Της Αγγελικής Κώττη
ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ 111 ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΝ
«Δίον: Θεοί και θνητοί». Με αυτόν τον τίτλο, (και στα αγγλικά «Dion: Gods and Mortals») αρχαιολογικοί θησαυροί από την ιερή πόλη των Μακεδόνων θα παρουσιαστούν στη Νέα Υόρκη, σε μια έκθεση του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την προσωρινή εξαγωγή εκατόν ένδεκα αρχαίων έργων από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας και η έκθεση αναμένεται να γίνει μέσα στην επόμενη χρονιά.
«Το βασικό χαρακτηριστικό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι πώς οι θεοί των Ελλήνων βγήκαν από την καταπληκτική φύση της χώρας και πώς οι λατρείες σχετίζονται άμεσα με την τοπική φύση», λέει στο «Εθνος» ο ανασκαφέας του Δίου και πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής.
«Εχουμε τον Ολυμπο, ένα ψηλό βουνό, έχουμε χαράδρες, νερά που αναβλύζουν και δέντρα, κεραυνούς που πέφτουν. Ολα αυτά τροφοδότησαν τη μυθολογία. Ακόμα και σήμερα, η φύση είναι σχεδόν ανέγγιχτη».
Ταυτοχρόνως, με την έκθεση θα παρουσιαστούν οι κάτοικοι της πόλης όπου ήταν τα ιερά. «Θα ανασυγκροτήσουμε την εικόνα τους και θα δείξουμε ποιος ήταν ο πολιτισμός τους», λέει ο κ. Παντερμαλής.
Το σημαντικότερο κατά τον ίδιο είναι πως όλα μα όλα τα εκθέματα «προέρχονται από ανασκαφές στο Δίον. Σε αντίθεση με τα μουσεία του εξωτερικού, που έχουν αρχαιότητες από λαθρανασκαφές, αρχαιοκαπηλία και βίαιη απαγωγή. Εδώ, μπορούμε να ξέρουμε την ιστορία κάθε ευρήματος και πώς τα κινητά σχετίζονται με συγκεκριμένα κτίρια ή ταφικά μνημεία. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά που πρέπει να εκμεταλλευθούν τα ελληνικά μουσεία τονίζοντάς την. Αλλά και για τον επισκέπτη, αποκτά άλλο ενδιαφέρον το κάθε εύρημα, καθώς μπορούμε να του δώσουμε μια ζωντανή εικόνα».
Προσδοκία του συνομιλητή μας είναι πως μια τέτοια έκθεση, με ευρήματα που πρώτη φορά βγαίνουν στο εξωτερικό, μπορεί να ανανεώσει το ενδιαφέρον του κόσμου για την περιοχή, ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα.
Η πρώτη εκθεσιακή ενότητα αναφέρεται σε ευρήματα από τάφους της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, η οποία αποτελεί το ιστορικό σκηνικό που συνδέει τον μύθο του Ορφέα με το Δίον και τα άφθονα νερά στην περιοχή. Η δεύτερη ενότητα περιέχει ευρήματα από την ανασκαφή του τεμένους του Διός Ολυμπίου.
Η τρίτη ενότητα παρουσιάζει χαρακτηριστικά ευρήματα από το ιερό του Διός Υψίστου. Η τέταρτη ενότητα αναφέρεται στο ιερό της Δήμητρας με τα παλιότερα ιερά κτίσματα του Δίου. Η πέμπτη ενότητα περιλαμβάνει ευρήματα από το ιερό της Ισιδος.
Η προϊστορική Μακεδονία στην Πολωνία
Η προϊστορική Μακεδονία «ταξιδεύει» στην Πολωνία μέσα από 250 χαρακτηριστικά αρχαιολογικά ευρήματα από ανασκαφές οικισμών και επιφανειακές έρευνες -τα περισσότερα από τα οποία θα εκτεθούν για πρώτη φορά. Η έκθεση με τίτλο «Everyday Life in Prehistoric Macedonia» («Καθημερινή ζωή στην προϊστορική Μακεδονία») φιλοξενείται αρχικά και μέχρι τις 17 Μαρτίου 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόζναν, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Βαρσοβίας.
Τη διοργάνωση έχει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και αντικείμενα δάνεισαν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και Πιερίας.
Το πολωνικό κοινό θα έχει τη δυνατότητα για πρώτη φορά να αποκτήσει μια συνολική εικόνα της προϊστορικής Μακεδονίας, μέσα από τα σπάνια ευρήματα που «εικονογραφούν» με εύγλωττο τρόπο ποικίλες όψεις του προϊστορικού πολιτισμού, ο οποίος αναπτύχθηκε από τη Νεολιθική εποχή μέχρι την πρώιμη εποχή του Σιδήρου.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου