πόσων χρόνων είσαι, τι τάξη πας, πώς είναι το σχολείο, είναι δύσκολα τα μαθήματα και διάφορα άλλα. Τα πιτσιρίκια απαντούσαν, αλλά κανένα από αυτά δεν εξέφρασε το παραμικρό παράπονο, ούτε για τα μαθήματα, ούτε για τους δασκάλους τους, ούτε για τις ελλείψεις στη σχολική χρονιά. Οπότε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ τους ευχήθηκε «καλή σχολική χρονιά»και κατευθύνθηκε προς την είσοδο του δημαρχείου. Ενας από τους πιτσιρικάδες τού φώναξε:«Κύριε Βενιζέλο, εσείς να έχετε καλή επιτυχία στις εκλογές» και «να μας... ξανάρθετε».
Υψηλές βλέψεις για τον Ευκλείδη
«Ψήλωσε», μαθαίνω, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και έχει βάλει στόχο για υψηλότερη θέση στην επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα που πιστεύει ότι θα ορκιστεί μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Αλλά η θέση αυτή δεν έχει υποχρεώσεις και αρμοδιότητες. Κουράστηκε φαίνεται από το υπουργείο της οδού Νίκης και θέλει να «δρέψει τις δάφνες» της υπογραφής του 3ου Μνημονίου. Για να δούμε, θα του το κάνει το χατίρι ο Αλέξης, αν βεβαίως ορκιστεί πρωθυπουργός;
Η γερμανική ψευδαίσθηση και ο Κοτζιάς
Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη την Τετάρτη το μεσημέρι στην πτήση της Aegean από Αθήνα σε Θεσσαλονίκη. Επιβάτες (στην οικονομική θέση) δύο πρώην υπουργοί, οι Ν. ΚοτζιάςΔ. Μάρδας και μία πρώην βουλευτής, η Χριστίνα Ταχιάου (Ποτάμι). Ο κ. Κοτζιάς (που από τότε που εγκατάλειψε το υπουργείο πήρε μερικά κιλά) φάνηκε πραγματικός τζέντλεμαν βοηθώντας μια κυρία με το παιδί της στο καροτσάκι να εισέλθει στο αεροσκάφος, παρ' ότι η κυρία αυτή (Κατερίνα Παπανικολάου) βρίσκεται στο αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο και είναι και αυτή υποψήφια με το Ποτάμι. Αφού τακτοποιήθηκε στη θέση του, άρχισε να διαβάζει το πολυσυζητημένο βιβλίο του Μάρσελ Φράτζερ «Die Deutscland - Illusion» («Η γερμανική ψευδαίσθηση»). Να σημειώσω εδώ ότι ο συγγραφέας διατυπώνει ένα κατηγορηματικό αφυπνιστικό κάλεσμα για τη Γερμανία: «Αυτή η χώρα βρίσκεται σε καθοδική πορεία και σήμερα ζει τρεφόμενη από τον εαυτό της». Ο κ. Κοτζιάς σε όλη τη διάρκεια της πτήσης δεν σήκωσε τα μάτια του από το βιβλίο του.
Τώρα, θα πείτε, τι έκανε εν πτήσει ο Δ. Μάρδας; Οχι, δεν διάβασε κανένα βιβλίο, απλώς έλεγε στους συνεπιβάτες του την προσφορά του προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αφού είπε ότι τον προήγαγε από τη θέση επτά στη θέση τέσσερα ως... μνημονιακό, έλεγε ότι της προσφέρει ένα... Μίνι Κούπερ, μοντέλο του 1985, ολόιδιο με αυτό που χρησιμοποίησε στο διαφημιστικό της σποτ. Ελεγε μάλιστα ότι το αυτοκίνητο βρίσκεται σε λειτουργία (του έκανε πέρυσι σέρβις) και της το κάνει δώρο, αλλά μόνον για τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μήπως και τον... υποβιβάσει πάλι στην έβδομη θέση επικινδυνότητας για τη Δημοκρατία.

Μια επιστολή της Αργυρώς Παπούλια
Έλαβα την παρακάτω επιστολή από την Αργυρώ Παπούλια και ευχαρίστως τη δημοσιεύω:
Στη στήλη «Βηματοδότης» της 13ης Σεπτεμβρίου 2015 της έγκριτης εφημερίδας σας δημοσιεύτηκαν απολύτως ανακριβή και εξόχως συκοφαντικά σχόλια που θίγουν την τιμή και την υπόληψή μου. Είχαν προηγηθεί, με τον ίδιο σκοπό, ανάλογα σχόλια στην ίδια στήλη της εφημερίδας σας, στις 7 Ιουνίου και 21 Ιουνίου 2015.
Κατ’ αρχάς ως αναγνώστρια, επί σειρά ετών, της εφημερίδας σας και της εν λόγω στήλης δηλώνω έκπληκτη για τα συνεχή συκοφαντικά σχόλια για ένα υπηρεσιακό στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών, αφοσιωμένο στα καθήκοντα και την αποστολή του, δίχως κομματικές ιδιότητες ή αναφορές. Ποια σκοπιμότητα ή στόχο εξυπηρετούν;
Είναι προφανές ότι ο συντάκτης των συγκεκριμένων δημοσιευμάτων, τον οποίο προσωπικά δεν γνωρίζω, κατά παράβαση της νομοθεσίας και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, υιοθετεί και αναπαράγει τις συστηματικές συκοφαντίες προς το πρόσωπό μου ανεύθυνων και ανασφαλών διαδρομιστών του παρασκηνίου που με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούν προσωπικές τους σκοπιμότητες.
Ωστόσο, όφειλε πριν τη δημοσίευσή τους και μάλιστα σε μία στήλη υψηλού κύρους και με εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες εβδομαδιαίως να αναζητήσει τα πραγματικά στοιχεία της υπηρεσιακής μου ταυτότητας και της διαδρομής μου στα σχεδόν 19 χρόνια που υπηρετώ ως διπλωμάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τα ουσιαστικά και τυπικά μου προσόντα και επάνω από όλα την αλήθεια για το ύφος και τη συμπεριφορά μου απέναντι σε συναδέλφους.
Και ασφαλώς και πρωτίστως όφειλε να αναζητήσει τα προσωπικά κίνητρα και τις σκοπιμότητες των διαδρομιστών που διοχετεύουν ψευδή και συκοφαντικά στοιχεία για την προσωπικότητά μου.
Άλλωστε, όπως γνωρίζετε από τη δημοσιογραφική σας εμπειρία, οι καθ’ έξιν και κατ’ επάγγελμα διαδρομιστές είναι άτομα που επιδιώκουν την επίτευξη των στόχων τους λιγότερο μέσα από την εργασία τους και περισσότερο μέσα από τη διαβολή των άλλων.

Όσον αφορά την ουσία, σας επισημαίνω τα εξής:
Πρώτον: Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων – στελεχών της διπλωματικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών λειτουργούμε με αυταπάρνηση και με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό.
Δεύτερον: Κατά παράδοση και λόγω της ιδιαιτερότητας της αποστολής του Υπουργείου Εξωτερικών, η διπλωματική υπηρεσία και τα στελέχη της λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής που χαράσσεται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, μακρυά από πολιτικές, κομματικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες.

Προσωπικά, από πεποίθηση και άποψη για τον ρόλο και την αποστολή του Έλληνα διπλωμάτη ουδέποτε ενεπλάκην σε τέτοιου είδους σκοπιμότητες, τιμώντας τους συναδέλφους μου που, όπως και εγώ, λειτουργούν με αποκλειστικό γνώμονα την αποστολή τους, με βάση τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της πολιτικής και της υπηρεσιακής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τρίτον: Σε όλη τη μέχρι σήμερα διαδρομή μου στο Υπουργείο Εξωτερικών πορεύτηκα με βάση τις αρχές της ευσυνειδησίας, της συναδελφικότητας και της αφοσίωσης στο καθήκον. Αυτό και θα συνεχίσω να πράττω.
Είχα την ευκαιρία ως διπλωμάτης να συνεργαστώ με σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες, αλλά και με καταξιωμένα, ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους.
Θα ήταν πολύ εύκολο, ο συντάκτης σας να αναζητήσει την άποψή τους για την υπηρεσιακή ταυτότητα και το ήθος μου αντί να υιοθετεί και να αναπαράγει, κατά τρόπο συστηματικό, ψευδή και συκοφαντικά σχόλια διαδρομιστών, δίχως καν να αναρωτηθεί για τα κίνητρα και τις σκοπιμότητές τους.
Η ιστορική διαδρομή και η συνεισφορά της εφημερίδας σας στα κοινά είναι καταγεγραμμένη και αδιαμφισβήτη.
Η πλήρης αποκατάσταση, εκ μέρους της εφημερίδας σας, της αλήθειας για την υπηρεσιακή μου ταυτότητα και την προσωπικότητά μου αποτελεί στοιχείο αξιοπιστίας, αλλά και τήρησης της νομιμότητας και των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Τέλος, ζητώ η παρούσα επιστολή μου αυτούσια και στο σύνολό της να καταχωρηθεί στην ίδια στήλη, υψηλής αναγνωσιμότητας, στην οποία δημοσιεύθηκαν τα συκοφαντικά σχόλια εις βάρος μου.

***
Η απάντησηΜε έκπληξη, για το ακραία επιθετικό της ύφος, έλαβα την επιστολή της κυρίας Αργυρώς Παπούλια, Συμβούλου Πρεσβείας Α’ και στελέχους του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών. Διαμαρτύρεται για το σχόλιό μου, της 13ης Σεπτεμβρίου, που χαρακτηρίζει ανακριβές και εξόχως συκοφαντικό. Σέβομαι τους προβληματισμούς της και δεν τους προσπερνώ αβασάνιστα. Οφείλω ωστόσο να επισημάνω ότι δεν λέει λέξη για την «ταμπακιέρα» του σχολίου μου, όπως και για το περιεχόμενο των προηγουμένων, στα οποία αναφέρεται. Αντιθέτως με κατηγορεί ότι την στοχοποιώ προσωπικά, ενώ εμένα με ενδιαφέρουν οι πράξεις. Παράλληλα, θέλω να σημειώσω ότι ουδέποτε αμφισβήτησα την ακεραιότητα υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εξωτερικών που αν και έχει τον χαμηλότερο προϋπολογισμό, φέρνει το έργο του εις πέρας παρά τις εκάστοτε λανθασμένες επιλογές των πολιτικών ηγεσιών του, παλαιότερων και πρόσφατων.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου