Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Με νούμερα μίλησε ο Γεώργιος Προβόπουλος στο Πανεπιστήμιο Tufts

Τρίτη, 6 Οκτωβρίου, 2015
Δεν αναφέρθηκε στο εάν φταίει και ο ίδιος

Η πρώτη διάλεξη με χωρηγία του Behrakis Foundation έγινε χθες το βράδυ στο Πανεπιστήμιο Tufts και συγκεκριμένα στην έδρα Καραμανλή με ομιλητή των πρώην τραπεζίτη και Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιο Προβόπουλο με θέμα “From Grexit to Grecovery?”

O Δόκτορ. Γεώργιος Προβόπουλος έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας όπου πήρε το Bachelor και στο Πανεπιστήμιο Essex Της Αγγλίας όπου πήρε το Master & PhD στην Οικονομολογία.
Ήταν βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1979-2007). Από το 1990-1993 ήταν υποδιευθυντής της Τράπεζας Ελλάδος ενώ είχε υψηλές θέσεις σε εμπορικές τράπεζες όπως στην Alpha Bank, Emporiki Bank, Διοικητής της Τράπεζας Πειραιώς. Από τον Ιούνιο του 2008 μέχρι τον Ιούνιο του 2014 ήταν Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος ενώ από τη θέση αυτή ήταν μέλος στην Τράπεζα Ευρώπης και αναπληρωτής μέλος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ομιλία του κ. Προβόπουλου ήταν στην αγγλική και την παρακολούθησαν περί τα διακόσια άτομα μεταξύ αυτών αρκετοί καθηγητές πανεπιστημίων και φοιτητές, το ζεύγος Γεώργιος και Μάργκο Μπεχράκη, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας κ. Ιφιγένεια Καναρά, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων κ. Βασίλειος Καυκάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των καθηγητών των Πανεπιστημίων της Βοστώνης “Κύκλος” καθηγητής Δρ. Χρήστος Γεωργάκης, ο Πρύτανης του Fletcher School of Government James Stavridis πρώην ναύαρχος του Αμερικάνικου ναυτικού και Διοικητής του ΝΑΤΟ, ο καθηγητής Κώστας Λάβδας από την έδρα Καραμανλή, ο καθηγητής Δημήτρης Κερίδης σύμβουλος της έδρας Καραμανλής, ο καθηγητής των Πολιτικών Επιστημών του Emmanuel College Dr. Πέτρος Βαμβακάς, ο καθηγητής των Οικονομικών του Πανεπιστημίου Tufts κ. Γιάννης Ιωαννίδης κ.α.
Στην διάλεξη του ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στην κρίση που δημιουργήθηκε με το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα όπου έφεραν την Ελλάδα πολύ κοντά στη χρεωκοπεία. Αναφέρθηκε στις συναντήσεις και τις συμβουλές που είχε δόσει στους πρωθυπουργούς Κωστα Καραμανλή και Γεώργιο Παπανδρέου για το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα αλλά δεν εισακούστηκε.
Μίλησε για τις τράπεζες στην Ελλάδα και τον τρόπο που δούλευαν. Άφησε να εννοηθεί ότι μεγάλη ευθύνη φέρνουν οι κυβερνήσεις που δεν αντιλήφθηκαν το “τσουνάμι” που ερχόταν. Δεν αντιμετόπισαν το πρόβλημα του χρέους όπως έπρεπε με αποτέλεσμα το χρέος να διογκόνεται. Αναφέρθηκε στο 1ο, 2ο και 3ο μνημόνιο και ευχήθηκε να γίνουν δραστικές αλλαγές στα έσοδα και τα έξοδα του Ελληνικού κράτους.
Μίλησε για το γεγονός ότι η Αγροτική Τράπεζα ήταν η μεγαλύτερη Τράπεζα σε όλη την Ευρώπη που έφτασε και έπεσε στο γκρεμό ένω και άλλες τράπεζες συγχωνεύτηκαν με άλλες για να επιζήσουν. Είπε ότι ευθύνονται οι κυβερνητικές πολιτικές για τα έξοδα και έσοδα του κράτους και το γεγονός ότι έβαλαν χέρι στα Ταμεία.
Σε καμία περίπτωση στην ομιλία του ο κ. Προβόπουλος δεν είπε έαν και πόσο ευθύνεται και ο ίδιος σαν Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος για το χρηματοπιστωτικό κατρακύλισμα. Γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων από τα πακέτα των μνημονίων πήγαν στις Τράπεζες αλλά ο κ. Προβόπουλος δεν αναφέρθηκε γιατί κανένας από τους ιθύνοντες (ίσως και ο ίδιος) δεν κάθισαν στο σκαμνί όπως θα έπρεπε να καθήσουν στο σκαμνί και πολλοί πολιτικοί για εθνική μειοδοσία.
Μπορούμε να πούμε ότι η ομιλία του κυρίου Προβόπουλου ήταν πολύ καλύτερη από αυτή του κ. Χαρδούβελη που έγινε πριν μία εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Η Σύνταξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου