Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Νέος πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους ο Νίκος Βούτσης


Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής

O νέος Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα με καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας του Γιώργου, της Αριάννας-Νίκης και του Πάνου.
Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Π.Α. (1957-1969) και απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1970-1975). Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (1975-2010). Γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα.
Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ιανουάριος-Αύγουστος 2015).
Ο Νίκος Βούτσης, εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' περιφέρεια της Αθήνας στις εκλογές Μαϊου και Ιουνίου 2012. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.
Υπήρξε Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιος 2012-Δεκέμβριος 2014), μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής με την παράταξη «Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο» την περίοδο 2010-2012.
Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Ήταν αντιπρόεδρος στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ το 1975 που προέκυψε από τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο ήταν μέλος του προεδρείου.
Ο Νίκος Βούτσης διετέλεσε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος σε δύο θητείες (1980-1985) και ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το 1986. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Α-Α (1987-1991).

Προσχώρησε στον Συνασπισμό μετά τις εκλογές του 1993 και εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία. Υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ την περίοδο 2000-2006. Μετά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος βουλευτής του από το 2004 και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το ιδρυτικό του συνέδριο μέχρι σήμερα.
Μετά την ονομαστική μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια ο Νίκος Βούτσης διαδέχεται τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην προεδρία. 
Η διαδικασία της εκλογής διεξήχθη στην Ολομέλεια μυστικά με κάλπη και ο κ. Βούτσης έλαβε 181 ψήφους σε σύνολο 297 ψηφισάντων (113 λευκά και 3 άκυρα).Θυμίζουμε ότι η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε εκλεγεί λαμβάνοντας τον αριθμό-ρεκόρ των 235 ψήφων.
Ο Νίκος Βούτσης, εμφανώς συγκινημένος, δήλωσε αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της Βουλής δήλωσε «Ευχαριστώ από καρδιάς για την μεγάλη τιμή και τη μεγάλη ευθύνη που μου δίνετε»
Κάλεσε τους βουλευτές να αναλογιστούν την ιστορικότητα της περιόδου που διανύει η χώρα με στόχο να επουλωθούν οι πληγές που «η κρίση χρέους και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν προκάλεσαν στη χώρα μας».
Σημείωσε, ακόμη, την υποχρέωση να συζητηθεί και να ρυθμιστεί το ζήτημα του χρέους, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Αιχμές στην τελετή παράδοσης - παραλαβής

Ακολούθησε η τελετή παράδοσης - παραλαβής μεταξύ της απερχόμενης και του νέου προέδρου και δεν έλειψαν αιχμές από την κ. Κωνσταντοπούλου, τις οποίες δεν άφησε αναπάντητες ο Νίκος Βούτσης.
«Αποτελεί τιμή η ολοκλήρωση μιας θητείας στην προεδρία μιας Βουλής που θεωρήθηκε εμπόδιο για τα μνημόνια. Δεν παρέδωσα τα κλειδιά και τη σφραγίδα στους δανειστές», τόνισε αρχικά η κ. Κωνσταντοπούλου και παρέδωσε στον νέο πρόεδρο μια σειρά από έγγραφα που έχουν να κάνουν με όλες τις επιτροπές της οποίες είχε υπό την εποπτεία της όλο αυτό το διάστημα. 
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της, είπε «Όλους θα μας κρίνει η Ιστορία», για να λάβει την απάντηση του κ. Βούτση: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει εντολή να διαπραγματευτεί το χρέος και θα λάβει υπ' όψη της όλα όσα έχουν γίνει από τις επιτροπές. Όλα έχουν καταγραφεί, πρώτα κρινόμαστε από τον λαό και στη συνέχεια θα κριθούμε από την Ιστορία».


Αντιπρόεδροι

Οι νέοι αντιπρόεδροι της Βουλής έπειτα από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας είναι οι εξής:
  • Α' αντιπρόεδρος: Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ)
  • Β' αντιπρόεδρος: Γιώργος Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ)
  • Γ' αντιπρόεδρος: Τασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ)
  • Δ' αντιπρόεδρος: Νικήτας Κακλαμάνης (Ν.Δ.)
  • Στ' αντιπρόεδρος: Δημήτρης Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ)
  • Ζ' αντιπρόεδρος: Γιώργιος Λαμπρούλης (ΚΚΕ)
Σημειωτέον ότι για τη θέση του Ε' αντιπροέδρου ήταν υποψήφιος εκ μέρους της Χρυσής Αυγής ο Ιωάννης Αϊβατίδης, ο οποίος δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους και δεν εκλέγεται.

Αύριο οι προγραμματικές δηλώσεις

Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως τον μόνο ομιλητή την πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας.
Την Τρίτη και την Τετάρτη οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας συνεχίζονται με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τους υπουργούς, ενώ θα μιλήσουν και βουλευτές.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Προηγούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Πηγή: efsyn.gr protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου