Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Οι φόροι γίνονται πλέον φέσια - στα όρια τους οι έλληνες φορολογούμενοι

Αυτό είναι, ΕΝΦΙΑ & Ε9 απέναντι λέει η ταμπέλα.  Τώρα δεν ξέρω, απέναντι εννοεί στο απέναντι παράθυρο, απέναντι κτίριο, απέναντι πεζοδρόμιο;  Απέναντι.  Και γιατί δεν το έχουν στην είσοδο αλλά σε πεδεύουν μέχρι να το βρείς;  Είπες τίποτα κύριε;  Απέναντι.  

Οι φορολογούμενοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Τον Σεπτέμβριο έπρεπε να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Αφησαν απλήρωτους φόρους κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ρεκόρ αύξησης - από περίπου 500 εκατ. τους προηγούμενους μήνες - των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία μέσα σε έναν μήνα.
Η ρύθμιση των εκατό δόσεων είχε ήδη παρέλθει, οι πιστωτικές κάρτες είχαν φορτωθεί με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, η οικονομική δραστηριότητα υπό το βάρος των capital controls είχε λυγίσει και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν έκανε κατασχέσεις αφού ήταν τα χέρια της δεμένα με υπουργικές αποφάσεις για πάγωμα των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης ακριβώς λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Κάπως έτσι το φέσι των φορολογουμένων προς τις Εφορίες ψήλωσε κατά 1,469 δισ. ευρώ. Από τις αρχές του έτους τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία έφθασαν τα 8,392 δισ. ευρώ και συνολικά πλέον τα ληξιπρόθεσμα χρέη υπερβαίνουν τα 80 δισ. ευρώ.
Αν αυτό συνέβη τον Σεπτέμβριο και με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός χρειάζεται έσοδα 19 δισ. για να βγουν τα κουκιά του πρωτογενούς ελλείμματος 0,25% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους, εύλογα ανακύπτουν ερωτηματικά για τη συνέχεια, όταν θα έρθει ο ΕΝΦΙΑ, όταν θα πρέπει να πληρωθούν οι έως και διπλάσιες προκαταβολές φόρου εισοδήματος από αγρότες και επιχειρήσεις (η πρώτη δόση στο τέλος Οκτωβρίου), όταν θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος (τον Νοέμβριο) μαζί με έκτακτες εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης, όταν θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας (έως το τέλος Δεκεμβρίου).

Ο λογαριασμός αυτός του τελευταίου τριμήνου αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ μόνο από τα γνωστά μέχρι σήμερα «γραμμάτια» τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν.
Και το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης πρόσθετων εσόδων για το 2016 ενώ έχει να εκπληρώσει σημαντικές φορολογικές δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και δύσκολα μπορούν να αντιστραφούν.

Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ακόμα και στο σενάριο των κλιμακωτών επιβαρύνσεων με χαμηλότερους συντελεστές (6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία) αν κλειδώσει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, φέρνει νέα βάρη. Το ίδιο και η αύξηση του φόρου στα ενοίκια.

Ασχετα αν θα προκριθεί τελικά η κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων στο μοντέλο του Μνημονίου (με αύξηση του συντελεστή 11% στο 15% και του συντελεστή 33% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στο 35%) ή κάποια άλλη εκδοχή κλιμάκωσης των συντελεστών, το ζητούμενο παραμένει η αύξηση των εσόδων από φόρο ενοικίων κατά 200 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, το επίδομα θέρμανσης έχει ήδη μπει στην κλίνη του Προκρούστη, καθώς το συνολικό του ύψος έχει μειωθεί από τα 210 στα 105 εκατ. ευρώ, οι επιστροφές φόρου για το αγροτικό ντίζελ πρέπει με βάση το Μνημόνιο να μπουν σε τροχιά κατάργησης ήδη από τον Οκτώβριο, οι συντελεστές φόρου για τους αγρότες με βάση το Μνημόνιο και πάλι θα πρέπει να αυξηθούν από το 13% στο 20% το επόμενο έτος και στο 26% στη συνέχεια.
Οι φορολογικές επιβαρύνσεις όλα δείχνουν ότι θα αυξηθούν στο σύνολό τους ακόμη κι αν επιχειρηθούν επιμέρους χειρουργικές επεμβάσεις οι οποίες θα μεταφέρουν τα βάρη πολλαπλάσια στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Με εξαίρεση τους πραγματικά πλουσίους, όμως, η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει πιάσει ταβάνι.
Τα 8,392 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών από τις αρχές του έτους ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν κι αν δεν ανατραπεί το σκηνικό σύντομα τα 10 δισ. ευρώ νέο φέσι στην Εφορία θα είναι γεγονός. Το Μνημόνιο όμως θα συνεχίσει να ζητά αύξηση των εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου