Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Το πάνθεον των Ηλείων βουλευτών

Ένας τόπος Παράδεισος που είναι από τους τελευταίους νομούς σε ανάπτυξη.  
Ποιός φταίει άραγε;

Σίγουρα και οι πολιτικοί που δεν προώθησαν την ανάπτυξη στο νομό.  Ακολουθούσαν πάντα τους αρχηγούς των κομμάτων και για το νομό τίποτα!!!  Γεγονός είναι ότι εκτός ελαχίστων περιπτώσεων οι βουλευτές της Ηλείας ήσαν μόνιμοι κάτοικοι Αθηνών.  Με άλλα λόγια την Ηλεία θα κοίταζαν;  
Εκτός αυτών που θα διαβάσεται είναι και πάρα πολύ άλλοι με καταγωγή από την Ηλεία, όπως Φανή Πετραλιά, Βύρων Πολύδωρας, Αλέξης Μητρόπουλος, Πολυζωγόπουλος, Σωτήρης Κούβελας, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος κ.α.  (Οι δύο τελευταίοι διατέλεσαν και Δημάρχοι της Θεσσαλονίκης).
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Με αφορμή την έναρξη των εργασιών της Νέας Βουλής, η εφ. «Πατρίς» ανατρέχει στο μεταπολιτευτικό παρελθόν της Ηλείας και σας παρουσιάζει σήμερα το σύνολο των εκλεγέντων, καθώς και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που συνέθεσαν την ηλειακή κοινοβουλευτική ιστορία του νομού.
Συνολικά η Ηλεία έχει εκλέξει τριάντα τρεις (33) βουλευτές από το 1974 έως και σήμερα. Η συντριπτική πλειονότητα ανήκει σε ΠΑΣΟΚ (11) και Νέα Δημοκρατία (15), ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν εκλεγεί μόλις 5 γυναίκες σε 41 χρόνια!
ΠΑΣΟΚ: Με… ρέγουλα η ανανέωση και μόνο άνδρες!
Μέχρι την  έλευση του ΣΥΡΙΖΑ, η Ηλεία ήταν «πράσινο» κάστρο από το 1981, εκλέγοντας στις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις από δύο έως και τέσσερις βουλευτές. Συνολικά έχει εκλέξει 11 βουλευτές, με τον Γιάννη Σκουλαρίκη να είναι ο μακροβιότερος, με συνολικά 27 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας, ενώ ήταν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο, αφού δεν εξέλεξε ποτέ γυναίκα στα έδρανα της Βουλής.
Γιάννης Σκουλαρίκης, Ηρακλής Ματράγκας, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Ρένος Πετραλιάς και Βασίλης Παπαδόπουλος αποτέλεσαν την πρώτη γενιά του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία, καθώς κυριάρχησαν κατά τη δεκαετία του 1980. Τη δεκαετία του 1990 προστέθηκε  ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος, ενώ η πρώτη ισχυρή «δόση» ανανέωσης έγινε τη δεκαετία του 2000 με τον Τάκη Αντωνακόπουλο, τον Γιάννη Κουτσούκο τον Μιχάλη Κατρίνη και τον Τάκη Δημητρουλόπουλο που ανεξαρτητοποιήθηκε . Από το 2003 έως το 2004 βουλευτής έγινε και ο οφθαλμίατρος Γιώργος Χρονόπουλος που πήρε τη θέση του Γ. Σκουλαρίκη ο οποίος είχε εκλεγεί δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας. Σημερινός βουλευτής είναι ο Γιάννης Κουτσούκος.

Νέα Δημοκρατία: Γυναίκες, οικογένειες και μεταγραφές
Συνολικά 15 βουλευτές έχουν εκλεγεί με τη «σημαία» της Νέας Δημοκρατίας.Ο μακροβιότερος είναι ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος με 24 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας. Η «γαλάζια» παράταξη εκπροσωπήθηκε από την παλαιά φρουρά τη δεκαετία του 1970, με αποτέλεσμα να ανανεωθεί τη δεκαετία του 1980 με σημαντικότερη την προσθήκη του κεντρώου Αθανάσιου Κανελλόπουλου. Με τη Νέα Δημοκρατία πρωτοεξελέγησαν μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Γόντικας, γιος του Δημήτρη Γόντικα, προέδρου της Βουλής το 1950, ο Χρήστος Πιπιλής (πατέρας της δημοσιογράφου και πολιτικού Φωτεινής Πιπιλή, και ο Στέφανος-Θεόδωρος Στεφανόπουλος, ανιψιός του πρώην πρωθυπουργού Στέφανου Στεφανόπουλου.  Τη δεκαετία του 1990 προστέθηκε ο αποβιώσας πριν από δύο μήνες Βασίλης Κορκολόπουλος, ενώ τη δεκαετία του 2000 έγινε ευρεία ανανέωση στο ψηφοδέλτιο με τους Παναγιώτη Αδρακτά, Κώστα Τζαβάρα, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Γιώργο Κοντογιάννη και Ανδρέα Μαρίνο. Σημερινός βουλευτής είναι ο Κώστας Τζαβάρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι μικροί
Λόγω του εκλογικού συστήματος, τα μικρά κόμματα σπάνια εξέλεγαν βουλευτή στην Ηλεία. Πλην ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν εκλέξει Η Ένωση Κέντρου τον Αθανάσιο Κανελλόπουλο και τον Αντώνη Πετραλιά, η Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά τη Φωτεινή Στεφανοπούλου το 1993, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τον Γιάννη Κωνσταντόπουλο τον Μάιο του 2012, καθώς και η Χρυσή Αυγή τον Νίκο Κρέσπη στην ίδια εκλογική αναμέτρηση. Οι δύο τελευταίοι ουσιαστικά έκαναν θητεία μίας ημέρας, αφού η Βουλή διαλύθηκε λόγω της επαναπροκήρυξης εκλογών τον Ιούνιο του 2012.
Η Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη κατέχει πλέον περίοπτη θέση στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ ως η πρώτη βουλευτινα στην Ηλεία με τρεις μάλιστα θητείες. Την ακολουθούν με δύο θητείες ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Μάκης Μπαλαούρας.
Οι βουλευτίνες της Ηλείας
Από τους 33 εκπροσώπους της Ηλείας μεταπολιτευτικά, έχουν εκλεγεί συνολικά 5 γυναίκες. Οι τρεις έχουν εκλεγεί με τη Νέα Δημοκρατία, και από μία έχουν η Πολιτική Άνοιξη και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτη βουλεύτρια του νομού εξελέγη η Φρόσω Σπεντζάρη το 1981*, ενώ με το ίδιο κόμμα εξελέγησαν η Κρινιώ Κανελλοπούλου (1990,2007) και η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου (2012). Με την Πολιτική Άνοιξη  εξελέγη η Φωτεινή Στεφανοπούλου και με τον ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη.

Μεταγραφές, οικογένειες και η παρακαταθήκη του κέντρου
Αξιοσημείωτη περίπτωση είναι ο κεντρώος χώρος, αφού μεταπολιτευτικά έσβησε λόγω της απορρόφησης από τη Νέα Δημοκρατία και της ραγδαίας ανόδου του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, η Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις (μετέπειτα ΕΔΗΚ) άφησε σημαντική παρακαταθήκη στην Ηλεία, την οποία αξιοποίησαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία.
Η πρώτη περίπτωση είναι ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος. Ο Ανδριτσάνος πολιτικός εξελέγη αρχικά με την Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις και το 1978 μεταπήδησε στη Νέα Δημοκρατία με την οποία εκλεγόταν βουλευτής καθ΄όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980. Την οικογενειακή πολιτική παράδοση συνέχισε η κόρη του, Κρινιώ Κανελλοπούλου, η οποία εξελέγη στη Βουλή δύο φορές, το 1990 και το 2007.
Ιδιαίτερη περίπτωση είναι η οικογένεια Πετραλιά από την Αμαλιάδα. Ο Αντώνης Πετραλιάς (με μακρά προδικτατορική κοινοβουλευτική θητεία, όπου διετέλεσε και αντιπρόεδρος της Βουλής τη διετία 1963-65) εξελέγη βουλευτής με την Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις το 1974. Ο γιος του, Αυγερινός (Ρένος) Πετραλιάς συνέχισε την οικογενειακή παράδοση αλλά προτίμησε την ένταξη στο ΠΑΣΟΚ, με το οποίο θήτευσε ως βουλευτής από το1981 έως και το 1996 με εξαίρεση τη διετία 1990-92. Το 1992 αντικατέστησε τον αποβιώσαντα Βασίλη Παπαδόπουλο.
«Μεταγραφή» από τη Νέα Δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ έκανε ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, όταν διεγράφη από τον Κώστα Καραμανλή το 1998. Αποδεχόμενος την πρόσκληση του Κώστα Σημίτη, εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ, και εξελέγη βουλευτής στη β’ Αθηνών το 2000.
Σημαντική πολιτική παράδοση στη Νέα Δημοκρατία έχει η οικογένεια Σπεντζάρη, καθώς με το ψηφοδέλτιό της εξελέγη το 1974 ο Νικόλαος Σπεντζάρης, ενώ το 1981, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, εξελέγη η κόρη του, Φρόσω Σπεντζάρη.
Ιδιόμορφη οικογενειακή παράδοση κοινοβουλευτικής θητείας συνθέτουν ο Στέφανος-Θεόδωρος Στεφανόπουλος και η σύζυγός του, Φωτεινή. Ο ανιψιός του πρώην πρωθυπουργού εξελέγη δύο φορές βουλευτής με τη ΝΔ, όμως η Φωτεινή ακολούθησε τον Αντώνη Σαμαρά το 1993 και μπήκε στη Βουλή με το ψηφοδέλτιο της Πολιτικής Άνοιξης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου