Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου, 2015

  • Έπειτα από μία εβδομάδα στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει από το πρωί του Σαββάτου στους ρυθμούς της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας. Μετά τον ευρύ κύκλο διεθνών επαφών ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί το πρωί του Σαββάτου την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί αναμένεται ότι θα περιγράψει το πολιτικό πλαίσιο εν όψει της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της επόμενης Δευτέρας.
  • Εμπρηστική επίθεση με γκαζάκια σημειώθηκε λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής στο γραφείο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, στη Μυτιλήνη. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές.
  • Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο είχε ο πρωθυπουργός Αλάξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της οποίας υπογράμμισε την σημασία του ρόλου της Αρχιεπισκοπής για την Ομογένεια των ΗΠΑ και τον διαβεβαίωσε για την στενή συνεργασία των ελληνικών αρχών στο έργο αυτό.
  • Ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, σε αποψινό διάγγελμα του με την ευκαιρία συμπλήρωσης 55 χρόνων από την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνει ότι η σημερινή επέτειος αποτελεί ευκαιρία για ένα βαθύ προβληματισμό για την πορεία που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, καθώς «η δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντί να αποτελέσει την απαρχή μίας νέας ελπιδοφόρου πορείας, αποτέλεσε δυστυχώς στοιχείο αντιπαλότητας και διχασμού των δύο κοινοτήτων που συνιστούν τον κυπριακό λαό».
  • Στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, σημειώνοντας πως «ο Αμερικανός υπουργός επαναβεβαίωσε τη στενή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ και εταίρου της ΕΕ».

Κόσμος

  • Εμφανώς οργισμένος εμφανίστηκε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο διάγγελμά του μετά το νέο μακελειό στο Όρεγκον, λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν κάνει ουσιαστικά «πολιτική επιλογή» να μην εμποδίζονται τέτοια περιστατικά και κατηγορώντας το πανίσχυρο λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής για την αποτυχία νομοθέτησης αυστηρότερων μέτρων. «Είμαστε συλλογικά υπεύθυνοι απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων εξαιτίας της αδράνειάς μας» είπε ο Ομπάμα.
  • Νέα τραγωδία με πυροβολισμούς σημειώθηκε σε αμερικανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Αυτή τη φορά ένοπλος, περίπου 20 ετών, άνοιξε πυρ εναντίον φοιτητών κολλεγίου στο Όρεγκον. Σύμφωνα με τον τοπικό εισαγγελέα οι νεκροί φτάνουν τους 13, ωστόσο ο σερίφης της περιοχής δεν επιβεβαιώνει τον αριθμό. Οι τραυματίες φτάνουν τους 20. Ο δράστης έπεσε νεκρός στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία.
  • Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου είπε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει στο Ιράν «να εισβάλει, να τρυπώσει ή να μπει περπατώντας στη λέσχη πυρηνικών όπλων». Κατηγόρησε τους συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση για «εκκωφαντική σιωπή» και σταμάτησε την ομιλία του για να τους κοιτάξει αυστηρά για περίπου 45 δευτερόλεπτα.
  • Η Ρωσία δηλώνει ότι θα εξέταζε αίτημα του Ιράκ για αεροπορικές επιδρομές στη χώρα κατά στόχων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά ότι η Βαγδάτη δεν της το έχει ζητήσει. Από την πλευρά του, ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι δηλώνει ότι θα καλωσόριζε τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, αλλά σημειώνει ότι αυτό είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
  • Τις ρωσικές επιδρομές στη Συρία υπερασπίστηκε σήμερα, Πέμπτη, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Λαβρόφ είπε ότι στόχος των επιδρομών είναι το Ισλαμικό Κράτος και όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί τον αντιπολιτευόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό ως τρομοκρατική οργάνωση, τονίζοντας ότι πρέπει να αποτελέσει τμήμα μιας πολιτικής λύσης.

Οικονομία

  • Κλειδώνει σήμερα, Παρασκευή, στο EuroWorking Group -και εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας- η λίστα με τα 48 προαπαιτούμενα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα. Επιπλέον, η Αθήνα πρέπει να προωθήσει και μια δεύτερη λίστα με προαπαιτούμενα προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση και να ξεκλειδώσει η εκταμίευση των 2 + 1 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία.
  • Δυσαρεστημένο με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα φέρεται το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει μεν από τα μέσα Ιουλίου ψηφίσει μια σειρά από νόμους ώστε να μπορέσει να εκταμιευθεί η τελευταία βοήθεια, αλλά έχει εφαρμόσει μόνο ένα μέρος τους.
  • Μέχρι το τέλος του έτους, θα διοχετευθούν στην οικονομία έως και 4,5 δισ. ευρώ, που οι εργοληπτικές εταιρείες καλούνται να απορροφήσουν στα έργα. Την κινητοποίηση των εργοληπτικών οργανώσεων, ώστε να αξιοποιηθεί η αυξημένη ρευστότητα, να ολοκληρωθούν αποτελεσματικά τα προγράμματα ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου και να εκκινήσουν ομαλά εκείνα της νέας περιόδου, ζήτησε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.

Αθλητισμός

  • Προβάδισμα πρόκρισης στην επόμενη φάση του Europa League απέκτησε η Σπάρτα Πράγας, στον 7ο όμιλο της διοργάνωσης. Σε άλλους αγώνες της βραδιάς, η Φιορεντίνα δεν συνάντησε κανένα εμπόδιο απέναντι στη Μπελενένσες της οποία επικράτησε με 4-0, ενώ η Λάτσιο αν και βρέθηκε να χάνει από τη Σεντ Ετιέν γύρισε το παιχνίδι και τελικά επικράτησε με 3-2. Στον μεγάλο αγώνα της βραδιάς η Μονακό ήρθε 1-1 με την Τότεναμ, ενώ με το ίδιο σκορ έληξε και ο αγώνας της Μπεσίκτας με τη Σπόρτινγκ. Στον αντίποδα, θύματα έκπληξης έπεσαν Αντερλεχτ και Άουγκσμπουργκ, οι οποίες ηττήθηκαν από Καραμπάκ και Παρτιζάν.
  • Ισόπαλος 1-1 με τη Ντόρτμουντ αναδείχθηκε ο ΠΑΟΚ στην κατάμεστη Τούμπα, για τη 2η αγωνιστική του Europa League (3ος όμιλος). Ο Ρόμπερτ Μακ έδωσε το προβάδισμα στον «Δικέφαλο του Βορρά» στο 34΄, ενώ ο Κάστρο ισοφάρισε στο 72΄ για τη Μπορούσια.
  • Ο ΠΑΟΚ έφτασε πολύ κοντά στη νίκη επί της Μπορούσια Ντόρτμουντ στην Τούμπα αλλά ένα τραγικό λάθος του Όλσεν του κόστισε το τρίποντο απέναντι στους Γερμανούς (ΠΑΟΚ - Μπορούσια Ντόρτμουντ 1-1) που ισοφάρισαν το πολύ ωραίο γκολ που σημείωσε ο Ρόμπερτ Μακ στο 34'. Στον έτερη ευρωπαϊκή ελληνογερμανική μάχη, ο Αστέρας Τρίπολης δεν τα κατάφερε στη «Veltins Arena» και ηττήθηκε εύκολα από τη Σάλκε (Σάλκε - Αστέρας Τρίπολης 4-0) με τον Ντι Σάντο να σημειώνει χατ τρικ.
ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου