Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Η "αλητεία" συνεχίζεται, Η ΔΕΠΟΣ “πούλησε” το Ηλειακό Χωριό στο ΤΑΙΠΕΔ

Ο χώρος του Ηλειακού Χωριού έχει παραχωρηθεί στους Ηλείους Ομογενείς με νόμο του κράτους

Η περιοχή Θίνες Βαρθολομιού που είχε παραχωρηθεί στους Ηλείους Ομογενείς για την κατασκευή του Ηλειακού Χωριού πωλήθηκε (λέει) στο ΤΑΙΠΕΔ!!!  Το οποίο θα πουλήσει την περιοχή σε διεθνή διαγωνισμό.
Μιλάμε για εξωφρενικά πράγματα. Οι προηγούμενοι δεν είχαν το θράσος να κάνουν κάτι παρόμοιο και ήρθαν οι σημερινοί να κάνουν το ανοσιούργημα. Αίσχος.
Μιά ζωή πολιτικούς “πειθήνια όργανα" έβγαζε η Ηλεία. Δεν άλλαξε τίποτα. Γι αυτό ο Νομός είναι από τους τελευταίους σε ανάπτυξη γιατί απλούστατα οι βουλευτές έκαναν ότι τους έλεγε ο αρχηγός. Με άλλα λόγια κάτι σαν το μπάλωμα στο σακάκι και... δυστυχώς τα μπαλώματα και τα μπαλωμένα σακάκια υπάρχουν και εν ημέρα Τσιπ-ρα.
Πως μπορεί μία εταιρεία του Δημοσίου που δεν υπάρχει να “πουλάει” κάτι που δεν έχει;

Αναμένεται συνάντηση του Δ.Σ. της Πανηλειακής Ομοσπονδίας για το τι μέλει γενέσθαι.

Αύριο Τετάρτη στην "πρωινή περίπολο" του ΙΟΝΙΟΝ FM ο κ. Βασίλειος Καυκάς σε απ' ευθείας μετάδοση

Διαβάστε τη συνέντευξη του Δημάρχου Βαρθολομιού χθες στο ραδιόφωνο IONION FM
Προβληματισμένος εμφανίστηκε στο IONION FM, ο πρώην δήμαρχος Βαρθολομιού, Στέφανος Αδαός, σχετικά με τις εξελίξεις για την έκταση 950 στρεμμάτων στις Θίνες Βαρθολομιού, που προοριζόταν για την κατασκευή του Ηλειακού Χωριού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η έκταση των 950  στρεμμάτων, είναι ανάμεσα στις 5 εκτάσεις πανελλαδικά, που προωθεί για άμεση πώληση το ΤΑΙΠΕΔ. Μετά την εκκαθάριση της ΔΕΠΟΣ ( Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης), ακίνητα που ανήκαν στην ιδιοκτησία της, μεταξύ των οποίων και η Θίνες Βαρθολομιού, μεταβιβάζονται και περιέρχονται χωρίς κανένα αντάλλαγμα στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία « Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε» κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, (εφαρμοζόμενων κατά τα λοιπά των διατάξεων του ν. 3986/2011).  Η έκταση αυτή είχε παραχωρηθεί κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στην ΔΕΠΟΣ με απόφαση του 1998 των υπουργών Περιβάλλοντος Χωροταξίας – Δημοσίων Έργων και Οικονομικών η οποία μεταγράφηκε νόμιμα στα βιβλία μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου Βαρθολομιού ( τόμος 101 αριθ 1).  «Η έκταση δεν ήταν ιδιοκτησία της ΔΕΠΟΣ, έγινε παραχώρηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον όρο να κατασκευαστεί το Ηλειακό χωριό. Έγινε αποχαρακτηρισμός της περιοχής με αυτό τον όρο. Δεν μπορεί να παραχωρηθεί για καμία κατασκευαστική δράση, προβλέπονται μόνο ήπιες παρεμβάσεις, αφού η ζώνη οικιστικού ελέγχου είναι περιοχή Β4», τόνισε ο κ. Αδαός. Παράλληλα ανέφερε ότι ο δήμος Πηνειού, θα πρέπει να παρακολουθεί στενά το θέμα, καθώς ο όρος «αξιοποίηση», που χρησιμοποιείται για την πώληση των 950 στρεμμάτων στις Θίνες, είναι μια γενικόλογη και ασαφής λέξη. Παράλληλα κάλεσε και την τοπική κοινωνία να επαγρυπνά και να μην είναι αδρανοποιημένη, τόσο στο ζήτημα της έκτασης στις Θίνες, όσο και στο ζήτημα της χωματερής. «Ο Καλλικράτης ήταν μια παταγώδης αποτυχία. Το Βαρθολομιό είχε τον ασθενέστερο στρατό από πλευράς κοινωνικών αντιδράσεων και ανέχεται την διόγκωση της χωματερής στις Θίνες», ανέφερε ο κ. Αδαός.

Για όσους δεν ξέρουν καλά το θέμα:
Το 1989 οι Ηλείοι της Αμερικής και του Καναδά ζήτησαν από την Νομάρχη Ηλείας Μαρκογιαννάκη εάν ήταν δυνατόν να βρεθεί χώρος στο Νομό Ηλείας όπου θα μπορούσε να γίνει ένα χωριό Ηλείων Ομογενών όπως γινόταν τότε και το Αρκαδικό Χωριό. Η τότε Νομάρχης προώθησε το θέμα και έγινε επίσημο αίτημα στην Ελληνική Κυβέρνηση με την βοήθεια του αείμνηστου Βασίλη Παπαδόπουλου βουλευτή Ηλείας.
Το Ηλειακό Χωριό ήταν το κύριο θέμα σε κάθε συνέδριο της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά αλλά και σε κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Βοστώνη, Μοντρεάλ, Σικάγο, Τοροντο, Νέα Υόρκη, Συρακούσες και αλλού το Ηλειακό Χωριό ήταν το κύριο θέμα των Ηλειακών Συλλόγων της Αμερικής & Καναδά και της Πανηλειακής Ομοσπονδίας.
Το 1992 έγινε η πρώτη συνάντηση (προ συνέδριο) στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αρχαία Ολυμπία όπου οι αντιπρόσωποι των Ηλειακών Συλλόγων ΗΠΑ & Καναδά συναντήθηκαν με άλλους αντιπροσώπους Ηλείων από άλλα μέρη του Κόσμου και ένα από τα Θέματα ήταν το Ηλειακό Χωριό. Τότε ήταν που μπήκαν κάποιοι πολιτικοί στη μέση τάχα από ενδιαφέρον. Στην ουσία το ενδιαφέρον τους ήταν μόνο για να “παίζει” το όνομά τους στα μέσα ενημέρωσης. Μόνο ο αείμνηστος Θανάσης Κανελλόπουλος έδειξε ενδιαφέρον και αυτό ήταν για να αποχαρακτηριστεί μία δασική έκταση 52,000 στρεμμάτων και αυτό θα ήταν ευκολότερο εάν 2,000 στρέμματα από αυτά θα διατίθεντο για τη δημιουργία του Ηλειακού Χωριού. Φυσικά οι Ομογενείς αντέδρασαν γιατί η περιοχή ήταν δασική έκταση
Με την επιστροφή στις ΗΠΑ & Καναδά συγκεντρώθηκαν 430 αιτήσεις Ηλείων Ομογενών με αίτημα να συμμετέχουν στη δημιουργία του Ηλειακού Χωριού και σαν τοποθεσία προσδιορίστηκε η περιοχή Θίνες Βαρθολομιού.
Με τον ερχομό της Εθνικής Ποδοσφαιρικής ομάδος της Ελλάδος στη Βοστώνη για το Παγκόσμιο Κύπελλο βρέθηκαν στο ξενοδοχείο για το μεσημεριανό φαγητό ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ιάκωβος και ο τότε Πρόεδρος της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής & Καναδά κ. Βασίλειος Καυκάς. Σε συζήτηση που έγινε μεταξύ των δύο ο κ. Καυκάς είπε στον Αρχιεπίσκοπο για το ενδεχόμενο δημιουργίας Ομογενειακού Χωριού στην Ηλεία και εάν ο χώρος δίπλα από το Ιονικό Χωριό είναι διαθέσιμος. Ο Ιάκωβος είπε “θα είναι χαρά μου να γίνει κάτι τέτοιο, προχωράτε”. Από εκεί και μετά έγιναν συμβούλια τόσο στην Αμερική όσο και στον Καναδά όπως και στην Ελλάδα. Παράλληλα έγινε αίτηση από την Πανηλειακή Ομοσπονδία στην Ελληνική Κυβέρνηση για παραχώρηση τμήματος 950 στρέμματα από των 11,000 που είχε παραχωρήσει η Ελληνική Κυβέρνηση στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
Τον Αύγουστο του 1994 στο Α' Παγκόσμιο Συνέδριο Ηλείων που έγινε στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία όπου συμμετείχαν οι Ομοσπονδίες των Ηλείων από τις ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία Ευρώπη και Ελλάδα (κάπου 250 αντιπρόσωποι) η δημιουργία του Ηλειακού Χωριού ήταν ένα από τα θέματα όπου καταναλώθηκε πολύ χρόνος και μελάνι.
Το 1995 το αίτημα των Ηλείων ομογενών της Αμερικής και Καναδά έγινε δεκτό από την Κυβέρνηση. Πέρασε άπό τα αρμόδια Υπουργεία, και το τμήμα Δασών ενώ γράφτηκε και στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως!!!
Η παραψώρηση έγινε στην υπηρεσία του δημοσίου ΔΕΠΟΣ για την δημιουργία του Ηλειακού Χωριού στις Θίνες Βαρθολομιού. Μάλιστα ο νόμος λέει “Η περιοχή παραχωρείτε στη ΔΕΠΟΣ ή σε ομάδα 15 ανθρώπων και πάνω” Οι άνθρωποι της Πανηλειακής Ομοσπονδίας μαζί με τους δικηγόρους τους αφού μίλησαν με τους ανθρώπους της ΔΕΠΟΣ κατάλαβαν ότι η Υπηρεσία του δημοσίου με το όνομα ΔΕΠΟΣ είναι μία “παρακρατική υπηρεσία” στην οποία διορίζονταν τεχνικοί πολλοί από τους οποίους ήταν “κολαούζα πολιτικών” ή αποτυχημένοι πολιτικοί οι οποίοι έβγαζαν το ψωμί τους φτιάχνοντας σχέδια για ομογενειακά χωριά σε όλη την Ελλάδα από τα οποία δεν έγινε κανένα. Μάλιστα η ΔΕΠΟΣ ζήτησε από τους Ηλείους να προπληρώσουν οι ομογενείς κατά 90% και να πληρώσουν και τα έργα υποδομής.
Στη πορεία υψηλά αξιωματούχος της Ελληνικής κυβέρνησης ο οποίος ήταν άμεσα συνδεδεμένος με το Αρκαδικό Χωριό πληροφόρησε την Πανηλειακή Ομοσπονδία ΗΠΑ & Καναδά ότι ένα κονδύλι 6,5 δισ δραχμές από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι για έργα υποδομής του Ηλειακού Χωριού.
Η ΔΕΠΟΣ ένα μικρό κομμάτι από τα 950 στρέμματα να είναι το Ηλειακό Χωριό και το υπόλοιπο να είναι διαμερίσματα τύπου time shareholders με τη δημιουργία ντισκοτέκ και άλλα.
Επαλειμμένα η Πανηλειακή Ομοσπονδία ζήτησε τη βοήθεια πολιτικών προσώπων από την Ηλεία αλλά ουσιαστικά κανένας δεν ασχολήθηκε πέραν από κάποιων δηλώσεων για τα μάτια του τοπικού τύπου.
Τα στελέχη της Πανηλειακής Ομοσπονδίας και ο νομικός τους σύμβουλος πήγαν στην Ελλάδα πολλές φορές και προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν τις όποιες καταστάσεις για να πραγματοποιηθεί το έργο. Αλλά πάντα φωνή βοώντος εκτός ελαχίστων περιπτώσεων κάποιων τοπικών παραγόντων.
Πριν τρία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση απαίτησε όπως αυτές οι Ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου όπως η ΔΕΠΟΣ να σβήσουν κάτι που έγινε.
Τι πουλάνε τώρα και τι θα γίνει η περιοχή;
Το θέμα θα πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Η Σύνταξη

1 σχόλιο:

  1. Ακούστε όλο το ηχητικό εδώ
    http://ionionfm.gr/player.php?clipid=56262&Narea=%C2%C1%D1%C8%CF%CB%CF%CC%C9%CF&Mid=17&sub1=1&Sid=&sub2=

    ΑπάντησηΔιαγραφή