6/1: Η Βουλή της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» εγκρίνει τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, μία εκ των οποίων αναφέρει ότι δεν έχει καμία εδαφική διεκδίκηση απέναντι στις γειτονικές χώρες.
9/1: Η ΠΓΔΜ υποβάλλει αίτημα ένταξης στον ΟΗΕ με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
14/1: Η Ελλάδα λαμβάνει διαβεβαιώσεις από Ιταλία και Γερμανία ότι η ΕΟΚ δεν θα βιαστεί να αναγνωρίσει την αυτοαποκαλούμενη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
15/1: Η Βουλγαρία είναι η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).
15/1: Σύμφωνα με τη γνωμάτευση της επιτροπής Μπαντεντέρ (επιτροπή νομομαθών της ΕΟΚ), η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για την αναγνώρισή της από την ΕΟΚ.
14/2: Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα συμμετέχουν στο Παμμακεδονικό Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το ζήτημα της ονομασίας της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
17/2: Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε αναθέτει στον προεδρεύοντα πορτογάλο Υπουργό Εξωτερικών Ζοάο Πινέιρο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για το όνομα.
17/2: Τα Σκόπια κάνουν έκκληση στους 12 Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΟΚ να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της, με το ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
18/2: Συγκαλείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή για το θέμα των Σκοπίων. Μητσοτάκης, Παπανδρέου, Παπαρρήγα και Δαμανάκη, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά, συμφωνούν για κοινή γραμμή πλεύσης, σε μια ονομασία που δεν θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» ή παράγωγά της.
22/2: Πάνω από 100.000 έλληνες ομογενείς της Αυστραλίας διαδηλώνουν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας στη Μελβούρνη.
1/4: Η πορτογαλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δια του υπουργού Εξωτερικών Ζοζέ Πινέιρο, προτείνει συμβιβασμό με αποδοχή από την πλευρά της Ελλάδος μιας σύνθετης ονομασίας για το κράτος των Σκοπίων, με επικρατέστερη ονομασία «Νοβοματσεντόνια» («Νέα Μακεδονία»). Πρόκειται για το λεγόμενο «Πακέτο Πινέιρο», που προκαλεί διάσταση στις σχέσεις του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά.
13/4: Συγκαλείται για δεύτερη φορά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το Μακεδονικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και χωρίς την παρουσία της γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Αποφασίζεται να απορριφθεί το «πακέτο Πινέιρο» και η Ελλάδα να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνο αν τηρηθούν οι όροι της ΕΟΚ που συμφωνήθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου 1991 και αν η ονομασία δεν περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγά της. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απομακρύνει από το Υπουργείο Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά και το αναλαμβάνει ο ίδιος.
26/4: Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις με ολοσέλιδη καταχώριση στους "New York Times", καλούν τον πρόεδρο Μπους να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες των Ελλήνων για την ονομασία του Κράτους των Σκοπίων.
2/5: Την αλληλεγγύη τους προς τις ελληνικές θέσεις στο Μακεδονικό εκφράζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΟΚ, οι οποίοι ανακοινώνουν ότι θα αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ, μόνο με ονομασία που θα είναι αποδεκτή από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
10/5: Νέα ολοσέλιδη καταχώριση στους "New York Times" των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων για το Μακεδονικό.
16/5: 87 μέλη του Κογκρέσου (70 βουλευτές και 17 γερουσιαστές) υπογράφουν επιστολή προς τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, με την οποία του ζητούν να μην αναγνωρίσει τη ΠΓΔΜ, αν δεν ικανοποιηθούν όλα τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας.
18/5: Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ρολάν Ντιμά αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης του πρότεινε οι «12» να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως «Δημοκρατία του Βαρδάρη».
31 Μαϊου, 1992. Η μεγάλη Παν-Αμερικανική πορεία στο Λευκό Οίκο. 82,000 Έλληνες από κάθε μεριά της Αμερικής θα κατακλείσει το Ellipse Park έξω από το Λευκό Οίκο. "Η Μακεδονία είναι μία και αυτή είναι Ελληνική" φωνάζουμε. Απαιτούμε από τον Πρόεδρο της Αμερικής να μην αναγνωρίσει το κράτος των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία. 48 λεωφορεία έφυγαν από τη Βοστώνη. Ενώ άλλοι πήγαν με τα αυτοκίνητά τους ή αεροπλάνα. Η Ελληνική Ομογένεια από τη Νέα Υόρκη, τη Φιλαδέλφεια, τη Φλώριδα, το Σικάγο, τον Καναδά...
26/6: Η Διάσκεψη Κορυφής της ΕΟΚ στη Λισαβόνα αποφασίζει να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, αποδεχόμενη τις ελληνικές θέσεις - προτάσεις.
28/6: Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας των Σκοπίων απορρίπτει τον όρο που ζήτησε η Ελλάδα και έθεσε η ΕΟΚ, να αλλάξει το όνομά της, ώστε να αναγνωριστεί από την Κοινότητα.
7/8: Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αναλαμβάνει ο Μιχαήλ Παπακωνσταντίνου.
17/8: Ο σοσιαλδημοκράτης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αναλαμβάνει πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
24/8: Η ΠΓΔΜ επιλέγει το δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας σε κόκκινο φόντο ως σημαία της.
21/10: Την παραίτησή του από βουλευτής της ΝΔ ανακοινώνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς, μετά τη διαφωνία του με την κυβέρνηση στο Μακεδονικό. Αιτία, η διαφαινόμενη στροφή του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε λύση διπλής ονομασίας.
21/10: Οι 11 εταίροι της Ελλάδας στην ΕΟΚ επικυρώνουν στο Μπέρμιγχαμ την απόφαση που έδινε στις αρχές της ΠΔΓΜ τη δυνατότητα να σφραγίζουν όλα τα εμπορικά έγγραφα με την ένδειξη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
13/11: Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Παπανδρέου δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναγνωρίσει χώρα με τον όρο «Μακεδονία», ενώ χαρακτηρίζει ως εφεύρημα το ενδεχόμενο να δοθεί λύση στο πρόβλημα των Σκοπίων, με χρήση δύο ονομάτων.
16/11: Εκδοτικός οίκος των Σκοπίων προβαίνει στην έκδοση μεγάλου μεγέθους χάρτη της λεγόμενης «Μεγάλης Μακεδονίας», στον οποίο περιλαμβάνονται ακόμη και νησιά του Αιγαίου.
11/12: Την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια», αποφασίζει, κατ' αρχήν, η Βουλή των Σκοπίων.
12/12: Η Σύνοδος Κορυφής του Εδιμβούργου καλεί το Συμβούλιο Υπουργών να συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα της αναγνώρισης των Σκοπίων στο πλαίσιο της απόφασης της Λισαβόνα.
12/12: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει την ανάπτυξη κυανοκράνων στην ΠΓΔΜ, με στόχο την αποτροπή της επέκτασης του πολέμου στο γιουγκοσλαβικό νότο.
Είμαστε εδώ. Και σήμερα, και τώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου