Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΩΝ ΤΡΑΚΤΕΡ


Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2015Του Κώστα Νάνου
Χρυσώνουν το χάπι στους αγρότες
Χρυσώνουν το χάπι στους αγρότες

Αντισταθμιστικά μέτρα για τον περιορισμό της επιβάρυνσης στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σχεδιάζει η κυβέρνηση υπό τον φόβο των τρακτέρ. Προωθούνται αφορολόγητο όριο για επιδοτήσεις και διεύρυνση των δαπανών που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

«Πακέτο» αντισταθμιστικών μέτρων για τους αγρότες, με σκοπό τη μερική εξουδετέρωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που περιλαμβάνονται στη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων, εξετάζει η κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα μάλιστα που αναζητούνται ισοδύναμα για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζεται να βγάλει από το μανίκι της τον κρυφό «άσο» της πληρωμής των προκαταβολών ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου στους αγρότες στις αρχές του επόμενου μήνα, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των αντιδράσεων του αγροτικού κόσμου στην περιφέρεια.
Το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εύρεση «αντίδοτου» στις επιπτώσεις που θα προκαλέσουν στα αγροτικά νοικοκυριά ο διπλασιασμός του συντελεστή φορολόγησης και η κατάργηση των εκπτώσεων στο πετρέλαιο, βασίζεται στον διαχωρισμό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από τους ετεροεπαγγελματίες με ουσιαστική αυστηροποίηση του όρου αγρότης και τη θέσπιση κάποιων φοροκινήτρων.
Χρυσώνουν το χάπι στους αγρότες
Η κυβέρνηση επιδιώκει η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση που θα προκύψει το 2016 να περιορίζεται κατά το δυνατόν για τους κατά αποκλειστικό επάγγελμα αγρότες αλλά και για τους νέους αγρότες. Για να μην αξιοποιούν όμως τον χαρακτηρισμό του αγρότη απολαμβάνοντας πλεονεκτήματα διάφοροι ετεροεπαγγελματίες, θα γίνει πιο αυστηρός ο χαρακτηρισμός του αγρότη. Συγκεκριμένα θα απαιτείται να έχει τουλάχιστον το 50%+1% του εισοδήματός του από το αγροτικό επάγγελμα, από 35% που είναι σήμερα.
Οι ρυθμίσεις
Συγκεκριμένα, στο σχέδιο της κυβέρνησης για τα ισοδύναμα στους αγρότες προβλέπει:
• Αυστηροποίηση του όρου αγρότης με σημαντική αύξηση του εισοδήματος που θα προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες και το οποίο σε κάθε περίπτωση θα είναι τουλάχιστον 50%+1% για όσους έχουν και άλλη πηγή εισοδήματος.
• Αφορολόγητο όριο για τις επιδοτήσεις που με βάση το ισχύον καθεστώς θεωρούνται εισόδημα και φορολογούνται.
• Διεύρυνση των εκπτώσεων δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα με βάση τα βιβλία εσόδων-εξόδων. Στις εκπτώσεις θα συμπεριληφθεί, πέραν των άλλων, η τεκμαρτή οικογενειακή αμοιβή για αγροτικές εργασίες, ενώ θα υπάρξει και συντελεστής αποσβέσεων για την αγορά γεωργικών μηχανημάτων και άλλων πάγιων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή.
• Εξετάζονται ειδικά φορολογικά κίνητρα για τους νέους αγρότες για τα πρώτα τρία χρόνια δραστηριότητας.
Η θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τις επιδοτήσεις και οι εκπτώσεις δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θεωρούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέτρα που μπορούν να αντισταθμίσουν ένα μεγάλο μέρος της φορολογικής επιβάρυνσης που θα προκύψει από την αύξηση του συντελεστή από το 13% σε 26% σε δύο χρόνια.
Εξάλλου, η υποχρεωτική πλέον τήρηση των βιβλίων εσόδων-εξόδων από όλους τους κατόχους γεωργικής εκμετάλλευσης με έσοδα πάνω από 5.000 ευρώ αποτελεί για την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τον θεμέλιο λίθο για να μπει τέλος στη φοροδιαφυγή των μεσαζόντων.
Η αυστηροποίηση και ο έλεγχος του συστήματος θα βοηθήσουν σημαντικά τους πραγματικούς επαγγελματίες παραγωγούς φορολογικά, θα συμβάλουν στην άνοδο των τιμών παραγωγού, θα περιορίσουν τη φοροδιαφυγή, θα περιορίσουν τις παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις και θα μειώσουν αισθητά τις τιμές καταναλωτή. Με τη βελτίωση της εισπραξιμότητας φόρων θα προκύψει επιπλέον δημοσιονομικό όφελος που θα μπορεί στην συνέχεια να αντισταθμίσει μεγαλύτερο μέρος τής επιπλέον φορολόγησης.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να εκταμιευθεί το ταχύτερο δυνατόν η προκαταβολή των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.
Παρότι είθισται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου οι αγρότες να βλέπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα ποσά των προκαταβολών από τις επιδοτήσεις, η μη έγκαιρη οριστικοποίηση των νέων δικαιωμάτων και ο «γόρδιος δεσμός» με τον καθορισμό των επιλέξιμων εκτάσεων για βοσκοτόπια έχουν δημιουργήσει προβλήματα στις διαδικασίες εκταμίευσης των ποσών που ανέρχονται σε περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.
Δεδομένου ότι η καθυστέρηση των πληρωμών εντείνει το πρόβλημα ρευστότητας στους αγρότες όλης της χώρας, το υπουργείο στην προσπάθειά του να αμβλύνει τις αντιδράσεις στην περιφέρεια, δεσμεύτηκε για την πληρωμή των προκαταβολών έως τις αρχές του επόμενου μήνα.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου