Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Ο ιερός συμβιβασμός του ΣΥΡΙΖΑ με την εκκλησία

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, 2015
ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟ

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Σε έναν « ιερό συμβιβασμό» έχουν καταλήξει κυβέρνηση και Εκκλησία, που έχουν καταφέρει να βρουν σημεία επικοινωνίας ώστε οι όποιες διαφορές να μην οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη σύγκρουση.

<p>Στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αιφνιδιασμοί και θα πρέπει να γίνουν σεβαστέ
Στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αιφνιδιασμοί και θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας
Η πολύωρη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήρθε να επιβεβαιώσει τους διαύλους επικοινωνίας που υπάρχουν εδώ και χρόνια.
Ηταν Οκτώβριος του 2012 όταν ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας έχασε τον πατέρα του. Το τηλέφωνο χτύπησε και στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος συλλυπήθηκε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε την επιθυμία να τελέσει ο ίδιος την εξόδιο ακολουθία. Η κίνηση αυτή του Αρχιεπίσκοπου ξάφνιασε τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος τον ευχαρίστησε γι' αυτήν τη χειρονομία σε μια τόσο δύσκολη για τον ίδιο προσωπική στιγμή. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν πάει να συμπαρασταθούν στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξαφνιάστηκαν όταν είδαν τον Αρχιεπίσκοπο στον Διόνυσο όπου τελέστηκε η κηδεία. Ηταν μια κομβική στιγμή, καθώς τότε άρχισε να δημιουργείται μια σχέση αμοιβαίας κατανόησης αλλά παράλληλα και σεβασμού στις διαφορετικές αντιλήψεις. Το θέμα της Εκκλησίας, όπως είναι φυσικό, είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των κομμάτων της Αριστεράς, πόσω μάλλον της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προτίμησε να υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης και να προχωρήσει σε ονοματοδοσία στα παιδιά του. Ωστόσο σέβεται βαθιά όσους πιστεύουν και δεν προχωρά σε συγκρούσεις χωρίς αιτία, απλά και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Βλέποντας πως θα έρθει η στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει την εξουσία, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης οργανώνει δύο ταξίδια: στο Αγιον Ορος και στο Βατικανό. Ηταν δύο «επισκέψεις» που έγιναν μέσα σε ένα σύντομο διάστημα και είχαν τη δική τους σημασία. Η αρχή έγινε πέρυσι το καλοκαίρι, με τον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψή στο Αγιον Ορος . «Λένε πολλοί ότι όποιος δεν έχει επισκεφθεί το Αγιον Ορος αδικεί τον εαυτό του. Εμείς λοιπόν δεν θέλαμε να είμαστε άλλο αδικημένοι», φέρεται να σχολίασε τότε ο Αλ. Τσίπρας, δίνοντας βάρος στην πολιτιστική κληρονομιά.
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του πρωθυπουργού πέρυσι το καλοκαίρι στο Αγιον Ορος. Τα γεγονότα έδειξαν πως δεν ήταν μεμονωμένη κίνηση.
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του πρωθυπουργού πέρυσι το καλοκαίρι στο Αγιον Ορος. Τα γεγονότα έδειξαν πως δεν ήταν μεμονωμένη κίνηση.
Πρώτος ο Φλωράκης
Να σημειωθεί ότι ο Αλ. Τσίπρας ήταν ο δεύτερος αρχηγός αριστερού κόμματος που επισκέπτεται το Αγιον Ορος. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη, το 1995, του τότε ηγέτη του ΚΚΕ, Χαρίλαου Φλωράκη. Εναν μηνά μετά την επίσκεψη αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναχώρησε για τη Ρώμη, όπου έχει συνάντηση στο Βατικανό με τον Πάπα Φραγκίσκο. Ηταν μια συνάντηση που ξάφνιασε πολλούς όταν ανακοινώθηκε, κυρίως όσον αφορά την ατζέντα. Τελικά, όπως αποδείχτηκε, υπήρχε μια σειρά θεμάτων, όπου μπορούσαν να συζητηθούν στη συνάντηση του Ποντίφικα με έναν ηγέτη κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ενδεικτικά αναφέρεται το θέμα της αντιμετώπισης της φτώχειας και των ανισοτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλο το διάστημα που μεσολάβησε από το πρώτο τηλεφώνημα του Αρχιεπισκόπου στον Αλέξη Τσίπρα μέχρι τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές δεν είχε διαρραγεί η επικοινωνία... Μάλιστα, όσοι ξέρουν καλά τον Αρχιεπίσκοπο επισημαίνουν πως έχει μια εξαιρετική ικανότητα να γαληνεύει τον συνομιλητή του.
Με την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο ο Αλέξης Τσίπρας πήγε ο ίδιος στον Αρχιεπίσκοπο για να επισημάνει πως θα μείνει πιστός στις αρχές του και θα επιλέξει τον πολιτικό όρκο. Στη συνάντηση αυτή κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο να παραστεί στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Ωστόσο εκείνος αρνήθηκε ευγενικά, λέγοντας πως σέβεται το δικαίωμα της επιλογής αλλά διαφωνεί με την απόφαση να μη δοθεί θρησκευτικός όρκος (όπως είχαν κάνει όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί). Μάλιστα, και στη Βουλή η πλειοψηφία των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος επέλεξε τον πολιτικό όρκο. Μετά από αυτά τα γεγονότα αρκετοί περίμεναν ότι θα ξεσπούσε θύελλα και θα υπήρχε ρήγμα ανάμεσα στην Εκκλησία και τη νέα πολιτική ηγεσία. Ωστόσο, όπως έδειξε η ιστορία, τελικά δεν υπήρξε σύγκρουση. Η δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τις σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία. Η απλοποίηση της διαδικασίας απαλλαγής από τη διδασκαλία των Θρησκευτικών όσων μαθητών το επιθυμούν -θέμα στο οποίο αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου- έδωσε απλά την αφορμή. Η συζήτηση για τη στάση που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στα θέματα που σχετίζονται με την Εκκλησία φούντωσε εκ νέου. Ωστόσο οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν και αυτήν τη φορά. Είναι χαρακτηριστικό πως το θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών έκλεισε πριν ουσιαστικά ανοίξει. Μετά τον θόρυβο που ξέσπασε, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, ο οποίος επεσήμανε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες. Και ήρθε η συνάντηση της προηγούμενης Τετάρτης για να πιστοποιήσει την πρόθεση όλων των πλευρών να λύνονται τα θέματα με διάλογο.
Στην ορκωμοσία
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας των βουλευτών, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συνομιλήσουν από κοντά και ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αυτό θα γίνει με την πρώτη ευκαιρία. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη και παρών ήταν και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Μάλιστα, λόγω της ημέρας επιλέχτηκε νηστίσιμο μενού, που περιελάμβανε καλαμάρι, λαβράκι και σαλάτες. Βέβαια και οι δύο πλευρές γνωρίζουν πολύ καλά πως θα υπάρξουν θέματα που θα πυροδοτήσουν εντάσεις. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ μια σειρά ζητημάτων που άπτονται των Θρησκευτικών έχουν βρεθεί στο επίκεντρο.
Το φλέγον βέβαια θέμα είναι τι θα γίνει με την εκκλησιαστική περιουσία. Δηλαδή κατά πόσο μπορεί να ανοίξει ο δρόμος ώστε από τις προσόδους να καλύπτονται δαπάνες της Εκκλησίας και να μειωθεί η «συμβολή» του κράτους σε συγκεκριμένα πεδία. Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί και τα όποια θέματα ανοίξουν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης. Είναι σαφές πως και οι δύο πλευρές ξορκίζουν ένα σενάριο ρήξης μεταξύ Εκκλησίας και πολιτείας. Αλλωστε με δεδομένη και την προσπάθεια που γίνεται για την έξοδο από την κρίση είναι απαραίτητο να μην πυροδοτηθεί από καμία πλευρά ένταση. Στη συνομιλία που είχε με τον Αλ. Τσίπρα ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αιφνιδιασμοί και θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας. Από εκεί και πέρα ανοιχτά θέματα μπορούν να συζητηθούν μέσα σε κλίμα ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού. Κοινή πεποίθηση αποτελεί πως το κλίμα συνεργασίας μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη υλοποίηση στοχευμένων πρωτοβουλιών. Για παράδειγμα, Εκκλησία και πολιτεία μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση του θέματος της ανθρωπιστικής κρίσης (με την ανάληψη συντονισμένων πρωτοβουλιών). Στη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε -σύμφωνα, πάντα, με πληροφορίες- και στο πόσο σημαντική ήταν η χαλάρωση από τα capital controls χρημάτων της Εκκλησίας που προορίζονται για κοινωνικού περιεχομένου δράσεις. Να σημειωθεί πως πρόκειται για χρήματα που πάνε στα συσσίτια και στη στήριξη των ευπαθών ομάδων, ενώ δεν έχουν σχέση με μισθοδοσίες ή άλλες ανάγκες της Εκκλησίας.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου